От х:

Днес в x:

Четирима с максимален резултат, 57 отличници на двете матури в Хасковска област

57 зрелостници от Хасковска област са с отлични оценки и от двете матури - по Български език и литература и по избираем предмет.

С максималния брой от 100 точки или с пълни шестици са четирима от учениците, явили се на ДЗИ. Три от отличните оценки са по математика и са на Здравка Иванова от ПМГ “Ив. Вазов“ - Димитровград, Нури Хасан от Математическата гимназия в Хасково и Филип Георгиев от Хасковската езикова гимназия. Четвъртата пълна шестица е по биология и е за Айлин Вели от СУ “В. Левски“ в Хасково. На предварителните изпити тя вече е приета и като студентка по медицина.

Анализ на матурите в хасковска област направи днес шефът на Регионалното управление на образованието Христина Боева. Въпреки че общият анализ на резултатите в страната все още не е готов, по предварителни данни вероятно хасковските ученици ще запазят позицията, на която бяха през миналата година, което означава, че ще са на около 20-то място.

На задължителната за всички матура по БЕЛ са се явили 1582 зрелостници от региона. С над 77 т. или отличена оценка от над 5.50 са 101 зрелостници. Слабите оценки на тази матура са 252, това е резултат по нисък от 22,5 точки от максималните 100. Общият успех по БЕЛ за тази година в региона е 3,84. През 2018 година средният успех е бил 4.00. За сравнение средния успех за страната е 4,06.

На втория държавен зрелостен изпит са се явили 1215 ученици. 356 от зрелостниците са със заявки за професионална квалификация и резултатите от този зрелостен изпит не е в общата статистика от второто ДЗИ по избираем предмет, уточни Христина Боева. 157 са отличните оценки от всички изпити. 120 са слабите оценки. Общият успех по всички предмети е 4,15. В сравнение с предходната година този резултата е по-нисък с две стотни. 4.67 е средният резултат в страната от всички изпити от втората матура.

За тазгодишните оценки в Хасковска област анализът на РУО показва, че има понижаване по български език и литература в сравнение с миналогодишните, по-слаб е резултатът и от английския език, както е и в цялата страна. За сметка на това обаче зрелостниците, които са се явили на втори изпит по химия, физика, испански език, немски език, философия и биология и здравно образование са с по-висок успех от тези със същите изпитни предмети през 2018 година. Миналата година е бил най-висок успехът по английски език, а тази година по химия - 5.23, по испански - 5.03, по математика - 4.92 и по немски език - 4.83.

Общият  среден успех от двете матури за хасковските ученици е 3.97.

Най-добре представилите се ученици в Хасковска област са тези от Езиковата гимназия в Хасково със среден успех 4.95. Следват ПМГ-Хасково, ПМГ-Димитровград, СУ “П. Берон“-Свиленград и СУ“Неофит Рилски“-Харманли.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  12
  123
  15 -1
  17:37, 18 юни 2019
  Образованието ни не може да бъде по-различно от здравеопазването ни, съсебната ни система и всички останали обществени системи...така че ще си бълваме статистики,анализи,графики,презентации,отчети и накрая нищо..поне можем да броим до 12...
 • 2
  За
  Запознат
  8 -10
  18:08, 18 юни 2019
  Среден успех на ПМГ 4.85 и без скъсани ученици за разлика от Езикова гимназия.
  Мисля, че това е много съществено да се отбележи!
 • 3
  Хх
  ххх
  0 0
  10:17, 19 юни 2019
  Аз само да питам: Тези които плюят системата и децата , че били лоши и неграмотни и какво ли още не, ако седнат да попълват тестовете за матурата само по български език, дали ще изкарат оценка по - висока от 3?

Хороскоп за 01.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Има всички изгледи този ден да премине спокойно и без особени сътресения. Стараете се да бъдете дипломатични и умерени в действията и изказванията си, с което само можете да спечелите. В определен момент обаче ще се наложи да кажете точно мнението си и тогава ще бъдете безкомпромисни. Сърдечният ви партньор се нуждае от вашата емоционална подкрепа.
01 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не изостряйте отношенията в личните си контакти, като пренасяте лошото си настроение в къщи. Уважавайте близките си така, както отстоявате позициите си в бизнеса. От това ще бъдат доволни всички. Може би трябва по-често да се вслушвате в съветите на партньорите си. Вече поставихте началото, вървете напред и нагоре.
01 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
С намерение сте да участвате активно в процесите, които текат край вас. Безспорно ще срещате затруднения, но ще можете да реагирате навреме и бързо в променящата се обстановка. За щастие можете да разчитате на истински приятели, които ще ви насочват и помагат.
01 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Настроението ви днес е прекрасно, излъчвате чар и забавлявате с остроумие. Предстои ви обаче доста работа през следващата седмица, така че отрано организирайте програмата си. Съберете сили за работа почивайки.
01 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще бъдете в отлично настроение. Изясняването на личен въпрос ще внесе спокойствие в ежедневието ви. Положените усилия ви носят удовлетворение. Разговорите с любимия човек много ще ви помогнат да намерите изход в деликатна ситуация. От тук нататък изглежда няма какво да ви спре.
01 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Не позволявайте на възникващите препятствия днес да влияят на настроението ви. Заобиколени сте от хора, които ви ценят и са готови да ви съдействат по всяко време. Самонадеяни и дръзки сте в личните си дела. Съобразявайте се повече с обстоятелствата, не предизвиквайте сами съдбата.
01 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Днес ще бъдете очаровани от постъпката на ваш близък, който ще ви помогне при проблемна ситуация. Ако в момента делата ви са в застой, то изчакайте по-благоприятен момент, без да се отчайвате. Бъдете внимателни към здравето си, като полагате повече грижи за себе си. Така най-много ще си бъдете полезни.
01 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Вървите уверено към нещо, което заслужвате отдавна. Не пестите усилията си, за да видите осъществени плановете си и затова и успехът ви няма да закъснее. Следете развитието на въпрос, който лично ви интересува, за да можете при подходящ момент да се включите активно. Предпочитате да стоите настрана от спорове и конфликти и това е препоръчително.
01 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Връзката ви е силна и не бива да се съмнявате в чувствата на партньора си. Запазете отношенията си чисти, не ги обременявайте с излишни проблеми. Здравословни неразположения при някои от вас ще ви накарат да потърсите по-скоро мнението на специалист. Не го отлагайте. Идея за пътуване ще ви подтикне към приготовления.
01 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не мислете, че можете да свършите всичко сами. Позволете на околните да вземат участие в заниманията ви и така да споделите отговорностите. Не губете търпението си и ще видите, че животът ви ще стане по-лек. Скоро ще берете плодовете от труда си. Едно пътуване ще ви разнообрази и помогне да се отпуснете.
01 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
С повече емоции ще се отнесете към заниманията си днес. Постарайте се да ги овладеете, за да не се окажете в затруднено положение. Нужно е да бъдете адекватни във всичко. Любовта ви мотивира за себеизява, прави ви по-добри и приветливи. Носейки в себе си това усещане, ще имате сили да надскочите себе си.
01 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имате възможност да свършите доста полезна работа по дома си днес и вие едва ли ще се лишите от нея. Ще останете доволни от начина, по който околните възприемат идеите ви. Имате нужда от промяна, затова едва ли ще е чудно че някои от вас предприемат кратко пътуване именно с тази цел. Обърнете повече внимание на желанията, които има човека до вас.
01 юни 2020
Последни новини