От х:

Днес в x:

Иновативните училища в Хасковска област през новата учебна година

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в доклад до Министерския съвет /МС/ предлага проект на решение на МС за приемането на Списъка на иновативните училища за учебната 2019/2020 година.

Новите училища, които кандидатстват за първи път и са одобрени за включване в Списъка на иновативните училища за учебната 2019/2020 година, са 113.  

Иновативните училища са новост в българската образователна система. Те бяха въведени с новия Закон за предучилищното и училищното образование през 2016 год. В България общо всички учлища са около 2400. От тях 395 ще са иновативни за новата учебна година.

Иновативните училища разработват и въвеждат нови дейности в организацията и съдържанието на обучението в класните стаи.  В тях учениците могат да подобряват образователните си резултати, мотивацията си за учене, участието си в училищния живот и да развият креативното си мислене, различни компетентности и емоционална интелигентност. В тези училища педагогическите специалисти получават възможности да анализират, експериментират и популяризират иновативните си практики и продукти.

Неспециализираните училища могат да бъдат обявени за иновативни училища с решение на Министерския съвет по предложение на министъра на образованието и науката, при спазването на изискванията, определени в чл. 38, ал. 7 и в държавните образователни стандарти. Член 38, ал. 7 от ЗПУО дава възможност да се обявяват за иновативни училища, които извършват целенасочена, планирана и контролирана промяна чрез въвеждане на иновативни практики, с които се решават организационни и съдържателни проблеми в образователния процес.

В списъка 12 училища са предложени за иновативни в Хасковска област.

Димитровград
Основно училище "Пенчо Славейков"

Свирачи (общ. Ивайловград)
Основно училище "Св. св. Кирил и Методий"

Харманли
Основно училище "Иван Вазов"
Средно училище "Неофит Рилски"

Хасково
Езикова гимназия "Проф. д-р Асен Златаров"
Основно училище "Свети Климент Охридски"
Основно училище "Свети Иван Рилски"
Основно училище "Шандор Петьофи"
Природо-математическа гимназия "Академик Боян Петканчин"
Професионална гимназия по дървообработване и строителство "Цар Иван Асен ІІ"
Професионална гимназия по транспорт и аграрни технологии "Н. Й. Вапцаров"
Професионална гимназия по туризъм "Александър Паскалев"

Facebook коментари

Коментари в сайта (10)

  • 1
    69
    695980798
    5 -5
    11:10, 18 юни 2019
    Фашистка Иновация :
    - днеска Иванчо играе Таткото
    - утре Иванчо играе Майката
    - в сряда Иванчо играе и Таткото и Майката
    ...
    Не се усещате как ви промиват мозъците или ако се сещате си мълчите ... И сетне се сърдите що ви викам Гяури :))
    • Чо
      Човек
      7 -2
      11:58, 18 юни 2019
      А Вие по всички информационни сайтове и под всички новини ли ще изливате злобата омразата си и ще показвате некомпетентността си?
    • 87
      87607-980=9
      1 -1
      14:08, 18 юни 2019
      Не само аз си изливам злобата и омразата
      ....
      Ако сте чели Вестниците издавани в Румъния , Записки по Българските Въстания , и биографите на Св. Васил от карлово и на Капитан Петко Киряков ,
      и Левски и Ботев и Бенковски и Капитан Петко бая са ви псували за да ви събудят :)))
      .....
      Иначе нямаше да я има България и щяхте още да ходите с фереджета и фесове :)))
  • 2
    0_
    0_o
    5 -1
    13:38, 18 юни 2019
    На тоя никой не му обръща внимание. Преди време имаше един полуидиот евертъна и той ги пишеше такива, сигурно са роднини... Инак при толкова развита медицина най-вероятно може да се направи нещо.... Ако пък не успеят няма да е голяма загуба
    • 68
      680798-0
      3 -1
      14:10, 18 юни 2019
      С дивашки викове сганта (от мутри , бейове и ромляни б.р. :)) дойде в града. Той беше по-пуст и по-мълчалив от едно парясано гробище. На мегданя побиха трофея.Само един човек се мяркаше там, като един призрак.
      Той беше Мунчо.
      Като позна главата на любимия си Русияна, той вторачи яростни, безумни очи в нея и изригна, в един дъжд от плюнки, една колосална попръжня против Мохамеда и султана.
      Обесиха го на касапницата.
      Тоя луд беше единственият човек, който се осмели да протестира.
  • 3
    Ба
    Бай Коста папагала
    6 -2
    14:47, 18 юни 2019
    Тия двамата по горе ЧОВЕКА и ЦИФРАДЖИЯТА вероятно са ДАСКАЛИ които вярват на ОБРАЗОВАТЕЛНИЯТ КРАСИМИРЧО Тридесет години образованието стремглаво върви надолу но разни министърчета говорят обратното А дойде врпеме когато седмоикласници не могат да броят до 100 и не знаят кой е Левски Ботев Вазов и др да не изброяват За УЧЕНИТЕ ЦИГАНЕТА да не говорим те завърват 8 клас без да знаят да говорят български
    • Та
      ТаШакаЗулу
      0 0
      22:45, 18 юни 2019
      Е точно ти ли за даскали говориш? Научи поне препинателните знаци къде са! Неграмотен търтей!
  • 4
    Ро
    родител
    5 -1
    18:49, 18 юни 2019
    Част от тези училища са отдавна иновативни. Прав е бай Коста за учените циганета! Минават от клас в клас без да знаят да говорят български.
  • 5
    Су
    Сурвакар
    3 0
    21:02, 18 юни 2019
    Не говорят български а се явяват на изпит за шофьори и вземат книжки от раз а висшисти се явяват по два и три пъти за да вземат документа Абе ******* и помияр да си в нашата държава
  • 6
    Ан
    АНДРЕШКО
    3 -1
    21:07, 18 юни 2019
    Абе по времето на СОЦА нямаше такива глупости ИНОВАТИВНИ МАНОВОТИВНИ и изградихме държава за ЧУДО и ПРИКАЗ Сега се чудят какви дивотии да копират от Запада и в резултат растат тъпунгери наркомани двойкаджии чалгари разбойници и т н и т н Хашлаци и АБДАЛИ
Последни новини