От х:

Днес в x:

11 °C

Прокопиев: В страната има частна прокуратура

"Това е поредната системна репресия и тормоз от страна на прокуратурата, която използва най-разнообразни и привидно законови средства, за да ме сплаши". Така коментира пред bTV предприемачът Иво Прокопиев обиска на държавното обвинение в офисите му в София от преди седмица.

Той заяви, че по време на акцията не е бил на мястото, тъй като е имал пътуване извън страната. Прокопиев определи като "циркаджийско" искането да бъдат предоставени документи за придобиването на предприятието "Каолин" от "Алфа финанс Холдинг" от 2000-2001 г. Според него искането по толкова показен начин на документи отпреди толкова години означавало, че нещо не е съвсем наред.

Бизнесменът посочи, че освен че "Каолин" е било регулирано дружество като концесионер, през по-голямата част от този период е било и публична компания, която е била интензивно проверявана и от данъчните власти, и от КФН. По тази причина според него въпросната акция е напълно безплодна и ненужна драматизация.

Търси се репутационна публична атака, категоричен бе Прокопиев. Той изтъкна, че заедно с прокуратурата на мястото са дошли и "определени жълти медии под контрола на ДПС и Делян Пеевски".

Запитан дали към момента е обвиняем, Прокопиев потвърди, че в момента е подсъдим за пране на пари. Той посочи, че когато предното дело за EVN е било прекратено, по спешност му е било повдигнато ново обвинение, а именно, че Управителния съвет на "Алфа финанс Холдинг" е трябвало да знае, че "Каолин" е придобит незаконно и затова сделката за продажба на Фондовата борса представлява пране на пари. Според бизнесмена обаче подобно обвинение е нелепо, тъй като съдът на три инстанции - включително и ВКС - е постановил, че при придобиването на предприятието няма извършени незаконни действия.

Това е сделка с голям международен инвеститор - няма как при такъв тип транзакция да има нещо нередно, обясни той.

По отношение на обвиненията на бившия шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев Прокопиев заяви, че заради хората, които оглавяват въпросните институции, те са загубили репутацията си и са "морални развалини". Каквото казват, обществото трябва да го чете по точно обратния начин, посочи той.

Предприемачът бе категоричен, че на прокуратурата не й харесва идеята, че може да има свободно предприемачество у нас при корупционния модел, който владее в момента. По тази причина тя се опитвала да докаже, че успех извън обществените поръчки не е възможен в България. Всеки, който се опитвал да играе по други правила, щял да бъде демонстративно наказан.

Според Прокопиев случващото се в момента в страната е зловещо, защото имало частна прокуратура, управлявана от частни интереси. Зад фасадата на една либерална демокрация България е вече една приватизирана държава, посочи той.

Запитан каква част от сметките и имотите му в момента са запорирани, бизнесменът обясни, че от 2017 г. под запор са акции в част от дружествата с негово участие. Все още обаче КПКОНПИ не била предприела нищо, за да започне съдебните действия въпреки големия медиен шум преди години.

Аз мога да се защитя само в съда, а КПКОНПИ се въздържа да влезе в съда, защото знае че няма никакви аргументи, обясни Прокопиев.

Той съобщи и че в момента води дело в Страсбург за незаконните действия на Антикорупцията. Не било важно обаче обезщетението, а моралната победа.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 31.03.2020

Хороскоп за Овен

Овен
В добро настроение ще преминете през днешния ден, вслушвайки се във всичко, което има отношение към вас. Енергично ще се включите в задачите си, в стремежа си да ги приключите навреме и с желаните резултати. Среща с приятели, някои от които ще превърнете в свои бизнес-партньори.
31 мар 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Подтиквани от смели решения ще пристъпите към изпълнение на плановете, без да търсите нечие мнение. Пазете се от преумора, в желанието си да свършите повече работа може да навредите на здравето си. Част от вас ще потърсят ново поприще, с което ще трябва да доказват уменията си отново.
31 мар 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Проявете толерантност към колегите за да си осигурите подходяща работна атмосфера. Много е важно да сте съзидателни, дарявайки топлина и разбиране. Вечерта някои от вас ги очаква приятна изненада свързана с близък човек. Позитивните ви очаквания напълно ще се оправдаят.
31 мар 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Творчески порив събужда у вас желание да работите по осъществяване на скритите си желания. Старанието ви да сте полезни на околните е впечатляващо. Чест ви прави факта, че не изтъквате направеното и продължавате да се грижите според възможностите си. Денят ви ще е ползотворен и интересен от към лични контакти.
31 мар 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Отстоявайте твърдо позициите си и не допускайте вмешателство в личните ви планове. Възможно е да получите новина, която ще ви подейства като стимулатор да работите още по-усърдно. Въздържайте се от семейни спорове, дори да мислите, че сте прави. Силно се нуждаете от оздравителни процедури свързани с изчистване на организма ви. Направете нещо в тази посока.
31 мар 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Въпроси от делови характер ще изместят посоката на притесненията ви днес. Запазете спокойствие, така ще работите по-пълноценно и ще свършите повече. Не си позволявайте да давате мнение по въпроси, които не ви засягат, но засягат други хора. В желанието си да сте полезни ще нараните някой, за което няма да ви прости.
31 мар 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се включите във времето и навреме ще приключите започната задача, още повече, че имате финансова изгода от това. Загрижеността ви за здравето на близък човек ще ви накара да потърсите и друго компетентно мнение, с което бихте добили реална представа за нещата. Мислете позитивно.
31 мар 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Занимават ви професионалните ви дела и не мислите за почивка, но е важно да отделите време и за отпускане. Никой не ви притеснява, по-скоро вие сами стимулирате работоспособността си. Запазете я за следващите дни, когато действително трябва да действате безотказно.
31 мар 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нова възможност за професионална реализация или пък началото на интимна връзка, ще вълнуват повечето от представителните на зодията. Денят е начало на промени в живота ви и ако днес може да не са така осезаеми, то в близките дни ще чувствате все по-силно ефекта им. Налага се да вземете конкретно решение по отдавна вълнуващ ви въпрос.
31 мар 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Пониженията тонус се отразява на здравето и общителността ви. Работете за укрепване на духа и имунитета си. Вземайте допълнително витамини, хранете се здравословно и мислете позитивно. Благодарете за всичко, което имате и ще се почувствате по-добре. За някои от вас денят е свързан с пътувания и срещи.
31 мар 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се опитате да наваксате изоставането си от предишните дни. Отнася се за работата ви. Това ще ви донесе спокойствие и увереност, така че, ако все още не сте започнали – действайте. Интимните връзки ще се задълбочават. Интересът към вас е по-засилен от всякога и не бива да го проигравате.
31 мар 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имате добри намерения, но е нужно да потърсите съдействието на хора, които биха ви помогнали. Давате си сметка, че не всички са на нивото, което сте достигнали и ще срещнете трудности в разбирането на идеите ви. Някои ще посрещат гости и ще са ангажирани със семейни задължения.
31 мар 2020
Последни новини