От х:

Днес в x:

Хирурзи откриха рядко образувание в корема на хасковлия (видео)

    Рядък медицински случай бе открит в операционната в Хирургичното отделение на МБАЛ-Хасково. Става дума за 20-сантиметрово образувание - безоар, на което лекарите се натъкнали в корема на възрастен хасковлия.

    Вчера 80-годишният пациент, постъпил в хасковската болница с перитонит. Вкаран е по спешност за операция, която са извършили началникът на отделението д-р Живко Атанасов и колежката му д-р Кристина Гавраилова.

    При срязването на коремната кухина медиците се натъкнали на странното образувание. Първоначално медиците си помислили, че е четка за зъби, но при изкарването му, станало ясно, че е безоар. Вероятно се е натрупвал с години в организма на пациента. 

    "Това е рядко срещан случай. Не съм попадал на такъв в 38-годишната си практика", каза д-р Атанасов. Виждал е подобно образувание преди години, но получено при поглъщане на косми. Медикът няма обяснение от какво точно се е получил въпросния безоар. Поясни, че обикновено се случва при попаднали неща в храносмилателния тракт, които не могат да бъдат смлени. Това може да се получи от храна или медикаменти.

    В резултат на образуванието в корема, възрастният хасковлия започнал да слабее. Според медика, ако безоарът бе останал в корема на пациента, би могло да се стигне до запушване и спукване на стомаха.

    Претърпелият интервенцията мъж се възстановява в Хирургичното отделение и медиците се надяват до седмица пациентът да бъде изписан.

    Публикацията съдържа снимки, които могат да окажат влияние върху хора с чувствителна психика.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (5)

    • 1
      Ма
      мастикаджия
      4 -10
      13:55, 26 юли 2019
      Какъв хирург е тоя Атанасов,бе?Там са само касапи. Виж коментара
      • Ив
        Иван Димитров
        12 -3
        16:20, 26 юли 2019
        Страхотен хирург е и спаси живота на баща ми!Пий си мастиката и не плюй по хората!
    • 2
      Ив
      Иво
      5 -8
      17:21, 26 юли 2019
      Тия там не са чували за лапароскопия... Много са зле. Още живеят във ерата на Флинстоун. Те такива случаи ги споменават, ама колко измряха и осакатиха....
      • Ма
        мастикаджия
        5 -5
        07:14, 27 юли 2019
        Адски прав си Иво.Като детето дето преди 2 години умря в ръцете на Гелата от апендикс.Идиоти ,не лекари.Само Желязков знае какво прави там.
    • 3
      Ст
      СТАРА ХАСКОВЛИЙКА
      0 0
      16:55, 20 юни 2020
      Освен др желязков друг хирург не може да се сравни с него всички други гледат как да ти вземат парите нищо не могат да правят това са търговци на здравето ни да е жив и здрав още много години др желязков никой не може да се сравни с него
    Последни новини