От х:

Днес в x:

Пуснаха Кристиян от ареста, НАП сигнализира КЗЛД срещу себе си

Софийска градска прокуратура взе мярка за неотклонение „Подписка“ спрямо обвинения в компютърно престъпление 20-годишен мъж и разпореди незабавното му освобождаване.

Мотивите за вземане на най-леката мярка за неотклонение са събиране на допълнителни доказателства по делото, обосноваващи изменение на обвинението му в по-леко наказуемо престъпление - в такова по чл. 319 б ал.2 НК.

Установено е, че К.Б неправомерно е копирал компютърни данни от сървър на НАП, но деянието е извършено срещу информационна система, която не е част от критичната инфраструктура. Това е установено от писмо на НАП, получено днес в прокуратурата.

Размерът на наказанието за престъплението по чл. 319 б ал.2 от НК може да бъде лишаване от свобода до 3 години и глоба до 5000 лева.

Съобразени са данните за чистото съдебно минало на К. Б., добрите характеристични данни и младата му възраст, както и задължителното прилагане на института на освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по реда на чл. 78А от НК.

Кристиян е освободен от следствения арест в изпълнение на разпореждането на СГП.

Разследването по делото продължава.

Националната агенция за приходите пък е сезирала Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) срещу самата себе си, като уведоми комисията, че в НАП има нарушение на сигурността на личните данни. В резултат на това комисията ще започне производство в НАП, за което отново обществеността бе информирана от НАП.

Прессъобщението от днес идва на фона на критиките срещу отказа на КЗЛД да санкционира НАП заради огромния теч на данни за граждани.

Самата КЗЛД пък по никакъв начин не гарантира личните данни на гражданите, показа в скорошен материал "Биволъ". Сайтът на Комисията за защита на личните данни е уязвим и дава достъп до личните данни на над 14 000 лица, които са пращали жалби или въпроси до Комисията по различни поводи. Затова пък сигнал, подаден от редакцията получил отговор след 24 часа, а проблемът остава нерешен до момента. От три години...

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини