От х:

Днес в x:

Унгарка с български корени стана зам.-председател на Европейския парламент

Родена в София унгарка с български корени стана заместник-председател на Европейския парламент. Сред 14-та заместници на Давид Сасоли, избрани в сряда с мандат две години и половина, е и името на Клара Добрев - съпруга на бившия унгарски премиер Ференц Дюрчан, родена в София през 1972 г. Д-р Добрев встъпва в поста като представителка на "Демократична коалиция" на Дюрчан.

Коя е Клара Добрев?

Д-р Клара Добрев е родена на 2 февруари 1972 г. в София. Майка ѝ Пирошка Апро е унгарски търговски съветник в София през 1970-те години и дъщеря на дългогодишния член на Политбюро на Унгарската социалистическа работническа партия Антал Апро. Дядо ѝ по майчина линия, Антал Аро, е бил министър на индустрията на Унгария през 50-те и 60-те години. Баща ѝ е българският инженер Кирил Добрев.

От 1994 г. е член на Унгарската социалистическа партия.

Между 1995 и 1997 г. работи като секретар във финансовото министерство на Унгария.

През 1997 г. Добрев завършва висше образование в Будапеща, специалност "Право". Придобива и научната степен доктор и преподава финансово право в университет ЕЛТЕ, Будапеща. 

През 2001 - 2002 г. е шеф на предизборния щаб на Петер Медеши, министър-председател на Унгария между 2002 - 2004 г.

От 2002 до 2004 г. е заместник-председател на Службата за фондове от Европейския съюз към унгарското правителство. След избиране на съпруга ѝ за министър-председател подава оставка.

Със съпруга си Дюрчан имат 3 деца.

На парламентарните избори през 2018 г. е част от кампанията на "Демократична коалиция" на Ференц Дюрчан (ДК се отделя от социалистите през 2011 г.). На изборите ДК влиза като малка партия и почти да удвоява резултата си - от 4-ма на 9-ма депутати от общо 200.

През 2019 г. влиза в политиката като водач на листата на социалдемократическа "Демократична коалиция" за изборите за Европейския парламент. С изненадващ резултат за нейната партия от 16,05% - по-добре от всички проучвания - тя е избрана за член на Европейския парламент.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини