От х:

Днес в x:

Неравенството между половете се оформя преди около 8000 години

По времето, когато човешките общества изоставят номадския живот и започват да се установяват в трайни селскостопански селища, се наблюдават и първите очертания на неравенството между половете.

Такъв извод прави проучване, публикувано в European Journal of Archaeology, което анализира гробове на възраст от 5000 до 8000 години, открити на Иберийския полуостров.

Доказателствата за историческото неравенство между половете до голяма степен са базирани на писмени документи. Работата на историка Герда Лернър от началото на 90-те години например установява, че неравенството между половете е силно изразено в близкоизточните общества. 

Лернър смята, че културната практика на оценяване на мъжете над жените е възникнала в праисторическо време, преди да се появят писмени записи.

Археолозите Марта Синтас-Пенья и Леонардо Гарсия Санджан от университета в Севиля в Испания, решават да направят археологическо проучване, за да разберат дали тя (Лернър) е била права.

Археолозите анализират 21 обекта, които заедно съдържат останки от над 500 души, погребани както в отделни гробници, така и в колективни пещерни гробове.

По-голямата част от телата са били с неопределен пол, много от тях деца. Въпреки това, от 198-те, чийто пол е бил известен, мъжете са преобладавали. На всеки женски гроб се падали 1,5 мъжки гроба.

„По-големият брой на мъжките гробове не може да бъде естествен“, казва Синтас-Пенья, което предполага, че има културен елемент, който изкривява записа. Жените и децата най-вероятно не са получавали официално погребение, като мъжете в неолитното общество.

Различават се и видовете обекти, в които е погребан индивидът. По-вероятно е мъжете да бъдат погребани със стрели и други оръжия, а жените с керамика.

Мъжете също така, са по-често представени в пещерното изкуство от времето на неолита – най-често в сцени, изобразяващи лов и война.
„Всички доказателства, които открихме по някакъв начин преобладаващо свързват мъжете с насилието“, казва Синтас-Пенья. „Има разлика в силата и тази разлика може би се основава на използването на насилие от мъжете.“

Но има и много прилики. Най-добрите гробове на даден обект, например, не винаги принадлежат на мъж, така че не може категорично да се каже, че мъжете винаги се радват на пряка доминация за сметка на жените.

Резултатите могат да поставят под съмнение дебатите за това дали неравенствата между половете се определят от биологични различия или са аспект на човешката култура, според Синтас-Пенья.

„Ако можем да кажем, че неравенството между половете е започнало в неолита, или в медната епоха, или в който и да е период, това означава, че това е нещо свързано с културата на обществото, не е нещо биологично определено“, казва тя.

Появата на различия между половете вероятно е само една от многото дълбоки промени, настъпили в неолитните общества, заедно със социалните неравенства, възникнали, когато хората започнали да натрупват частна собственост, добавя Синтас-Пенья.

„Според мен, неравенството между половете е имало наистина централна роля в произхода на социалната сложност на дадено общество“, казва тя.

Не всички обаче са убедени, че това е така.

„Бих казал, че антропологичните изследвания могат да предоставят много повече улики за произхода на неравенството между половете“, казва археологът Франсиско Алмеида от корпорацията Taungurung Clans Aboriginal Corporation (TCAC) във Виктория, Австралия, който не е участвал в проучването.

Все пак, Синтас-Пенья вярва, че различията, които проучването й е открило, са достатъчни, за да обосноват по-внимателен поглед към други археологически обекти от неолита за допълнителни доказателства.

„Разбирането на произхода на неравенството между половете може също да ни помогне да разберем по-добре неравенствата, които пречат на съвременното общество“, добавя тя: „Ако знаем произхода на неравенството между половете, ние имаме повече инструменти, за да се справим с него“.

Публикувано в Сosmosmagazine.com.

Източник: megavselena.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини