От х:

Днес в x:

0 °C

„Неохим“ се присъединява към Националната система за ранно известяване

  Системата за предупреждение на димитровградския завод за производство на изкуствени торове „Неохим“ скоро ще бъде свързана към Националната система за ранно известяване на населението при опасни ситуации.
   
  Това обяви днес на място в завода прокуристът му Стефан Димитров. Той показа пред медиите, както най-опасните работни звена в химкомбината, така и службите, които реагират при бедствия. Повод за това е инцидентът в четвъртък привечер, при който при пуска на амонячния цех в торовия завод, възникна лек пожар. За ситуацията и за това, че не са уведомени по реда на подписания от завода План за действие за защита на населението при бедствия и аварии, реагираха от община Димитровград.
   
  Не е имало пожар, а само отклонение от нормата при пуска. А при пуска на такава мощна система има определени норми, както и понякога леки отклонения. Ситуацията обаче не е била опасна нито за хората, които са били на територията на завода в този момент на работните си места, нито за населението на Димитровград. Затова не е било необходимо и задействане на Плана, коментира Стефан Димитров.
   
  Той посочи, че на висшите ръководни места в „Неохим“ работят висококвалифицирани специалисти, като инж. Васко Стефанов, който е  директор на производството в завода  и Асен Краваев - началник на цеха за производство на амоняк. Двамата днес обясниха процесите на пускане на инсталациите и защо ситуацията в четвъртък вечер не е била опасна.
   
  От стартиране на процеса в цеха за производство на амоняк до получаване на крайния продукт - течен амоняк, са необходими 60 часа. През време на това пускане отделенията на инсталацията се стартират поетапно. Азото-водородната смес отива на факел, тоест изгаря. Именно в един от етапите на стартирането се е получило възпламеняването във факелната установка. Но сместа, която се е възпламенила, така или иначе е трябвало да излезе и да изгори, обясни Асен Краваев. 
   
  Стана ясно, че пожарът е съвсем дребен,  по-скоро е било запалване. Пламъкът е бил около 50-60 см. „При тази ситуация не може да се говори за пожар с потенциална възможност за разрастване. Не само при нас и в други предприятия, които работят с газ и водород, такива ситуации се случват“, обясни инж. Васко Стефанов. 
   
  За да няма проблем при най-сложния процес, а това е пускането на самата инсталация, се спазват определени правила и има много прецизен контрол, посочи прокуристът на предприятието. Той е категоричен, че е мит, че „Неохим“ е цъкащата бомба. „Колегите разполагат със система, чрез която с натискането на едно копче  могат да спрат при реална опасност  производствените мощности. Освен това в предприятието се инвестира много в превенцията, а тя включва и непрекъснати обучения и тренинги на работещите за действия в опасни ситуации. Те се провеждат неколкократно с участието, както на локалното противопожарно звено в комбината, така и с включване на пожарникари от Димитровград и от областната дирекция в Хасково, уточни Стефан Димитров.
   
  Прокуристът на торовия завод извади данни, според които за предходната година през специални обучения са минали  209 от служителите в хим. комбината. Тренингите са били общо около 41 000 часа. Димитровградският завод е единственият в Хасковска област, който има служба за пожарна безопасност и газоспасителна дейност. Два пожарни автомобила, газоспасителен автомобил и линейка са на разположение на звеното. А в него работят 86 души, обясни управителят на обслужващата тази дейност в завода фирма  "Индустриална пожарно-аварийна компания"  Пламен Панчев.
   
  Той коментира още, че в четвъртък реакцията на служителите е била абсолютно адекватна и по указания и план всичко е било изпълнено. Позвънено е на тел 112, на място са пристигнали пожарникари от Димитровград и Хасково, които са преценили, че няма непосредствена опасност за живота и здравето на населението. В тяхна компетенция е кого да уведомят при подобна ситуация по-нагоре по властовите етажи, ако е необходимо могат и цялата държава да вдигнат. Но тази ситуация далеч не беше такава, посочи Панчев. 
   
  Макар в трудна икономическа ситуация, в която се намира в момента завода, ръководството не пести пари за поддръжка на инсталациите. В тях са вложени през миналата година около 10 млн.лева, каза още Стефан Димитров.  А за модернизацията на отделните процеси са инвестирани между 10 и 20 млн.лева. 
   
  Красимира Славова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (10)

  • 1
   Не
   неочовек
   8 -2
   16:06, 19 юни 2019
   платена публикация
  • 2
   Ра
   Ради
   7 -8
   18:34, 19 юни 2019
   Колко по рано го ликвидират толкова по добре за Димитровград. Той е една екологична бомба
   • 78
    78069870
    2 -2
    21:42, 19 юни 2019
    Анаватан Anavatan и зетя на Прасчо Ердоган ще ви доставят тор .... България никога е нямала нужди от торови заводи - нито в 19 век , нито в 21 век :)))
  • 3
   Ра
   Радина
   7 0
   19:05, 19 юни 2019
   Стефчо влез в цех Стара азотна и подишай азотни окиси след направен ремонт. Жалко за работниците там.
   • 78
    785987
    0 0
    21:32, 19 юни 2019
    Скапал се е бая от пиене - ВМРО Монтреал изглеждат къде къде по - запазени от него :)))
   • До
    До Радина
    2 0
    22:07, 19 юни 2019
    Мъжът ти работи в този цех, много добре знае кои са фирмите и кои е надзорника на изпълнените обекти и кои е ял заедно баницата......
  • 4
   Ма
   Малии
   5 -1
   21:24, 19 юни 2019
   Това ми прилича на "малко бременна жена"?? Хм, ама тя или Е или НЕ Е бременна - жената де!! Аман от странни интерпретаций на някои уж интелигентни хора???!!!
  • 5
   Ха
   Ха стига бе
   5 0
   21:27, 19 юни 2019
   Ха, добро утро г-н началник??????
  • 6
   89
   8960879-8
   2 -2
   21:29, 19 юни 2019
   Ей Боклуци ,
   Купете по едни столове на Хайваните Оператори ... Кви са тия одрани столове на снимката ?
   .....
   Наяждане нямате пезвенк-ове :)))
   ....
   Неохима го готвят за рязане .....
   • Ян
    Янчо
    3 0
    21:49, 19 юни 2019
    Първо ще освоят парите на акционерите, чрез фалшиви ремонти и техните фирми. След това на скрап......

  Още новини

  Хороскоп за 07.12.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще се чувствате добре, ако не се отдадете на желанието си да бездействате, а поемете инициатива и станете полезни с умения, опит и рутина. Довършителната работа по дома трябва да се свърши и това ще постигнете с леко, в случай, че я започнете днес. Беритбата на плодовете отложете за по-късно.
  07 дек 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Успявате напълно да осъществите намеренията си. Случващото се около вас ще се подрежда по начин, какъвто на вас е удобен, и това ще ви дава възможност с лекота да се справяте със задачите си. Много от вас ще пътуват. Родителите ви очакват повече участие във фамилните дела. Точно сега не ги разочаровайте.
  07 дек 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Несгодите около вас ви правят нервни и раздразнителни. Помислете в какво грешите и се постарайте да се поправите. Така животът ви ще стане по-спокоен, а вие по-сговорчиви. Гостуване на приятел ще ви зарадва и помогне да се отпуснете. Други ще посветят времето си в усвояване на нови знания.
  07 дек 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Овладяното ви поведение и разумните изводи, които правите ще се окажат вашия печеливш ход. На моменти може да се почувствате отегчени, но крайната цел ще ви държи в добра кондиция. Интересът ви към развлеченията ще ви направи активни в организирането на подходящо мероприятие. Много хора около вас ще се включат в него.
  07 дек 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Късметът ви днес е добър и ви позволява доста смели действия. Не трябва да се притеснявате от последствията (те естествено ще са чудесни за вас). Все пак това не значи, че непременно трябва да забравите за чувството си на мярка и да кажете неща, за които да съжалявате. В личен план сте объркани, но научавате добри новини, които ще ви обнадеждят.
  07 дек 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Днес е добър ден за разрешаване на проблемите. Напрежението около вас ще е голямо, но запазете спокойствие и се опитайте да намерите най-доброто решение във всяка ситуация. Не се притеснявайте от промените, които се случват около вас. Бързо ще се адаптирате. Намерете начини да се разтоварите вечерта.
  07 дек 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Помислете дали не пропускате важни неща. Работата ви налага да вземете неотложни мерки. Не взимайте присърце критиката на околните, но въпреки това е полезно да се вслушате в думите им. У дома ви очаква спокойствие. Това ще ви привлича и ще ви се иска да не го напускате.
  07 дек 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  С добри намеренията сте, но общуването днес е възможно да направи критично отношението ви към хора и събития. Починете си. Разходка сред природата ще ви зареди и изпълни с добри очаквания. Любимите ви хора ще ви носят настроение.
  07 дек 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днес няма причини настроението ви да не е прекрасно. Атмосферата в дома ви е спокойна, вашите близки са сърдечни и подхождат с разбиране към нещата, които ви вълнуват. Успявате да изгладите недоразуменията с човека до вас. Най-после водите разговор, към който отдавна сте се стремили. Държите развоя на събитията в свои ръце.
  07 дек 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Мислите за почивката си, но няма да пренебрегнете и очакващите вниманието ви задачи. В желанието си да свършите всичко може да останете разочаровани, но не бързайте да унивате, с бързи действия ще успеете да се справите. Любимите ви хора ще се погрижат да направят денят ви интересен и забавен, стига да не отхвърляте предложенията им.
  07 дек 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Повечето от представителите на знака предпочитат да се отдадат на заслужена почивка днес. Останете си у дома и се заемете с нещо, което ви е приятно и ви действа разтоварващо. Някои от вас посрещат гости, които ще ги изненадат приятно. Очаквайте новини от ваш близък, когото не сте виждали отдавна. Радвате се на успеха на близък приятел.
  07 дек 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Главоболията не могат ви откажат да действате така, както ви повелява сърцето. Нямате нужда от съвети, вие най-добре знаете към какво се стремите и как да го постигнете. Ще успеете. Здравето няма да ви създава проблеми, но въпреки това е добре да се храните балансирано, без да стигате до крайности в нещо.
  07 дек 2019
  Последни новини