От х:

Днес в x:

Доклад на ЕС: Русия провела дезинформационна кампания в интернет по време на евроизборите

Европейският съюз отдавана подозираше, че Русия се опитва да наруши хода на изборите за парламента на Европа чрез хакерски атаки и различни други мрежови намеси, но сега ЕС открито посочва РФ.

Представителите на Европейския съюз публикуваха доклад, още в началото на който Русия се обвинява в провеждането на дезинформационна кампания по време на майските европейски парламентарни избори, подобна на атаките, с които Русия се опита да окаже влияние на САЩ, Франция и други държави. Руските агенти се обвиняват в специално създаване на фалшива информация, която се използва за развитието на екстремистки възгледи, за разпалване на политическо напрежение, а в някои случаи и в опити за влияние на избирателната активност.

ЕС отбелязва, че този път действията са по-различни. Вместо мащабни мрежови кампании, руските хакери и свързаните с тях политически фигури, са се концентрирали върху не толкова обширното, а върху регионалното влияние, което е по-трудно за доказване.

В доклада се подчертава, че Facebook, Google, Twitter и другите компании са свършили много добра работа по отношение борбата с дезинформацията и са отслабили ефективността на руската намеса. От друга страна ЕС заявява, че е необходимо да се вземат повече мерки от страна на интернет гигантите, включително по-висока прозрачност относно източниците на реклами.

Русия отрича каквато и да било намеса в изборите на други държави. Започнаха да се появяват слухове, че хакерската намеса в другите страни и законът за автономен руски сегмент на интернет, са стъпки от един и същи план за изолация на Русия подобно на китайския сценарий.

Източник: kaldata.com

Видеа по темата

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини