От х:

Днес в x:

32 °C

„Неохим“ се присъединява към Националната система за ранно известяване

  Системата за предупреждение на димитровградския завод за производство на изкуствени торове „Неохим“ скоро ще бъде свързана към Националната система за ранно известяване на населението при опасни ситуации.
   
  Това обяви днес на място в завода прокуристът му Стефан Димитров. Той показа пред медиите, както най-опасните работни звена в химкомбината, така и службите, които реагират при бедствия. Повод за това е инцидентът в четвъртък привечер, при който при пуска на амонячния цех в торовия завод, възникна лек пожар. За ситуацията и за това, че не са уведомени по реда на подписания от завода План за действие за защита на населението при бедствия и аварии, реагираха от община Димитровград.
   
  Не е имало пожар, а само отклонение от нормата при пуска. А при пуска на такава мощна система има определени норми, както и понякога леки отклонения. Ситуацията обаче не е била опасна нито за хората, които са били на територията на завода в този момент на работните си места, нито за населението на Димитровград. Затова не е било необходимо и задействане на Плана, коментира Стефан Димитров.
   
  Той посочи, че на висшите ръководни места в „Неохим“ работят висококвалифицирани специалисти, като инж. Васко Стефанов, който е  директор на производството в завода  и Асен Краваев - началник на цеха за производство на амоняк. Двамата днес обясниха процесите на пускане на инсталациите и защо ситуацията в четвъртък вечер не е била опасна.
   
  От стартиране на процеса в цеха за производство на амоняк до получаване на крайния продукт - течен амоняк, са необходими 60 часа. През време на това пускане отделенията на инсталацията се стартират поетапно. Азото-водородната смес отива на факел, тоест изгаря. Именно в един от етапите на стартирането се е получило възпламеняването във факелната установка. Но сместа, която се е възпламенила, така или иначе е трябвало да излезе и да изгори, обясни Асен Краваев. 
   
  Стана ясно, че пожарът е съвсем дребен,  по-скоро е било запалване. Пламъкът е бил около 50-60 см. „При тази ситуация не може да се говори за пожар с потенциална възможност за разрастване. Не само при нас и в други предприятия, които работят с газ и водород, такива ситуации се случват“, обясни инж. Васко Стефанов. 
   
  За да няма проблем при най-сложния процес, а това е пускането на самата инсталация, се спазват определени правила и има много прецизен контрол, посочи прокуристът на предприятието. Той е категоричен, че е мит, че „Неохим“ е цъкащата бомба. „Колегите разполагат със система, чрез която с натискането на едно копче  могат да спрат при реална опасност  производствените мощности. Освен това в предприятието се инвестира много в превенцията, а тя включва и непрекъснати обучения и тренинги на работещите за действия в опасни ситуации. Те се провеждат неколкократно с участието, както на локалното противопожарно звено в комбината, така и с включване на пожарникари от Димитровград и от областната дирекция в Хасково, уточни Стефан Димитров.
   
  Прокуристът на торовия завод извади данни, според които за предходната година през специални обучения са минали  209 от служителите в хим. комбината. Тренингите са били общо около 41 000 часа. Димитровградският завод е единственият в Хасковска област, който има служба за пожарна безопасност и газоспасителна дейност. Два пожарни автомобила, газоспасителен автомобил и линейка са на разположение на звеното. А в него работят 86 души, обясни управителят на обслужващата тази дейност в завода фирма  "Индустриална пожарно-аварийна компания"  Пламен Панчев.
   
  Той коментира още, че в четвъртък реакцията на служителите е била абсолютно адекватна и по указания и план всичко е било изпълнено. Позвънено е на тел 112, на място са пристигнали пожарникари от Димитровград и Хасково, които са преценили, че няма непосредствена опасност за живота и здравето на населението. В тяхна компетенция е кого да уведомят при подобна ситуация по-нагоре по властовите етажи, ако е необходимо могат и цялата държава да вдигнат. Но тази ситуация далеч не беше такава, посочи Панчев. 
   
  Макар в трудна икономическа ситуация, в която се намира в момента завода, ръководството не пести пари за поддръжка на инсталациите. В тях са вложени през миналата година около 10 млн.лева, каза още Стефан Димитров.  А за модернизацията на отделните процеси са инвестирани между 10 и 20 млн.лева. 
   
  Красимира Славова
  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (10)

  • 1
   Не
   неочовек
   8 -2
   16:06, 19 юни 2019
   платена публикация
  • 2
   Ра
   Ради
   7 -8
   18:34, 19 юни 2019
   Колко по рано го ликвидират толкова по добре за Димитровград. Той е една екологична бомба
   • 78
    78069870
    2 -2
    21:42, 19 юни 2019
    Анаватан Anavatan и зетя на Прасчо Ердоган ще ви доставят тор .... България никога е нямала нужди от торови заводи - нито в 19 век , нито в 21 век :)))
  • 3
   Ра
   Радина
   7 0
   19:05, 19 юни 2019
   Стефчо влез в цех Стара азотна и подишай азотни окиси след направен ремонт. Жалко за работниците там.
   • 78
    785987
    0 0
    21:32, 19 юни 2019
    Скапал се е бая от пиене - ВМРО Монтреал изглеждат къде къде по - запазени от него :)))
   • До
    До Радина
    2 0
    22:07, 19 юни 2019
    Мъжът ти работи в този цех, много добре знае кои са фирмите и кои е надзорника на изпълнените обекти и кои е ял заедно баницата......
  • 4
   Ма
   Малии
   5 -1
   21:24, 19 юни 2019
   Това ми прилича на "малко бременна жена"?? Хм, ама тя или Е или НЕ Е бременна - жената де!! Аман от странни интерпретаций на някои уж интелигентни хора???!!!
  • 5
   Ха
   Ха стига бе
   5 0
   21:27, 19 юни 2019
   Ха, добро утро г-н началник??????
  • 6
   89
   8960879-8
   2 -2
   21:29, 19 юни 2019
   Ей Боклуци ,
   Купете по едни столове на Хайваните Оператори ... Кви са тия одрани столове на снимката ?
   .....
   Наяждане нямате пезвенк-ове :)))
   ....
   Неохима го готвят за рязане .....
   • Ян
    Янчо
    3 0
    21:49, 19 юни 2019
    Първо ще освоят парите на акционерите, чрез фалшиви ремонти и техните фирми. След това на скрап......

  Още новини

  Хороскоп за 04.08.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Промените около вас могат да ви създадат напрежение и да станете по-малко решителни. Не се притеснявайте, с помощта на колеги и приятели бързо ще се справите с възникващите проблеми и ще продължите напред. Новости от интимен характер ще зарадват някои от вас. Финансови придобивки.
  04 авг 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес сте в обичайното си енергично състояние и не пестите усилията си в нито една част от работата си. Стараете се всичко, с което се заемете да бъде свършено по най-добрия начин и наистина ще успеете да го постигнете. Имате интересни идеи относно нововъведенията на работното си място, но най-добре ще е да ги обсъдите подробно с хората, с които работите.
  04 авг 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Анализирайки обстоятелствата около вас, ще откриете решение на проблемите си. Изискват се навременни действия, за да подобрите условията на работа и живот, както и отношенията си с партньора. Не чакайте друг да прояви активност, вместо вас. Вземете се в ръце и действайте.
  04 авг 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Разпределете времето си така, че да ви стигне и за работата, която имате, и за общуване с близки хора. Ще получите ценна информация, които до голяма степен ще улеснят задачите ви и ще ви направи водещи в проекта ви, стига да не я пренебрегнете. Доверието ви е оценено и се връща многократно.
  04 авг 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Радвате се на разбирателство навсякъде около вас днес, което ви дава възможност да изпълните намеренията, които имате без да ви пречат излишно. Съобразявате се с желанието на свой близък, въпреки че това не е влизало в плановете ви за днес. Опитайте се на си починете вечерта, ще се получи добре ако организирате нещо съвместно със свои приятели.
  04 авг 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Без да стоите в нечия сянка ще покажете истинските си възможности днес. Успешно ще се включите в благотворителна акция и без да изтъквате заслугите си, ще работите в името на хуманността. Ако оцените това, което имате ще се чувствате щастливи. И е така, постиженията ви са безспорни, но предстои да извървите още.
  04 авг 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  На работното място ще навлизат нови тенденции. Това ще ви накара да потърсите и нови източници на информация и пътищата за реализацията им. Посоката на мислите ви ще се пренесе и в личният ви живот и с нов подход ще създавате връзки, и ще влизате в обвързващи ви договорености. Събитията ще се развиват ускорено, но не се плашете. Имате достатъчно прозорлив поглед и ще съумеете да направите най-доброто, на което сте способни.
  04 авг 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Изпълнени сте с добри намерения да приключите делова задача и това допълнително ще ви мотивира да й се посветите и днес. Ще си осигурите нужните ви средства и ще планирате почивката си. Харесвани неща ще станат ваши и ще повишат настроението ви, давайки простор и на щедростта ви към други хора.
  04 авг 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще научите факти, които ще променят отношението ви към колеги или делови партньори и това ще ви подтикне към самостоятелни действия. Старателно си вършете работата и не се взирайте в несъвършенствата на другите, за да не загубите от силата си. По-малко забележки и критики, от тях няма да станете по-доволни, напротив.
  04 авг 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Бъдете предпазливи при контактите си с търговци и при каквото и да е боравене с пари. Вероятността днес да се опитат да ви измамят със значителна сума е доста голяма. Привлекателна за вас личност от противоположния пол откликва на опитите ви за сближаване. На верен път сте и съвсем скоро ще се радвате на пълен успех в тази насока.
  04 авг 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  С хората, които споделят идеите ви ще реализирате поредния си проект, постигайки най-доброто до тук. Успехът ви ще се отрази на финансите и самочувствието, както и на взаимоотношенията ви с околния свят. Други ще се посветят на любими неща, в които влагат сърцето си.
  04 авг 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще можете да свършите планираната си за днес работа. Нямате причини за притеснения и успешно ще се реализирате. Околните ще ви търсят за съвет и емоционална подкрепа. В личен план ще трябва да положите повече усилия, ако желаете да запазите интереса, на някой към вас.
  04 авг 2020
  Последни новини