От х:

Днес в x:

"Росатом": Взривът в Архангелска област е бил при "работа с изотопи", има 5 жертви

Петима служители на "Росатом" са загинали и трима са били ранени при експлозията на полигона в Архангелска област в Русия. Това съобщи руската държавна корпорация, цитирана от РБК и ТАСС.

Информацията е предоставена от "Росатом" ден и половина след взрив на полигон близо до Северодвинск (в северозападна Русия). Тогава руското министерство на отбраната съобщи за две жертви, а източници на агенция "Интерфакс" допуснаха по-голям брой загинали.

"Трагедията се е случила" при "работа с изотопни източници", обяснява "Росатом", без да навлиза в подробности за точното място и момента на инцидента (освен че се е случил в Архангелска област, която е с площ 413 хил. кв. км, над три пъти и половина територията на България). Руски издания правят връзка с взрива, който по неофициална информация бе на полигон на флота в Ньонокса, на 40 км от Северодвинск.

Хипотези

Според корпорацията "в резултат на произшествието на военния полигон в Архангелска област при тестването на реактивен двигател на течно гориво" пострадалите "са били тежко ранени и имат изгаряния от различна степен. Към настоящия момент всички ранени са в специализирано медицинско заведение, като им се оказва необходимата медицинска помощ." По-рано руски издания писаха, че според очевидци пострадалите са носели костюми за химическа защита, а други - че става въпрос за взрив при тест на двигател на ядрена ракета.

В четвъртък руското министерство на отбраната отрече да има повишаване на радиационния фон след инцидента, но местните власти в Севернодвинск опровергаха това, добавяйки, че нивата бързо са се възстановили до обичайните стойности. Част от Двинския залив бе затворена за корабоплаване за месец. Петербургското издание "Фонтанка" съобщи за страх сред жители на Северодвинск и Архангелск, купуващи си масово йод, за да се предпазят от излагане на радиация.

"Нямате нужда от такъв кораб за конвенционален тест"

В отделни интервюта за "Ройтерс" двама базирани в Съединените щати експерти казват, че все пак вероятно ракетата е била ядрена, тъй като би експлозия на реактивен двигател на течно гориво не би се отделила радиация. "Знаем, че руснаците работят по някакъв вид ядрено задвижване на крилата ракета," обяснява Анкит Панда, изследовател от Федерацията на американските учени. Агенцията отбелязва, че се има предвид ракетата 9М730 "Буревестник", обозначена от НАТО като SSC-X-9 Skyfall.

Според Джефри Люис, директор на Програмата за неразпространение на ядрени оръжия към Института за международни изследвания в Мидълбъри сателитни снимки и други данни сочат, че в базата край Ньонокса е бил преместен обект за тестове на крилата ракета. Освен това корабът "Серебрянка", който се използва за събиране на радиоактивни отпадъци след подобни тестове, е бил в Бяло море в деня на инцидента. "Нямате нужда от този кораб за конвенционални тестове," смята той.

Високопоставен служител от екипа на президента Доналд Тръмп, пожелал да запази анонимност, отказва да потвърди или отрече подобен сценарий, но казва, че е скептичен за версията на руските власти. Руското посолство в САЩ отказва коментар.

Същевременно според Борис Жуйков от Института за ядрени изследвания към Руската академия на науките "изотопни източници се използват повсеместно в космически апарати".

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини