От х:

Днес в x:

Министър Горанов потвърди изтичането на данни от НАП. Какво и как изтече

Финансовият министър Владислав Горанов потвърди пробива на информация в масива на НАП, за който стана ясно вчера.

"Изключително неприятна атака. Информацията действително е част от базата данни на НАП. Около 3% от общата база данните са засегнати. Тепърва ще се определи точният брой на лицата, чиито лични данни са били изтеглени", заяви финансовият министър след извънредно заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет във връзка с хакерската атака.

По думите му са изтекли не само лични данни, но и данъчно-осигурителна информация. "Тя е недостатъчна, за да може да се направи цялостен извод за имущественото състояние на физическо лице, но това не прави случая по-лесен за обяснение", коментира Горанов. Той обясни, че анализът на експертите показва, че са изтеглени "откъслечни парчета" от огромната база данни.

Вътрешният министър Младен Маринов също говори пред медиите след заседанието.

"Запознахме премиера с обстановката около атаката срещу информационните масиви на НАП. От руски домейн е изпратено съобщение до български медии, линковете в който водят до сървъри на НАП. Тази информация съвпада със сървърите на НАП и това потвърждава нерегламентирания достъп до тях. Продължава работата за разкриване на хакерската атака и за минимизиране на щетите. По разпореждане на премиера се извършват проверки в други институции за това дали има извършен подобен достъп”, коментира Маринов.

Горанов допълни, че не иска да търси връзка между актуализацията на бюджета и придобиването на американските изтребители и деня, в който стана хакерската атака.

Неоторизираният достъп до базата данни на НАП е осъществен заради уязвимост на една от електронните услуги, които агенцията предоставя - за възстановяване на ДДС, платено в чужбина. Това съобщи на пресконференция говорителят на НАП Росен Бъчваров, който представи информация за инцидента с информационната сигурност на Агенцията.

Към момента тази уязвимост е отстранена и възможностите за злоупотреба с тези данни са ограничени, а услугата е временно спряна и така ще остане до възстановяваването на информационната сигурност на НАП, обясни Бъчваров.

Прави се одит на сигурността на системата.

Хакерската атака срещу системата на НАП е извършена извън територията на България, но не е изключено участие и на вътрешен човек. 

Базата с над 5 милиона граждани е с размер 11 GB и бе разпратена до български медии.

Анонимни хакери изпратиха от руската електронна поща на Яндекс мейл масив от 57 папки. В тях се намират хиляди файлове, за които се твърди, че са свалени неправомерно от Министерството на финансите, най-вероятно на Националната агенция за приходите (НАП).

„Правителството ви е бавноразвиващо се. Състоянието на киберсигурността ви е пародийно“.

Това послание оставят авторите на пробива, засягащ по груби сметки за сега над 5 милиона български и чужди граждани и компании. Имейлът завършва с цитат на основателя на WikiLeaks Джулиан Асанж, както и с призив за освобождаването му

Хакерите споделят още, че за момента разпространява само 57 от общо над 110 компрометирани бази данни, получени от „ключови български администрации“, като целият теч е с обем от 21 GB.

Имeнaтa нa пaпĸитe дaвaт извecтнa пpeдcтaвa зa инcтитyциятa, oтĸъдeтo идвaт дaннитe и xapaĸтepa им. Taĸa нaпpимep имa пaпĸи АZ (Aгeнция пo зaeтocттa), ВАСІЅ (Бългapcĸa aĸцизнa цeнтpaлизиpaнa инфopмaциoннa cиcтeмa), NZОК (Haциoнaлнa здpaвнoocигypитeлнa ĸaca), АUАN (Aĸтoвe зa ycтaнoвявaнe нa aдминиcтpaтивни нapyшeния) и дp., ĸaĸтo и няĸoлĸo, вĸлючвaщи NRА или NАР. Имa пaпĸи, ĸoитo явнo cъдъpжaт дaнни oт дaнъчни дeĸлapaции зa гoдини дo 2007 г.

Инфopмaциятa e paзбъpĸaнa, нo в няĸoи oт гoлeмитe фaйлoвe в изпpaтeния oт xaĸepитe мacив имaт cъвceм чeтими нeщa.  B eдин фaйл, ĸpъcтeн GRАО, имa 1.4 млн. peдa, вceĸи oт ĸoитo cъдъpжa caмo тpи имeнa и EГH – вepoятнo cпpaвĸa oт ГPAO зa пoпълвaнe бaзитe дaнни нa HAΠ. B дpyг имa пo-мaлĸo (нaд 1 млн. зaпиca), ĸъдeтo cpeщy имeнaтa имa и дaнни или NULL, ĸoeтo вepoятнo cъoтвeтcтвa нa дaнъчни зaдължeния нa лицeтo ĸъм дaдeн мoмeнт. Имa и фaйл, ĸъдeтo cpeщy нaд 1.1 млн. EГH-тa cтoят мeceчни дoxoди и внocĸи зa дoбpoвoлнo пeнcиoннo и здpaвнo ocигypявaнe ĸъм нeизвecтeн мoмeнт.

Зaпиcитe вĸлючвaт и ІР aдpecи, oт ĸoитo ca пoceщaвaни caйтoвe зa xaзapтни зaлaгaни, ĸaĸтo и идeнтифиĸaциoнни нoмepa нa пoтpeбитeлитe, ĸoитo ca ce възпoлзвaли oт ycлyгитe. Toвa вepoятнo cъщo e чacт oт зaпиcитe нa HAΠ.

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ид
  идиоти
  1 0
  12:22, 17 юли 2019

  Пълни идиоти.Едно извинение на министър Горанов не е достатъчно.Трябва да си ходи.И други хора трябва да си ходят освен него.Това нашето е само проформа държава.Идиоти

Хороскоп за 03.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Възможно е днес да се разочаровате от развитието на събитията на работното място, но за щастие ще ви се отдаде възможност да постъпите по начин, който в крайна сметка да ви удовлетвори. Подновявате стара връзка което настина ви въодушевява. Бъдете внимателни обаче, за да не останат излъгани очакванията ви. Ще бъдете заинтригувани от нещо.
03 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С желание ще погледнете на предложение за повече развлечения днес, макар, че имате достатъчно свои ангажименти. При добра организация можете да имате всичко, което пожелаете. От вас зависи. Отношенията ви с някой, когото харесвате ще се задълбочат, бъдете търпеливи и по-малко своенравни.
03 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Физическият ви тонус е отличен и това ще ви позволи да предприемете действия в много посоки. Ще се ангажирате с много задачи, а това предполага повече отговорност и концентрация. Не пренебрегвайте непосредствените си задължения. Съсредоточете се и определете приоритетите си. Намерете време и за разтоварване. На някои от вас предстои дълго пътуване.
03 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Налага се да свършите доста неща днес. Някои от вас са си поставили доста амбициозни цели и нямате никакво време ако сте решили да успеете на време. Притежавате необходимите качества и ви е нужна малко повече концентрация, за да се справите. Все по-близо сте до сърцето на желания човек и просто трябва да проявите търпение и да не насилвате събитията.
03 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Няма съмнения, че с труда и упорството си създавате предпоставки за положителни развития в живота си. Сътрудничеството с влиятелен човек ще ускори придвижването на конкретна задача от сферата на професионалните интереси, образованието, бизнеса или в социален аспект. Всичко започнато днес обещава да свърши навреме и успешно.
03 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Днес сте изключително работоспособни и смятате, че с всичко което ви очаква можете да се справите сами. Наистина имате реални шансове за успех, но не пренебрегвайте мнението и помощта на околните. Със сигурност могат да са ви от полза. Случайно ще разберете нещо много важно за вас и това ще ви зарадва. Съхране-те част от енергията си и зарадвайте приятно семейството си.
03 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Духовната ви принадлежност към общочовешките ценности ви кара да търсите и да общувате с хора, близки по дух и култура. Ще дадете изява на претенциите си към някого, но това няма да го отдалечи от вас, напротив. Щастливи ще бъдете да откриете, че имате сродни интереси и се вълнувате от общи преживявания.
03 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Имате доста проблеми на работното място днес, но желанието ви за успех е по-силно от всичко, затова няма да е чудно че бързо успявате да се справите с тях. Мил жест от страна на близък приятел ще ви накара да се чувствате особено значими. Силните чувства, които изпитвате към определен човек могат да станат причина за нещо, което съвсем не очаквате.
03 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С работата си през последните дни сте създали условия за по-ускорено развитие на събитията. Няма да останете безучастни и днес, ще продължите активно да следвате логиката им, приобщавайки към идеите си и други съмишленици. За всички от знака е в сила прогнозата, че скоро ще получат това, към което се стремят.
03 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
С цената на повече труд и нерви ще свършите предвиденото за днес. Не бъркайте интуицията с желанията си, за да не объркате и посоката. Ако ви измъчват съмнения, потърсете подходящия човек, с когото можете да споделите вълненията си. Освен, че ще получите добър съвет, ще ви стане и по-леко на душата. Финансова подкрепа.
03 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Радвате се на добро настроение днес, което до голяма степен е обусловено от положителното развитие на делата ви в личен план. Успявате да стабилизирате отношенията си с човек на когото особено държите и това повдига духа ви. За предпочитане е да не предприемате нищо грандиозно днес, тъй като едва ли ще бъдат изпълнени всичките ви очаквания.
03 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Намирате много сподвижници днес, така че няма да сте сами в начинанията си. Откривате нещо полезно, което ще ползвате и за в бъдеще. Ваш близък е на път да постъпи по неразумен начин в личен план, опитайте се да му въздействате. Бъдете по-внимателни в сърдечните си взаимоотношения.
03 юни 2020

Случаен виц

Последни новини