От х:

Днес в x:

България подобри още офертата пред "Фолксваген"

"България не само продължава да се бори за това "Фолксваген" да построи следващия си завод у нас, но ние имаме и своите шансове това да се случи. Това заяви Росен Плевнелиев пред Нова телевизия относно конкуренцията между България и Турция за новия автомобилен завод.

По негови думи страната ни е намерила начини да оптимизира офертата си и срещите между представители на автомобилния клъстър и Министрество на икономиката продължават.

 

В много скоро време България ще покаже още по-добра оферта, убеден е той.

По негови думи всички на Балканите наблюдават внимателно какво ще се случи. Ако "Фолксваген" изберат Турция, това ще изпрати един изключително лош сигнал към всички демократично мислещи хора на Балканите, заяви Плевнелиев.

Той категорично отрече тезата на министър-председателя на Долна Саксония, че именно защото и в Турция има много демократично мислещи хора, една инвестиция на "Фолксваген" там би им оказала подкрепа.

Плевнелиев подчерта, че докато една от двете държави не подпише договор с "Фолксваген", шансовете и за България, и за Турция остават равни.

Един такъв концерн като "Фолксваген", няма да допусне на финалната права да остане само един участник, който в един момент да не си спази обещанията и да му извива ръцете, обясни той и допълни, че България е подобрила още офертата пред автомобилния гигант.

"Изборът между двете държави изглежда така - от една страна имаме държава-членка на ЕС и на НАТО, която има по-изгодни разходи за производство и която е много по-прогнозируема. От друга страна имаме Турция с всичките й проблеми", обобщи ситуацията Плевнелиев.

Според него изборът на "Фолксваген" изпраща много силен сигнал към демократичните общности в региона, тъй като ако спечелим ние, това засилва позицията както на ЕС, така и на Германия по отношение на Балканите.

Ако бъде избрана Турция, тогава губим илюзии, че всичко е въпрос на човешки права и свободи, а всъщност става въпрос за едни пари и там диктаторът е обещал повече пари, заяви Плевнелиев.

Припомняме, преди дни въпросът с автомобилния завод коментира и премиерът. Според Борисов България си е направила голяма реклама и дори "Фолксваген" да не избере страната ни, ние със сигурност ще имаме автомобилен завод.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини