От х:

Днес в x:

Еврокомисар: България може да загуби свиневъдството си

Небрежност е предизвикала проблема с африканската чума по свинете. България е изправена пред огромната опасност да загуби цялото си свиневъдство. Това заяви в ексклузивно интервю за БНР Еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис.

Той препоръча властите да влизат във всяка къща, за да разясняват необходимите мерки, които стопаните трябва да предприемат за тази болест. 

"Тези три думи - "във всяка къща", са много важни. И това да разговарят с всички и да обяснят какви мерки трябва да се предприемат, както и евентуалните последствия и резултати. Почти няма време и ако това не се направи, България е изправена пред огромната опасност да загуби цялото си свиневъдство", заяви еврокомисар Андрюкайтис.

По думите му такъв пик (на чума по свинете - б.р.) е брилянтен пример за това, че в България не е направено много, за да се избегне тази ситуация.

"Тъжно ми е да чуя тази новина. И докато очакваме официалните резултати от разследването, мога само да отбележа, че това се случи, защото някой е бил небрежен, не си е свършил работата както трябва и не е внимавал", заяви Витянис Андрюкайтис. 

Екип на ЕК е в момента в България, за да оцени щетите от болестта, като се очаква работата му да приключи днес. 

Особоно внимание е необходимо да се обърне и на местата за загробване на убитите животни, за да не се пренесе заразата чрез подпочвени води, предупреждават експерти.

Припомняме, според бившия заместник министър на земеделието и настоящ депутат Бюрхан Абазов разпространението на заразата е нелогично. Според него прасетата се заразяват от фуражи.

На 21 юли започна и умъртвяването на прасетата от свинефермата в село Николово, където се отглеждат около 17 000 прасета. Тогава огнищата на чума по свинете у нас бяха 17.

Свиневъди заявиха на пресконференция, че искат железни мерки и военно положение заради разпространението на африканската чума по свинете.

БАБХ откри африканска чума в домашно стопанство в Мизия, като по-рано започна и дезинфекция след умъртвяването на прасетата в Бургаско. Тя се извършва в созополското село Зидарово, където в събота бяха евтаназирани над 100 домашни прасета.

В Зидарово беше потвърдено първото за Бургаска област огнище на африканска чума при домашни свине. Стигна се до сблъсъци между собствениците на прасета и инспектори на БАБХ.

Българската агенция по храните се оплака, че не получава подкрепа от ловците, въпреки разрасналата се епидемия на африканска чума при прасетата. Министър Танева призова за стриктни мерки и изпълнение на предписанията.

На 23 юли вечерта бе потвърдено, че има вирус на африканска чума в още една индустриална свинеферма в село Бръшлен, Русенско. Там се отглеждат близо 40 000 прасета, които ще бъдат умъртвени.

Бедствено положение е обявено и в Плевен и в Разград.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини