От х:

Днес в x:

16 °C

„Неохим“ се присъединява към Националната система за ранно известяване

  Системата за предупреждение на димитровградския завод за производство на изкуствени торове „Неохим“ скоро ще бъде свързана към Националната система за ранно известяване на населението при опасни ситуации.
   
  Това обяви днес на място в завода прокуристът му Стефан Димитров. Той показа пред медиите, както най-опасните работни звена в химкомбината, така и службите, които реагират при бедствия. Повод за това е инцидентът в четвъртък привечер, при който при пуска на амонячния цех в торовия завод, възникна лек пожар. За ситуацията и за това, че не са уведомени по реда на подписания от завода План за действие за защита на населението при бедствия и аварии, реагираха от община Димитровград.
   
  Не е имало пожар, а само отклонение от нормата при пуска. А при пуска на такава мощна система има определени норми, както и понякога леки отклонения. Ситуацията обаче не е била опасна нито за хората, които са били на територията на завода в този момент на работните си места, нито за населението на Димитровград. Затова не е било необходимо и задействане на Плана, коментира Стефан Димитров.
   
  Той посочи, че на висшите ръководни места в „Неохим“ работят висококвалифицирани специалисти, като инж. Васко Стефанов, който е  директор на производството в завода  и Асен Краваев - началник на цеха за производство на амоняк. Двамата днес обясниха процесите на пускане на инсталациите и защо ситуацията в четвъртък вечер не е била опасна.
   
  От стартиране на процеса в цеха за производство на амоняк до получаване на крайния продукт - течен амоняк, са необходими 60 часа. През време на това пускане отделенията на инсталацията се стартират поетапно. Азото-водородната смес отива на факел, тоест изгаря. Именно в един от етапите на стартирането се е получило възпламеняването във факелната установка. Но сместа, която се е възпламенила, така или иначе е трябвало да излезе и да изгори, обясни Асен Краваев. 
   
  Стана ясно, че пожарът е съвсем дребен,  по-скоро е било запалване. Пламъкът е бил около 50-60 см. „При тази ситуация не може да се говори за пожар с потенциална възможност за разрастване. Не само при нас и в други предприятия, които работят с газ и водород, такива ситуации се случват“, обясни инж. Васко Стефанов. 
   
  За да няма проблем при най-сложния процес, а това е пускането на самата инсталация, се спазват определени правила и има много прецизен контрол, посочи прокуристът на предприятието. Той е категоричен, че е мит, че „Неохим“ е цъкащата бомба. „Колегите разполагат със система, чрез която с натискането на едно копче  могат да спрат при реална опасност  производствените мощности. Освен това в предприятието се инвестира много в превенцията, а тя включва и непрекъснати обучения и тренинги на работещите за действия в опасни ситуации. Те се провеждат неколкократно с участието, както на локалното противопожарно звено в комбината, така и с включване на пожарникари от Димитровград и от областната дирекция в Хасково, уточни Стефан Димитров.
   
  Прокуристът на торовия завод извади данни, според които за предходната година през специални обучения са минали  209 от служителите в хим. комбината. Тренингите са били общо около 41 000 часа. Димитровградският завод е единственият в Хасковска област, който има служба за пожарна безопасност и газоспасителна дейност. Два пожарни автомобила, газоспасителен автомобил и линейка са на разположение на звеното. А в него работят 86 души, обясни управителят на обслужващата тази дейност в завода фирма  "Индустриална пожарно-аварийна компания"  Пламен Панчев.
   
  Той коментира още, че в четвъртък реакцията на служителите е била абсолютно адекватна и по указания и план всичко е било изпълнено. Позвънено е на тел 112, на място са пристигнали пожарникари от Димитровград и Хасково, които са преценили, че няма непосредствена опасност за живота и здравето на населението. В тяхна компетенция е кого да уведомят при подобна ситуация по-нагоре по властовите етажи, ако е необходимо могат и цялата държава да вдигнат. Но тази ситуация далеч не беше такава, посочи Панчев. 
   
  Макар в трудна икономическа ситуация, в която се намира в момента завода, ръководството не пести пари за поддръжка на инсталациите. В тях са вложени през миналата година около 10 млн.лева, каза още Стефан Димитров.  А за модернизацията на отделните процеси са инвестирани между 10 и 20 млн.лева. 
   
  Красимира Славова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (10)

  • 1
   Не
   неочовек
   8 -2
   16:06, 19 юни 2019
   платена публикация
  • 2
   Ра
   Ради
   7 -8
   18:34, 19 юни 2019
   Колко по рано го ликвидират толкова по добре за Димитровград. Той е една екологична бомба
   • 78
    78069870
    2 -2
    21:42, 19 юни 2019
    Анаватан Anavatan и зетя на Прасчо Ердоган ще ви доставят тор .... България никога е нямала нужди от торови заводи - нито в 19 век , нито в 21 век :)))
  • 3
   Ра
   Радина
   7 0
   19:05, 19 юни 2019
   Стефчо влез в цех Стара азотна и подишай азотни окиси след направен ремонт. Жалко за работниците там.
   • 78
    785987
    0 0
    21:32, 19 юни 2019
    Скапал се е бая от пиене - ВМРО Монтреал изглеждат къде къде по - запазени от него :)))
   • До
    До Радина
    2 0
    22:07, 19 юни 2019
    Мъжът ти работи в този цех, много добре знае кои са фирмите и кои е надзорника на изпълнените обекти и кои е ял заедно баницата......
  • 4
   Ма
   Малии
   5 -1
   21:24, 19 юни 2019
   Това ми прилича на "малко бременна жена"?? Хм, ама тя или Е или НЕ Е бременна - жената де!! Аман от странни интерпретаций на някои уж интелигентни хора???!!!
  • 5
   Ха
   Ха стига бе
   5 0
   21:27, 19 юни 2019
   Ха, добро утро г-н началник??????
  • 6
   89
   8960879-8
   2 -2
   21:29, 19 юни 2019
   Ей Боклуци ,
   Купете по едни столове на Хайваните Оператори ... Кви са тия одрани столове на снимката ?
   .....
   Наяждане нямате пезвенк-ове :)))
   ....
   Неохима го готвят за рязане .....
   • Ян
    Янчо
    3 0
    21:49, 19 юни 2019
    Първо ще освоят парите на акционерите, чрез фалшиви ремонти и техните фирми. След това на скрап......

  Още новини

  Хороскоп за 14.11.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  От вас зависи денят ви да е спокоен, ползотворен и приятен. Имате сили да приключите в срок със задачите си, оставяйки си време и за себе си. Добрите ви намерения ще ви отведат на интересни места и срещнат с подходящите хора. Починете си. Самотата не е добър партньор на никому.
  14 ное 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Избирате доста перспективна насока за действие. Успявате да си създадете ангажименти, които поглъщат цялото ви внимание. Работата ви е интересна и напълно ви удовлетворява. Не бързайте да отговаряте на направено ви предложение. Изчакайте известно време, ситуацията съвсем скоро много ще се промени. Готови сте да помогнете на ваш близък, но самият той като че ли не иска да излезе от затрудненото положение.
  14 ное 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Денят е подходящ за активни действие във всички посоки. Много от вас ще се заемат с решаването на административни въпроси, имащи отношение към авторитетни институции. Сами ще се уверите в повишаващите ви се творчески и професионални възможности, възползвайте се от момента.
  14 ное 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  С ясни цели и овладени емоции ще продължите да работите, спазвайки срокове, обещания и лични интереси. В такъв дух новите ви идеи, споделени с подходящите хора, ще намерят по-бързата си реализация. Добрите взаимоотношения ви дават кураж и сила, които се отразяват благоприятно на самочувствието, плановете и настроението ви.
  14 ное 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Грижата за някого ще ви натовари допълнително, но няма да съжалявате. Помощта ви ще бъде оценена, но най-важното е, че чрез подкрепата ви ще се изправи и продължи. Има друго, което ви притеснява. Не всичко е такова, каквото би ви се искало в интимните отношения и голяма тежест ще свалите от гърба си, ако част по-скоро изясните положението.
  14 ное 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Денят ще ви донесе много поводи за радост в личен и делови план. Прибързаните решения днес едва ли ще са най-удачното средство за действие. Нужна ви е по-дълготрайна стратегия, съгласувана с екипа ви.
  14 ное 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  В старанието си да свършите всичките си планирани задачи, ще подминете други, считайки ги за маловажни, но може да сгрешите. Обърнете внимание на здравето си и не пропускайте да посетите лекаря си, ако се чувствате отпаднали и без тонус. Ще получите добър съвет от приятел, както и насока към печеливша дейност.
  14 ное 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Животът ви е научил да се справяте с новостите без да жалите себе си, и без особени затруднения. Ще имате на своя страна добър помощник, макар, че все още не го припознавате в тази му роля. Ще вземете решение по проблем, който не търпи отлагане. Децата ще ви зарадват с добрите си постижения.
  14 ное 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Съсредоточете се върху краткосрочните си планове, като дадете предимство на професионалните си и бизнес-изяви. Днес ще можете да осъществите отлагано мероприятие и да постигнете съгласие по общ въпрос с роднини или партньори. Други ще получат интересна оферта, която ще ги занимава през следващите дни.
  14 ное 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Възможността да ви оценят справедливо и според заслугите ви е реална. В тази връзка покажете добрите си страни и не се главозамайвайте, ако отзивите надминат очакванията ви, продължете с упорството си над трудните въпроси и дайте своя принос за решението им.
  14 ное 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Работата ви налага да смирите егото си, ако обстоятелствата ви срещнат и с други, като вас властни и можещи хора. Ще се радвате на нещата, които обичате и ще се заредите с положителна енергия за дните напред, стига да отворите сетивата си и погледнете на живота си от към добрата му страна.
  14 ное 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Придобивате повече опит в нова за вас област. Това ви дава увереността да се заемете с въпроси, които сте избягвали досега. Бъдете сигурни, че късметът е на ваша страна. Очаква ви интересно запознанство, което може да прерасне в нещо сериозно. Инициативата е изцяло във вас. Вие избирате как да се развие всичко.
  14 ное 2019
  Последни новини