От х:

Днес в x:

МО отрече да е имало теч на секретна информация

Министерството на отбраната отрече да е имало теч на класифицирана информация от службата "Военна информация". 

Изявлението дойде, след като двама началници от "Военна информация" - бригаден генерал Светослав Даскалов и бригаден генерал Пламен Ангелов, бяха обвинени за престъпление по служба заради издаването на стотици разрешения за достъп до секретна информация в нарушение на закона.

Съгласно закона за защита на класифицираната информация /ЗЗКИ/ службите за сигурност сами извършват проучването за достъп до национална класифицирана информация. На базата на това разрешение Държавната комисия по сигурност на информацията издава документ за достъп до класифицирана информация за НАТО и ЕС, посочват от военното ведомство. В конкретния случай в съобщението на Военната прокуратура се поставя въпросът за това кой трябва да полага подпис на разрешението за достъп - дали служителят, извършил проверката, или самият директор. И в двата случая това не засяга самата процедура за проучване и надеждността на проверените лица, се казва в позицията, подчертават от ведомството.

Към настоящия момент по искане на Военната прокуратура и според разпоредбите на ЗЗКИ е ограничен достъпът до класифицирана информация на директора на служба "Военна информация", а самият той е в отпуск. Тече вътрешна проверка, която трябва да приключи до 10 юли, за спазването на всички процедури и проверки за надеждност на лицата, допълват оттам.

"Директорът на службата е назначен с указ на президента и единствено с такъв може да бъде освободен - при наличие на легитимни основания за такова действие", се посочва още в изявлението на МО.

Военното разузнаване е най-старата българска разузнавателна служба, неотдавна тя навърши 111 години. Дейността ѝ се отличава с доказана ефективност и резултатност, което е основание за високите оценки от партньорските служби от НАТО и ЕС, се казва още в позицията.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини