От х:

Днес в x:

Всяко следващо лято ще бъде още по-горещо

На различни места по света всяко следващо лято ще бъде още по-горещо от предното и ще поставя нови температурни рекорди. Това сочи ново проичване на климатичните промени, публикувано в Nature

Изследваните 22 климатични модела показват, че до края на двадесет и първи век, при обичайните сега отделяни от производството въглеродни емисии и парникови газове, ще бъдат регистрирани голям брой месечни температурни рекорди - в около 58% от света ежегодно. От тях в 67% са в най-слабо развитите страни и 68% в малките островни развиващи се държави. Тези цифри спадат до 14% при сценарий с много по-ниски концентрации на парникови газове.

“Това ще натовари цели екосистеми и общества, които няма да могат да се справят”, пише в проучването. 

През 2014 г. Световната здравна организация направи оценка, според която около 250 хил. души ще умрат между 2030 и 2050 г. заради климатичните промени. Според новите проучвания тези числа са “консервативни” и жертвите ще бъдат много повече. 

Вече сме свидетели на глобалното затопляне, макар то да не е еднакво за цялата планета. Повишаването на температурите ще повлияе на здравето. Горещините ще бъдат смъртоносни и ще доведат до инфаркти, астматични пристъпи и проблеми с бъбреците.

Високите температури могат да доведат и до още по-голямо замърсяване на въздуха, както и недостиг на вода и загуба на реколта.

Коментари в сайта

Последни новини