От х:

Днес в x:

Почвите деградират в 70% от земята, непокрита от ледници

Над 500 милиона души по света обитават райони на ерозия, предизвикан от климатичните промени, показва доклад на комисията по промените в климата към ООН, цитиран от "Свободна Европа".

Документът е подготвен от над 100 експерти от 53 страни.

Като фактор за засилването на парниковия ефект, водещ до затоплянето на планетата, е посочено отглеждането на едър рогат добитък наред с други дейности от земеделския сектор. Една четвърт от парниковите газове идва от селското стопанство и дейностите, свързани с използването на земите.

Едно от решенията, посочени от експертите, е намаляването на консумацията на месо и млечни продукти за сметка на повече продукти от растителен произход.

Според документа от 1200 страници, 70 на сто от свободната от ледници земя вече е деградирала и е негодна за селскостопански дейности.

Деградацията води до превръщане на съответните райони в пустиня, отбелязват авторите. Те отбелязват и значим страничен ефект на този процес - деградацията на почвата понижава способността й да поглъща въглерода, поради което се увеличава съдържанието на парникови газове в атмосферата.

Водните пари, въглеродният диоксид и метанът се трите най-разпространени парникови газа, отговорни за глобалното затопляне.

В доклада се посочва още, че 820 милиона души страдат от недохранване, а същевременно една трета от храната, която се произвежда, се изхвърля.

По-рано експертите предупредиха, че повишаване на средната температура на планетата от два градуса е границата, след която следват катастрофални последици за човечеството. През 2017 г. обаче от ООН обявиха, че и повишение от 1.5 градуса може да се окаже критично.

Авторите на документа призовават всички държави да се ангажират с устойчиво използване на земята и ограничаване на парниковите газове преди да е станало твърде късно.

На 23 септември в централата на ООН в Ню Йорк ще се проведе световен форум на високо равнище по промените в климата. Очаква се в него да вземат участие държавни лидери от над 120 страни.

Източник: news.bg

Коментари в сайта

Последни новини