От х:

Днес в x:

Над милион хектара гори горят в Сибир. Пушекът стигна Монголия (видео)

 В Иркутска област и Красноярския край продължават да горят повече от милион хектара гора.

Извънредно положение поради сложната ситуация с пожарната опасност е обявено в четири единици на Руската федерация: Иркутска област, Красноярския край територия, две области на Република Бурятия и един окръг на република Саха (Якутия).

Депутатът Михаил Шчапов, представляващ Иркутската област в Държавната дума, поиска руското правителство да помисли за въвеждане на извънредно положение на федерално ниво в Сибир и Далечния Изток заради пожарите, бушуващи в регионите. Предвид динамиката на разпространението на пожарите, заплахите за живота и здравето на хората, мащаба на пожарите и разпространението на смога, е необходимо съответната правителствена комисия да разгледа обявяването на извънредно положение във федерален мащаб и въвеждането на междурегионална извънредна ситуация, счита депутатът.

Според него в Сибир и Далечния Изток вече горят 3 милиона хектара гори.

Димът от горските пожари в Сибир достигна до някои райони на Монголия, съобщи Синхуа.

"Следим внимателно ситуацията със голените горски пожари в Сибир“, каза Пуревжав Соронзонболд, говорител на противопожарната служба на Монголската национална агенция за управление на извънредни ситуации.

Според него в понеделник димът е достигнал до северните райони на Монголия, а във вторник вечерта - до столицата Улан Батор. Както отбеляза Соронзонболд, в момента няма пожари на територията на Монголия.

Сибир и други региони на Русия отпреди около седмица да обгърнати в дим с мирис на изгоряло. Източният вятър разпространява дима на територията на районите Хакасия, Алтайския край, Кемерово, Новосибирск, Омск и Томск.

Поради гъстата мъгла над езерото Байкал, летището в Иркутск за няколко часа днес пренасочваше самолети на алтернативни летища. Впоследствие работата му бе възстановена, но излитащите и пристигащите полети закъсняват с 8 часа.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини