От х:

Днес в x:

Томислав Дончев: Общественост и власти не ни съдействат, ситуацията с Африканската чума е много тежка

Заразата от Африканска чума по свинете е влезнала в промишлени свинекомплекси, ситуацията е тежка, огнищата вероятно вече са 22, а хората и властите на място не съдействат на мерките, които държавата се опитва да вземе. Това стана ясно от изявлението на ресорния вицепремиер Томислав Дончев, който днес е в Смолян за участието си в заседание на Регионалния съвет за развитие на Южен централен район, което обсъжда регионалната политика след 2020 г. 

„Тежка, тежка, ситуацията е тежка, в момента имаме умъртвени около 500 животни в малки стопанства-тип "заден двор". Тук не се включват евтаназираните животни в големите животновъдни комплекси.

21 огнища по информация от вчера /б.а. 25 юли/, може да са станали 22, разбира се несравнима е ситуацията с Румъния, където са над 1500, но е тежка, за нещастие много подходящ сезон за разпространение на заразата. Вземат се радикални мерки, но един от проблемите, който имаме е, че сред обществеността, даже бих казал и сред управата в засегнатите райони, нямаме пълно съдействие. Има опити и за извеждане, и за транспортиране на животни, което означава разпространение на заразата. Затова не само МВР, мобилизирали сме сили на Българската армия и колкото е необходимо- ще бъдат мобилизирани, за да се осигурят карантинните мероприятия.“, каза Дончев и допълни, че трябва да бъдат взети всички мерки, за да се ограничи разпространението на заразата, но тя е проникнала в големи предприятия за отглеждане на свине.

„Това- от което най-много се опасявахме, е че имаме влизане на заразата в де факто промишлени свинекомплекси, което е много лошо, въпреки че там се вземат най-високите мерки за биосигурност. Въпреки това, очевидно по някакъв начин заразата е внесена.“, коментира още вицепремиерът, който днес трябваше да бъде изслушан в Народното събрание по проблема със заразата от АЧС.

Дончев уточни, че труповете на евтаназираните животни се заравят на място, тъй като всички ветеринарни специалисти са единодушни, че транспортиране на труповете на животни до екарисаж във Варна, би допринесло за разпространяване на заразата.

„Когато се определя място за заравяне на животни, това не се прави по фриволна преценка на един човек. Там при всички случаи, всички специалисти, включително и на Басейнова дирекция, трябва да одобрят мястото-без подобно одобряване не може да се извършва загробване. Има екарисаж във Варна, за съжаление всички специалисти ветеринарни лекари твърдят, че не е възможно транспортирането на животни на такова разстояние, защото означава допълнителни шансове за разпространение на заразата на стотици километри от огнищата. Затова предписаната мярка, след евтаназирането, е загробване на място.“, заключи Дончев.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ха
    Хасково
    6 0
    14:02, 26 юли 2019
    Като не сте си свършили работата ситуацията е станала тежка!И от Европа го казаха! И личните ни данни изтекоха!! Що получавате пари от данъкоплатците??? Нищо в тая държава не работи!!!Калинки навсякъде!!Писна ни от вас!!!!!!!!!!

Още новини

Последни новини