От х:

Днес в x:

Новото правителство на Гърция положи клетва

Правителството на Нова демокрация, начело с Кириакос Мицотакис, положи клетва на церемония в президентския дворец в присъствието на президента Прокопис Павлопулос. Съставът на новия кабинет бе обявен снощи.

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис положи клетва снощи, като се закле да сложи край на "болезнената" ера. Изборите в неделя бяха първите след излизането на Гърция от трите международни спасителни планове. Обещанията от кампанията на Мицотакис, които правителството му трябва да изпълни, са намаляване на данъците, привличане на инвестиции и подобряване на пазара на труда.

Освен премиера в новото гръцко правителство влизат 50 души - 18 министри, двама първи заместник-министри и 30 заместник-министри.

Заместник на председателя на правителството е юристът Панайотис Пикраменос. Външен министър на Гърция стана Никос Дендиас, министър на националната отбрана - Никос Панайотопулос, а на финансите - Христос Стайкурас. Михалис Хрисохоидис оглавява министерството по въпросите на защитата на гражданите, на чието подчинение са полицията, специалните служби, генералният секретариат по гражданска отбрана. Адонис Георгиадис оглавява министерството на развитието и инвестициите (предишното министерство на икономиката и развитието).

В състава на новия кабинет има пет жени. Две от тях са министри - на културата и на образованието и религиозните въпроси. Трима заместник-министри също са жени - на образованието и културата, на труда и социалното осигуряване и на селскостопанското развитие и прехраната.

Мицотакис е включил в новото правителство 20 технократи, които по-рано са се занимавали с финанси, банково дело, инвестиции, промишленост, бизнес, научни изследвания, информатика, издателска дейност. Агенция АНА-МПА отбелязва, че с това той изпълнява обещанието да вкара в политиката нови лица и да използва успешни кадри от частния и държавния сектор, както и хора, които са успели в чужбина на различни отговорни постове.

Около 40% - 21 от 51 членове на кабинета, са хора, които никога по-рано не са се занимавали активно с политика, а много от тях са напуснали работата си, за да подкрепят усилията на Кириакос Мицотакис за обръщане на нова страница в историята на страната, посочва АНА-МПА.

Нова демокрация спечели убедителна победа на предсрочните парламентарни избори в неделя, спечелвайки 158 места в 300-членния парламент, и сформира самостоятелно правителство,

Кредиторите на Гърция отхвърлиха призива на новото правителство за смекчаване на договорените бюджетни цели при отпускането на милиарди евро спасителни заеми, предаде Асошиейтед прес.

Известно е, че Мицотакис иска да се отърве от най-строгите мерки за икономии, които засягат пенсионерите и хората с ниски доходи, да намали бремето върху компаниите и да задвижи приватизацията. Германският в. "Швебише цайтунг" обаче напомня, че Мицотакис е потомък на една от най-старите политически династии и като такъв е част от системата, която създаде проблемите.

На този фон знакови изглеждат отношенията с Китай. Гърция беше първата развита страна, подписала меморандум за разбирателство с Китай относно глобалната инфраструктура и инвестиционната стратегия на милиарди долари. "Сега Мицотакис ще трябва да реши какъв баланс иска да постигне, между китайските пари, когато страната се бори да възстанови икономиката си след катастрофалния крах в началото на десетилетието и все по-скептичното отношение на ЕС към Пекин", пише AFP.

Източник: epicenter.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини