От х:

Днес в x:

19 °C

Тъмната страна на личността

Социалният живот води до безброй ситуации, в които ние, хората, трябва да се доверим един на друг. От обикновени семейни въпроси до търговски преговори между световни лидери в конфликтния глобален свят. Всички те изискват доверие между участниците в тях.

Но как се държат лицата с антисоциални личностни черти при такива обстоятелства?

Ново проучване на международен екип от специалисти по поведенческа икономика и социални психолози хвърля светлина върху въпроса.

Доверие, санкции и антисоциални личности

Проучването показва, че антисоциалните личности имат малко доверие в другите, освен ако нямат възможност да ги накажат, ако ги предадат. Ако имат този шанс, те строго наказват измамното поведение. В същото време тези хора значително по-малко уважават доверието на другите и ги предава, ако не се страхуват да бъдат санкционирани.

Като цяло, тези индивиди показват специфична комбинация от поведения и убеждения, които показват тяхното предположение, че другите имат същия антисоциален мироглед като тях.

Извличане на антисоциален профил на личността

Участниците в проучването първо попълват поредица от въпросници, определящи личностните им характеристики, от които изследователите извличат антисоциалния профил на личността, който се свързва с макиавелизма (манипулативно, коравосърдечно отношение и убеждение, че целта оправдава средствата), липсата на съпричастност и склонност към финансов и социален риск. При взаимодействие в ситуации, изискващи доверие и надеждност, хората с този профил се открояват, като показват поведението, описано по-горе.

Антисоциалност на всеки етап

„Нашият базиран на данни подход работи изненадващо добре при ясно идентифициране на чертите на антисоциалната личност“, коментира Ян Енгелман (Jan Engelmann) от Университета в Амстердам. "Антисоциалният личностен профил много последователно модулира поведението си на всеки етап от „играта на доверие“:

1. за решенията дали и колко да се довери,

2. за решенията дали и до каква степен да реагира реципрочно доверието на другия играч  и да се държи достойно и

3. за решения дали и колко да накаже ненадеждното поведение".

Те смятат, че и другите са също антисоциални като тях

Индивидите с антисоциални черти се адаптират стратегически към отсъствието или наличието на санкции и по този начин успяват да печелят значително повече от другите.

При антисоциалните личности се наблюдава уникалната и повтаряща се реакция на санкциите.

Тяхната реакция показва, че антисоциалните индивиди показват убеждения и поведения, които са в съответствие с предположението, че повечето други хора са също толкова антисоциални, колкото са самите те.

Резултатите потвърждават, че при някои хора способността да приписват психични състояния на другите може да е силно повлияна от тяхната личност.

Справка: 

J. B. Engelmann et al. On the psychology and economics of antisocial personality, Proceedings of the National Academy of Sciences (2019). DOI: 10.1073/pnas.1820133116

Източник: 

The dark side of personality, Leiden University

Източник: nauka.offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Днес съсредоточете повечето от усилията си върху професионалната сфера, защото съществува риск от неуспех. Огледайте нещата от всичките им страни до най-малките подробности. Изберете най-подходящия момент за действие, от това ще зависи много. Някои от вас получават финансови приходи от успешно реализирани сделки с наеми и продажби на имоти.
16 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Заели сте се с много дела едновременно и имате всички шансове да успеете, стига да овладеете емоциите си. Не допускайте външни вмешателства в работата си, особено, ако е свързана със значителни суми. Вие най-добре знаете какво трябва да се направи. Потърсете контакт с приятел, с който отдавна не сте се чували.
16 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Делата ви днес ще бъдат успешни, ако проявите търпение и оставите обстоятелствата да работят във ваша полза. Харчете по-малко от заработеното и ще имате повече. Ако споделите вечерта си с любимия човек ще неутрализирате напрежението от деня и ще се заредите с нови сили. Очакват ви приятни емоции.
16 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
В подкрепа на работата ви ще се мобилизирате и я приключите навреме. Имате добра енергия, а и физическата ви форма позволява да се натоварите повече, няма да се отрази на неблагоприятно на общуванията ви. В желанието си да сте полезни на някого ще направите и невъзможното, дано го оцени.
16 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Силни емоции и добро настроение ще преобладават сред Лъвовете. С отворени сетива сте за новостите и няма да пропуснете добрата възможност, която ви се предлага днес. Активността ви ще е провокирана и от желанието ви час по-скоро да видите осъществени намеренията си. Не пренебрегвайте човека, който ще ви потърси за подкрепа.
16 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Някои Деви днес ще бъдат заинтригувани от делово предложение, което идва тъкмо навреме. Имате възможност сами да прецените дали поемате риск или не, и да се справите със ситуацията. За предпочитане е да не намесвате роднините си, които едва ли ще са в състояние да погледнат обективно на нещата.
16 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Независимо дали се занимавате с работа или развлечения, със сигурност вие ще сте един от хората, които дават идеи. Бъдете готови да се съобразите и с всяко чуждо мнение. Само така ще постигнете нужното спокойствие в обстановката около вас. Някои от вас ще предприемат кратко пътуване.
16 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нещата ви ще се развиват такива, каквито сте ги планирали. Ще получите финансови придобивки и ще можете да се поглезите. Това ще повиши самочувствието ви и ще ви настрои на хазартна вълна. Може би трябва да преразгледате отношенията си с някои хора и да преосмислите връзки, които ви потискат.
16 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Професионалната ви работа ще запълва основната част от времето ви днес. Без изненади ще протича деня и на творците, отдадени на творчеството си ще се посветят на идеите си. Вложените усилия ще бъдат гаранция за сполука. За други издигане в службата и финансови придобивки. Изненадайте приятно партньора си.
16 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Опитайте се да разведрите атмосферата около вас, повече напрежение е нездравословно. Намерете себе си и своето място сред другите. От правилната ви преценка ще зависи бъдещето на много хора. Разпределете времето си, като не пропускате да обърнете внимание на близките си и на нуждата ви от почивка.
16 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се организирате и ще свършите всичко, което планирате за днес, без това да се отрази на връзките ви с околните. При постигане на договорености не изхождайте единствено от личните си интереси, защото няма да се стигне до сделка. Използвайте деня си и за подготовка на предстоящо пътуване.
16 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
За повечето от представителите на знака този ден обещава да бъде спокоен и без излишни изненади. Въпреки това обаче бъдете готови за нещо, от което зависи начина, по който ще протича бъдещата ви работа. Опитайте се да възстановите добрите си отношения с човек, който е бил ценен за вас по един или друг начин. Удовлетворението ви от вечерта ще е пълно.
16 окт 2019
Последни новини