От х:

Днес в x:

IT спец арестуван в кабеларка в Дупница за възпрепятстване на данъчна проверка

Изображение 1 от 3

    Пет кабеларки, укривали данъци и разпространявали програми, без разрешението на правопритежателите, са проверени при мощната акция на територията на Южна България вчера, в която участваха прокурори, служители на ГДБОП, на НАП и Комисията по съобщенията. Обобщение на операцията и откритото досега направиха на брифинг днес говорителят на Главна прокуратура Румяна Арнаудова, ръководителят на отдела за борба с киберпрестъпленията в ГДБОП Явор Колев и Богдан Чинару, експерт по интелектуална собственост в Европол.

    Щурмувани са кабеларки в Бургас, Кърджали, Кюстендил Благоевград, Сандански и Дупница. Проверявани са помещенията с техника и касите.

    „Това, което установяват разследващите, е схема чрез извършване на престъпления против интелектуалната собственост и данъчни престъпления“, посочи Румяна Арнаудова. Тя обобщи, че най -силното основание да се твърди това са установените данни, че проверените кабелни телевизии имат действителни 2,4 млн. потребители на тв.програми, от които 700 хил. са в т.нар. „сив сектор“. „За тях държавата не знае официално и чрез тях кабелните телевизии укриват данъци в значителни размери.“, посочи говорителката на ГП.

    Само от незаконното разпространение на три от водещите у нас телевизии БТВ, NOVA и HBO, нанесените щети от проверените пет кабелни оператора на правоимащите върху авторските продукти са за 10, 5 млн.лева.

    Засечени са още поне 60 програми, без установени авторски права. За тях ще се търсят правоносителите за установяване на щетите, нанесени върху авторските продукти, посочи явор Колев.

    Той уточни, че при засечките до момента става въпрос за 700 хил. незаконни абонати, като всеки от тях може да има повече от един телевизор и да използва и мобилни устройства. При проверките на два от операторите вчера, е засечено, че те са извършвали престъплението и през мобилните устройства. В бургаската телевизия и от тази в Сандански са иззети сървъри, които поддържали собствено приложение за интернет базирана телевизия.

    При проверките има и един задържан. IT специалист от кабелната телевизия в Дупница е арестуван, защото по време на извършване на проверката на служителите на данъчното се опитвал да осуети инспекцията, като прекъсвал връзката между касовия апарат и НАП.

    Някои от петте пиратските телевизии са били подложени на проверки от ГДБОП и прокуратурата още от 1998 година. Схемата действа вече повече от 21 години, и с укриването на данъци и с нерегламентираното разпространение на програми, посочи Явор Колев.

    Периодично са били проверявани, предупреждавани, имало е и досъдебни производства срещу тях. Сега трябва да анализираме къде прокуратурата е проявявала слабост, за да продължава тази схема да действа, отбеляза говорителят на Главна прокуратура Румяна Арнаудова.

    Операцията продължава и в настоящия момент. След като са били във всички градове преустановени излъчванията на програмите без авторски права, се контролира дали ще има възстановяване, посочи Явор Колев. Наблюдението на тези пет кабелни оператори и дейността им ще продължи и с регулярни проверки. Всички останали кабелни оператора, които работят на територията на станата, също ще бъдат проверени в кратки срокове, предупреди Явор Колев.

    Тези 7000 хил абонати, за които не се плащат данъци на държавата и права по интелектуалната собственост, ще бъдат проверени идейността тази престъпна дейност ще бъда преустановена.

    Обвинения към този момент все още няма, върви доказването на тези престъпления. Предстои да бъдат повдигнати обвинения след авторско -правната и техническа експертизи. Изчаква се и експертизата на размера на укритите данъци с точност. Данните са предварителни, очаква се щетите да са в много по-голям размер, посочи Румяна Арнаудова.

    До пет години лишаване от свобода и до 5 хил.лв глоба са в най-лекия вариант наказанията за престъпленията които се разследват.

    Продължават оперативно-издирвателни мероприятия и за останалите части на България, където работят кабелни оператори, посочи Явор Колев.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини