От х:

Днес в x:

Швейцария отказала да наложи запор върху имот и сметки на Цветан Василев

Aнтикорупционната комисия е платила 22 510 лв. за принтиране и за преводи, свързани с производството по конфискация на имущество в Швейцария на бившия мажоритарен собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев.

Това съобщава в. "Сега", като се позовава на данни, предоставени от комисията, след като вестникът спечели дело срещу нея за достъп до информация. От информацията се разбира, че на първа инстанция съдът в Швейцария е наложил обезпечителни мерки срещу имуществото, а втората инстанция ги е отменила.

Изданието припомня, че през 2015 г. са наложени запори и възбрани върху имущество на банкера и семейството му във фирми, банкови сметки, автомобили, картини, имоти в различни части на страната. Тогава комисията е обявила, че има запор и върху имот и сметки в Швейцария, но не е уточнила, че на втора инстанция те са вдигнати.

Вестникът е потърсил информацията за разходите по делото, след като при внасянето на иска за конфискация в съда шефът на комисията Плавен Георгиев обяви, че искът е придружен от 28 хил. страници с доказателства и всички материали по него тежат близо 6 т. Първоначално той отказва информация за разходите с мотива, че това е служебна тайна - аргумент, опроверган от съда. Въпреки това информацията е дадена едва след публикация на вестника, че има отказ от предоставянето й въпреки съдебното решение.

Делото за конфискация на имущество на Василев и семейството му е образувано през март 2016 г., а в началото на миналата година е спряно, за да поиска съдът тълкуване по казуса от Съда на ЕС в Люксембург.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ив
    Иван
    1 0
    14:14, 2 юли 2019
    Решението на Швейцария не е окончателно, така че да не се радват платените тролове и медии на Цецо Василев!
Последни новини