От х:

Днес в x:

Мисията Аполо 11 може да е замърсила Земята с лунни микроби

Грешка по време на лунната мисия Аполо 11 може да е донесла лунни микроби на Земята, разкриха астронавти.

Когато астронавтите излетяха, а после се върнаха от луната, точно преди 50 години, НАСА направи всичко необходимо да се увери, че не са донесли микроби от лунната повърхност със себе си.

Тримата от екипажа на Аполо 11 бяха поставени в специално облекло, почистени и отведени под карантина в съоръжение, в което живяха докато учените се уверят, че Земята няма да бъде замърсена.

Но интервю, част от нов документален филм, заснет от PBS и разкрит от space.com – твърди че планът за предпазване на Земята от замърсяване лесно може да се е провалил и че космически микроби може да са попаднали в земната атмосфера, въпреки усилията на НАСА.

Астронавтите отбелязват, че НАСА не очаквала на луната да има нещо живо, което да бъде пренесено на Земята при завръщането им. Но все пак били взети предпазни мерки.

Но космонавтът Майкъл Колинс, който остана в командния модул, докато колегите му Нийл Армстронг и Бъз Олдрин излязоха на лунната повърхност, и който също може да се е заразил с лунни микроби при завръщането на двамата – отбелязва, че всички предпазни мерки при завръщането им на Земята може да са били излишни.

“Погледнете го по този начин. Да предположим, че на луната е имало микроби. Има микроби на луната, ние се връщаме, командният модул е пълен с тях. Командният модул се приземява в Тихия океан и какво правите? Отваряте люка. Трябва да отворите люка! И всички проклети микроби излизат”, казва той.

Бъз Олдрин спомена нещо подобно, на фона на кадрите как астронавтите биват дезинфекцирани докато стоят на платформа в близост до космическия кораб.

Той заяви, че спасителите са ги почистили с кърпа, а след това захвърлили кърпата във водата.

“Всички микроби са на дъното на океана”, казва той смеейки се в интервю. “Питам се дали са оцелели там долу?”

Източтник: independent.co.uk

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини