От х:

Днес в x:

Археолози край Орлово на спасителни разкопки по газопровода Гърция – България

Археологическото лято е в разгара си и тази година на много места то е посветено отново на спасителните разкопки по трасето на интерконекторната връзка Гърция – България, с дължина 182 км. Бъдещият газопровод ще свързва Комотини със Стара Загора.

За спасителните разкопки са отделени 3 млн. лева.

Над 30 са обектите, които подлежат на проучване в областите Кърджали, Хасково и Стара Загора.

Много от местата изследователите са обходили още през миналата година, на някои през тази година са се върнали, за да довършат работата си.

На територията на Хасковска област работят няколко екипа.

Разкопките край село Зорница например вече са приключили. Там ръководител на екипа е бил археологът д-р Веселин Игнатов.

Експедицията е приключила и на обекта между селата Мандра и Орлово. Теренът е проучен от Галя Грозданова от НАИМ. Става въпрос за средновековно селище, изследвани са землянки и няколко гроба.

Край Орлово обаче все още се работи на друго проучвателно трасе. Там водещ екипа е археологът Петър Лещаков от Национален археологически институт с музей – БАН.

Археолозите работят от три месеца по проучването на селище, чието съществуване датират между 6-то пр.н.е. и 1-во хилядолетие, до началото на Римската експанзия. Обектът е един от най-големите, който се проучва по трасето на бъдещия газопровод.

Обектът е проучван и преди години, но артефакти са изравяни само от повърхностните слоеве. Част от тях са в колекцията на РИМ -Хасково. Сега се работи в дълбочина. Една от интересните находки е гроб с шест скелета, сред които и на деца, два от тях са били един върху друг.

 Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини