От х:

Днес в x:

Българска компания получила изключителен лиценз за експериментална ваксина против африканска чума в САЩ

Изображение 1 от 2

    През април Министерството на земеделието на САЩ, Служба за селскостопански изследвания, съобщава официално, че ще предостави на „Хювефарма” ЕООД гр. София, България, изключителен лиценз за експериментална ваксина срещу африканска чума по свинете
    ваксина, заявена в американски патент No. 9,463,234, издаден на 11 октомври 2016 година. Срокът, в който заинтересовани лица могат да изпращат мнения, преди влизането в сила на лиценза, е изтекъл на 22 май 2019 година.

    "Хювефарма", чийто главен изпълнителен директор е Кирил Домусчиев, разработва продукти в областта на хуманитарното здравеопазване и ветеринарни продукти. Миналата година компанията придоби американската AgriLabs, която работи именно в областта на ветеринарните продукти.

    Производственото подразделение на "Хювефарма" - "Биовет" - се намира в Пещера. Компанията има три завода в България и два в САЩ. Дружеството инвестира и 320 милиона лева в нов завод в Пещера.

    Орална ваксина за дивите свине

    Дивите свине могат да бъдат имунизирани срещу африканска чума по свинете чрез нова ваксина, доставена на животните в храната им, се казва в ново проучване. Публикуван в Frontiers in Veterinary Science, това е първият доклад за обещаваща инокулация срещу тази смъртоносна болест, която представлява световна заплаха за свиневъдната промишленост. Проучването предоставя също доказателства, че този имунитет може да бъде предаден чрез контакт с имунизирани лица, но са необходими допълнителни проучвания, за да се проучи как точно става това, както и безопасността при многократно приложение.

    „Африканската чума по свинете предизвиква огромна загриженост за свиневъдството“, казва д-р Хосе Ангел Барасона, изследовател в Центъра за наблюдение на здравето VISAVET и съавтор на изследването. „Нашето проучване демонстрира ефективността на първата орална ваксина срещу тази болест при евразийски дива свиня. Като цяло ние демонстрираме, че оралната имунизация на дива свиня дава 92% защита срещу силно патогенен щам на африканската чума по свинете, която в момента се разпространява в Азия и Европа".

    Висока температура, загуба на апетит и смърт

    Заразените животни могат да страдат ужасно. Симптомите включват висока температура, депресия, загуба на апетит, повръщане, диария, аборт при бременни свине, както и зачервяване на кожата на ушите, корема и краката. Най-вирулентните или опасни форми на този вирус могат да доведат до смъртта на всички заразени.

    Африканската чума по свинете засяга повече от 55 държави на 3 континента, включително Китай, който държи почти половината от световното прозводство на свине. Вирусът е силно заразен и може да се разпространява чрез замърсени храни и продукти от свинско месо, както и обувки, дрехи, превозни средства, ножове и оборудване. Предаването може да се случи и от движението на заразени животни и популации от диви свине. Именно тази форма на инфекция Барасона и неговите колеги се надяват да предотвратят.

    „Дивият глиган е най-тежко засегнат от този вирус в Европа и към днешна дата никоя от мерките за контрол не е ефективна. Значението на ваксинирането на дива свиня е доказано през 2000 г., когато Класическата чума по свинете засегна различни европейски страни, и орална ваксина е използвана за намаляване на честотата на инфекция сред дивите популации в Германия."

    Сложният характер на вируса на африканската чума по свинете, пропуските в знанията относно инфекцията и имунитета, както и техническите затруднения, възпрепятстват развитието на ваксините. Но през 2017 г. дива свиня в Латвия осигури пробив.

    "Серумът от дива свиня, уловена в Rietumpieriga, Латвия, беше потвърден като положителен на вирус на африканската чума по свинете в референтната лаборатория на ЕС в Мадрид, Испания", съобщава Барасона. "Това беше слабо вирулентен щам на болестта, който ни даде възможност да произведем жива ваксина. Когато инокулирахме глиган в нашите лаборатории с този жив щам, те не показаха симптоми на това заболяване, но произвеждаха антитела срещу вируса, които в крайна сметка им дават защита срещу по-опасната форма. "

    Имунитетът може да бъде предаден чрез контакт

    При тестване, както и доказване на ефективността му срещу един от най-опасните щамове на африканската чума по свинете, ваксината показала допълнителна способност да имунизира други диви свине чрез контакт с орално ваксинирани животни.

    "Предаването на тази ваксина може да помогне за увеличаване на обхвата на ваксинацията, намаляване на необходимостта от скъпо производство и широкомащабно прилагане на ваксината", обяснява Барасона.

    Тази ваксина, която би била приложена като примамка на дивите животни, представлява значителен напредък в контрола на африканската чума по свинете в дивата природа. Въпреки това, Барасона предупреждава, че са необходими повече изследвания, преди да може ваксината да се използват широко.

    "Ако безопасността на ваксината бъде установена, тогава тя може да помогне за смекчаване на неконтролираното разпространение на африканска чума по свинете в Европа и Азия, както успешното досега спиране на разпространението на класическата чума по свинете. Бъдещите проучвания трябва да изследват безопасността на ваксината, проследявайки многократно прилагането, процеса на "предаване" и неговата генетична стабилност по време на преминаване от едно животно в друго."

    First Oral Vaccination of Eurasian Wild Boar Against African Swine Fever Virus Genotype II. Frontiers in Veterinary Science, 2019; 6 DOI: 10.3389/fvets.2019.00137

    Световна криза за свинско

    Африканската чума по свинете, силно заразен вирус, се е разпространила във всички провинции в Китай. Страната е най-големият производител на свинско месо в света и дом на половината прасета на планетата.

    През последната година в Китай са отчетени 149 огнища, а около 1,2 милиона прасета са избити, според официалната статистика. Неофициалните доклади предполагат много по-големи загуби.

    Холандската банка Rabobank смята, че до края на годината до 200 милиона прасета могат да бъдат изгубени от болестта или евтаназирани заради нея, което води до 30% спад в производството на свинско месо.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини