От х:

Днес в x:

Осветиха първото грозде на Преображение Господне в Хасково

Изображение 1 от 5

    Ритуал по освещаване на първото грозде бе извършен днес на Преображение Господне в църквата "Свети Архангел Михаил". На празничната трапеза имаше още дини, пъпеши и смокини

    Преди традиционния обред отец Златко и отец Никола отслужиха тържествен водосвет.

    Преображение Господне или Сотировден е християнски религиозен празник, честван на 6 август (по стар стил - на 19 август).

    Според евангелията Исус Христос, Петър, Яков и Йоан се качват на планина и там Исус се преобразява пред тях.

    Според българския фолклорен календар днес настъпва трайно преобразяване в природата. Слънцето обръща гръб на лятото и е с лице към зимата, щъркелите се събират на ята, преди да отлетят.

    На този ден небето се отваря и ако някой види това, се сбъдва всичко, което си нарече. Ако някой се разболее, натопява се връзка сушени плодове, болният пие от водата и болестта се преобразява.

    Днес имен ден празнуват Сотир, Спас, както и всички, чието име е свързано с името на Иисус Христос - Христин(а), Християн(а), Христо и т.н, както и всички имена, отразяващи славата Господна, като Сияна (Божествено сияние), Светлин и Светла.

    Haskovo.net

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      По
      попеску
      6 -2
      15:38, 6 авг 2019
      Най големите атеисти и комунисти най отпреди .дъщерята на Шишков директора на цигарена фабрика внука на Иван Араклиев младия около 50 годишен поп .За ядене и пиене и за далавери наредени един до друг.Май празните им глави не ги слушат .
    • 2
      Ос
      Остап Бендер
      1 -1
      17:28, 6 авг 2019
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    Последни новини