От х:

Днес в x:

Диви прасета разораха Роженските поляни, валяци заравняват, за да направят паркинг за 20 хил. коли

Броени дни преди откриването на Националния събор на Рожен на 18 юли, подготовката е към края си, съобщиха организаторите на заключителен брифинг днес пред журналисти.

Паркинги за автомобилите ще има горе на място, транзитното преминаване ще е спряно, а като цяло призивът на организаторите е хората да използват обществения транспорт, цената, за който ще бъде 3 лв.  Обособени са паркинги на самите поляни,  с капацитет между 17-20 хиляди автомобили и са напълно безплатни.

„Специално за съботния ден, който по традиция е най-масово посещаван, сме свили доколкото е възможно всички площи навътре, за да освобождаваме паркоместа. Единственият проблем е, че има многото диви прасета, които буквално са изорали поляните. Всяка вечер се случва това, ловът е забранен и нищо не може да се направи. Сега пуснахме валяк, който да минава и това, което е обърнато от дивите прасета, да го валира, за да може колите безпрепятствено да се движат. “, обясни председателят на Сдружението организатор Симеон Караколев.

Според кмета на Община Смолян Николай Мелемов са правени няколко регулярни срещи с КАТ, полиция, пожарна, Пътно управление, ЕВН и има готовност по въпросите, свързани с компетентността на всяка от службите. Сметосъбирането след трите дни на събора ще се плаща допълнително от Община Смолян. Възложено е на фирмата по чистота в най-кратки срокове след мероприятието да почисти, увери кметът и допълни, че на място ще има контейнери, пепелници, както и 170 тоалетни, разпределени на две зони. Ще има такива и за инвалиди, както и 10-15 мобилни бани и 80 мобилни мивки.

Обществени паркинги – договорено е с кметовете на общини, които участват като помощ в организацията, да се подсигурят само места, за които няма да се плаща за паркиране. „Ако някой си направи частен паркинг, на частен свой имот – няма да е наша организация, безплатното паркиране го правим ние“, увери кметът Мелемов.

Лагерът за палатки ще е с 500 места, като таксата за нощувка е 15 лв. на вечер, а на поляните в понеделник е разпъната и първата палатка, чиито стопани са любопитни да наблюдават подготовката за предстоящото на 18 юли откриване на Събора.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини