От х:

Днес в x:

Правителството на Австралия планира да избие 2 млн. котки с наденички и капани

Правителството на Австралия хвърля от въздуха отровни наденички над хектари земя в опит да убие милиони диви котки, съобщи британското издание Independent, цитирано от "Фокус".

Това е само една от тактиките, използвани от властите в плана за ликвидирането на два милиона котки до 2020 година, за да бъдат спасени местните видове. Котките също така са ловени в капани и застрелвани от държавни служители.

Самолетите, които разхвърлят отровните лакомства, произвеждани във фабрика в близост до град Пърт, пускат по 50 наденички на всеки километър в районите, където котките се разхождат свободно.

Д-р Дейв Алгар, който е помогнал за разработването на отровната рецепта, казва, че е използвал своите котки, за да изпробва рецептата за наденичките, преди да добави отровата. "Те трябва да са вкусни", заяви той пред изданието. "Те са последното ястие на котките".

След като са внесени от европейските заселници, подивелите котки са частично отговорни за
изчезването на около 20 вида бозайници, обяснява пред Sydney Morning Herald Грегъри Андрюс, национален комисар за застрашените видове. Според него, това прави подивелите котки "най-голямата заплаха" за местните видове в Австралия. "Трябва да направим такъв избор, за да спасим животно, които обичаме и които ни определят като нация, като бандикута, уаруто (чернокрако скално валаби) и нощният папагал", каза Андрюс.

Според изследване от 2017 година, публикувано в списание Biological Conservation, котките убиват по 377 милиона птици и 649 милиона влечуги ежегодно в Австралия.

Когато австралийското правителство за първи път обяви целта си за унищожаване на котки през 2015 г., то предизвика международни критики. Повече от 160 000 души подписаха половин дузина онлайн петиции, призоваващи Австралия да се откаже от плана. Бриджит Бардо написа писмо, в което призовава правителството да спре "геноцида на животните".

Въпреки по-креативните методи на правителството, използвани в контролирането на популациите на котките, отделните стрелци са отговорни за 83% от убитите досега котки, според The Royal Melbourne Institute.

Не само в Австралия, но и в Нова Зеландия призовават за незабавен отказ от домашните котки. Страната обяви цел да се справи с цялата популация от дребни хищници до 2050 година. Миналата година властите в Омауи, малко крайбрежно градче на Южния остров, обмисляли да забранят притежаването на котки, но са се отказали от този план.

The New York Times съобщава, че котките умират до 15 минути, след като ядат от наденичките в които има месо от кенгуру, пилешка мазнина, билки, подправки и отрова.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ам
    ами сега
    6 -1
    12:12, 8 авг 2019

    Олелеее. сега от къде ще търсим месо от кенгуро за да изтровим нашите кучета

Последни новини