От х:

Днес в x:

Изтича срокът за големите фирми да поискат наемане на хора с увреждания

На 2 юли изтича гратисният период, в който бизнесът може да поиска съдействие от бюрата по труда или от друг посредник за намиране на безработни хора с увреждания. Това съобщи Иван Георгиев от Регионалната служба по заетостта в Хасково. Той поясни, че след тази дата ще започнат проверки на Инспекцията по труда.

Промяната е уредена в член 38 от Закона за хората с увреждания. Изисква се по един човек с ТЕЛК да бъде назначен във фирмите с между 50 и 100 работници, а за по-големите фирми изискването е поне 2% от броя на работещите да бъдат хората с увреждания. Това са работни места извън определението за трудоустрояване.

Осигуряването на такива места ще бъде проверявано от началото на юли. За работодателите, които до 2-ри юли са заявили в бюрата по труда, че търсят такива кадри, ще има още един гратисен период, докато се стигне до назначаване. За тях започва да тече нов тримесечен срок, в който бюрото по труда има възможност да им насочва хора с трайни увреждания, за да ги назначат в изпълнение на квотата.

Работодателите имат право да избегнат назначаването на хора с увреждания, но в замяна на това трябва да изпълнят така наречените алтернативни мерки. Трябва да сключат договор, с който да потребят стоки или услуги от специалните предприятия, с които е възможно да изпълнят алтернативните мерки на стойност два пъти минималната работна заплата за съответен месец. При неизпълнение на тези задължения работодателят дължи компенсационна вноска в размер 30 на 100 от минималната работна заплата за страната за всяко незаето ратно място за човек с трайни увреждания.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини