От х:

Днес в x:

Елена Йончева: CNN много правилно отбелязаха, че цяла една държава е била хакната

Държава, която не може да охранява собствената си информация, трудно може да изпълни критериите за Шенген. Това каза евродепутатът от БСП/ПЕС Елена Йончева пред bTV.

Повод за думите й е хакерската атака срещу Националната агенция по приходите (НАП), при която изтекоха личните данни на над 5 млн. души.

"CNN вчера много правилно отбелязаха, че цяла една държава е била хакната. Това е безпрецедентно, но е поредният скандал след срива на Търговския регистър и много други, които вече се възприемат като шоу от хората. Пробивът на тази информационна система е и част от безобразията в България, липсата на законност, предварително ясните обществени поръчки, които не могат да се изпълнят добре. Докато не сложим край, това ще се случва", категорична е Йончева. 

По думите й премиерът Бойко Борисов е самодържавник. Той изгражда авторитарно управление в България. "Причината управлението му все още да не е превърнато в диктатура е нашето членство в ЕС. Трябва да пазим това членство и да извлечем позитивите от това, че сме част от обединена Европа. На този етап не можем да го направим", каза Йончева.

Припомняме, че Станишев нарече Бойко Борисов държавник по повод обещанието на премиера да подкрепи кандидатурата му за председател на Европейския парламент. След това обаче оттегли кандидатурата си, защото не прие договореното в Брюксел. 

В отговор на думите на Станишев от БСП му казаха, че има неадекватна оценка за Борисов. 

Според Йончева досега от ЕНП са прикривали Борисов.

Според нея не можем да влезем в Шенген и в еврозоната, а механизмът за контрол не може да бъде отменен. Това е така именно заради корупцията, за която можем да говорим цял ден", заяви още евродепутатът.

В коментар за една от темите, поставени и от Елена Йончева - качеството на пътищата, строени в последните 5 години, тя бе категорична, че АПИ се подиграва с всички българи. 

"Агенцията ни бави вече 8 месеца. Ние поискахме разрешение европейска лаборатория да направи анализ на 46 точки от българските пътища, а след това АПИ да ни предостави проектите на тези точки, за да ги сравним. Те, обаче ни предоставиха единствено проектите и то само за четене", обясни Йончева.

Тя смята, че от настоящия трети кабинет "Борисов" няма да получат разрешение за проверка на пътищата заради възможността да видят "една ужасна картина".

Относно избора на Урсула фон дер Лайен за председател на Еврокомисията, Йончева заяви, че тя не е била от водещите кандидати. "Ние не чухме нейните виждания и аргументи и затова гласувах против нея", каза още Елена Йончева във връзка с избора за председател на ЕК.

Йончева обясни, че Урсула фон дер Лайен е имала една силна и аргументирана реч в ЕП, но се е опитала да се хареса на всички и това е породило съмнение доколко тя ще бъде ангажирана с всичко, което е изложила в нея.

Елена Йончева призна, че за пръв път се случва в писмо до групата на Социалистите и демократите в ЕП председателят на ЕК да покаже ангажираност към програмата на левицата.

Евродепутатът Елена Йончева ще продължи работата по темите, започнати от нея като депутат от българския парламент.

"Битката ни против корупцията продължава вече и на европейско ниво и се надявам да имаме повече механизми за въздействие. Всички теми, които започнахме тук, ще продължим и в Брюксел, защото у нас вече има признаци на авторитарна държава". Според нея социалистите не искат еврофондовете да бъдат спирани и българските граждани да бъдат наказвани заради: "това корумпирано управление".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини