От х:

Днес в x:

Работодателите настояват за по-голям контрол от НОИ върху болничните

Над 2 пъти са се увеличили средствата за болничните. Делът на работодатели в общия размер на сумата за болничните е нараснал от 16 до 24%. Това заяви пред БНТ зам.-председателят на БСК Димитър Бранков по темата кой трябва да плаща първите дни от болничния на работника.

По думите му има много занижен контрол от страна на компетентните органи при издаването на болничните. Според него работодателите не са в силната позиция и нямат компетентността да определят заболяването на работника.

Нашето предложение е връщане на старата практика, парите да се дават от НОИ и да се осъществява по-голям контрол.

Бранков подчерта, че проблемите са както в системата на здравеопазването, така и осигурителната система. Той изтъква, че осигурителните измами нарастват.

Зам.-председателят на БСК заяви още, че ако сме имали електронно здравно досие, би могло да се направи един по-прецизен анализ на риска.

Според него трябва да има минимална законова рамка, с която да се установят работните места по населени места.

Иван Нейков от Балкански институт по труда и социалната политика , поясни, че идеята е била да се увели контрола върху фалшивите болнични.

Какво от това, че НОИ ще плаща болничните, това ще намалили фалшивите болнични листове, запита той.

Нейков подчерта, че работодателят не може да санкционира работника с фалшив болничен, защото не бил виновен той, а лекарят, който му издал болничния.

Според него трябва да се направи професионален анализ защо се е стигнало до тук.

Източник: БНТ

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини