От х:

Днес в x:

Специализираната прокуратура: ТАД Груп са "крали данни" от фирми, изпратили са по-рано масива на НАП към „Бивол“

Имaлo e oпит дa ce xaĸнe cъpвъp нa Πoливни cиcтeми c цeл влизaщитe пpeз пapaдния вxoд нa Hapoднoтo cъбpaниe дa бъдaт oпpъcĸaни. Toвa cъщo билo eлeмeнт oт cъздaдeнaтa нecтaбилнocт.

Седмици преди обществеността да разбере за кибератаката от ТАД Груп са предоставили базата данни на НАП на онлайн изданието Биволъ. Това заяви наблюдаващият прокурор Евгения Станкова пред журналисти.

Това става ясно от доказателствата по разследването за кибертероризъм и разпитите на служители на компанията. От думите и още стана ясно, че делото срещу собственика трябва да се гледа при закрити врати, тъй като се касае за данни, които касаят националната сигурност и се иска да не бъдат разгласявани данни, които да всяват допълнително социално напрежение и паника в обществото.

Прокурорът обяви още, че собственикът на ТАД Груп по никакъв начин не съдейства на разследването, което контрастира с обявената от него чрез медиите по-рано информация. Той не е предоставил паролите на иззетите компютърни конфигурации на фирмата, подчерта Станкова. Според нея обаче служители на фирмата са дали показания, според които целенасочено са избирани фирми, чиито данни да бъдат копирани

Имало и данни за скрит чат в криптираното приложение между собственика на онлайн изданието и един от обвиняемите, като там се казвало, че данните от сървъра на данъчните са били предоставени. А целта на това било да се създаде социална нестабилност срещу действащата в момента политическа система, форма на управление и т.н.

Прокурор Станкова разказа, че е разпитаните служители на НАП са споделили, че са изключително притеснени, а заради стотиците жалби на разтревожени граждани работата на цялата приходна агенция е силно затруднена. Тя има данни, че масивът с базите данни е излезнал извън пределите на България (за което съобщихме и в Kaldata преди седмица). Това според прокурорката създава възможност да се засегне националната сигурност на държавата.

Източник: kaldata.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    22
    2212
    1 0
    07:54, 1 авг 2019

    Тази луда прокурорка и дайте медал за простотиите с поливните системи.Тая държава има нужда от специални награди за достигане на невероятни висоти в простотията.Откачени.Ще се прочуем в целия европейски съюз с това обвинение за сървърите за поливните системи.Щеше да е смешно, ако не беше тъжно.

Последни новини