От х:

Днес в x:

Спряха полетите на турски пилоти на F-35

Турските пилоти са били отстранени от тренировъчни полети на американските изтребители-бомбардировачи F-35, заради закупуването от Анкара на руски противовъздушни ракетни системи С-400, съобщи Ройтерс.

Както заяви представителят на Пентагона пред лейтенант-полковник на военновъздушните сили Майк Андрюс, пилотите от Турция, които се обучават в авиационната база на Люк в Аризона, понастоящем не летят. "Ако турската политика не се промени, ние ще продължим да работим в тясно сътрудничество с нашите турски съюзници за ограничаване на участието им в програмата F-35", каза той.

Друг източник заяви, че обучението на пилоти и ремонтни екипи в Аризона е било решено да спре миналата седмица поради проблеми с безопасността. В същото време обучението на персонала продължава във военновъздушната база Еглин във Флорида.

Преди това се съобщаваше, че правителството на САЩ "сериозно обмисля" възможността за спиране на обучението на турски военни пилоти в Съединените щати, но официално решение не бе огласеноо.

Полските власти са поискали да получат F-35 по-бързо, ако САЩ откажат да ги доставят на Турция, стана ясно вчера.

Американците поставиха на турската страна няколко пъти ултиматум: ако Анкара не се откаже от закупуването на руски системи за противовъздушна отбрана, Вашингтон няма да достави изтребителите от пето поколение F-35, договорени с Турция. В САЩ и други страни от НАТО те се опасяват, че ако Турция бъде въоръжена с C-400 и F-35, радарните системи на руските противовъздушни комплекси ще се научат да разпознават и проследяват американските изтребители.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини