От х:

Днес в x:

Празник на пуската доведе гости в село Ябълково

    Тънки сухи мезета за удоволствие на небцето натъкмиха тази вечер майсторите на пуска в село Ябълково. Празникът на местния деликатес със състезателна форма, ябълковци организират в селото си за трета година, а идеята е тръгнала от там, че са прочути с пуските си. Ябълковската пуска е известна с вкусовите си качества, а особеното е, че климатът в този край въздейства чудесно в периода на сушене на месото.

    За да се похвалят и със своето производство от пуска обаче дойдоха и кулинари от околни села. Пуски бяха наредени от Сталево и от Крум, а тези от Върбица, например веднага можеш да различиш, ако си разпитал този онзи преди това-те са по-червени от останалите късове месо, защото в това село слагат повечко червен пипер, като подправка, разкрива специфики на местния деликатес Тонка Тодева от настоятелството на читалище „Христо Ботев“ в с. Ябълково- организатор на празника.

    12 души се бяха записали преди да стартира конкурсът, но организаторите обявиха, че той е отворен и всеки може да се включи, стига да има какво да сложи на масата по темата.

    Най-младият сред участниците е 19-годишният Руси Калинов. Той представи пуската, която семейството му приготвя всяка година по стара рецепта. Той е от Ябълково и живее на село. Помага при приготвянето на месната вкусотия от самото начало-още от гледането на прасето за нея.

    Кметът на Ябълково Костадин Атанасов призова производителите на пуска за повече смелост догодина и им пожела да се престрашат и да участват, преди да даде старт на кулинарната надпревара. Управникът се беше погрижил подобаващо за хората си и гостите на селото с почерпка-бира, скара и безалкохолно. Всички опитаха с удоволствие и от вкусния, както в селото му казват, таратоЛ  със  ситно нарязани краставички, чесън, копър вода, малко сол оцет. 

    Журито, което ще оцени пуските е съставено от кулинари -любители. Председател е Митко Желязков- кметски наместник на село Райново, в което всяка година под негово ръководство се организира кулинарен фестивал, помагат му етнографът, главен уредник в Историческия музей на Димитровград Нели Тодорова и Валентина Костова от отдел „Култура“ в Община Димитровград.

    Фолклорни състави от Хасково и Димитровград, както и местната формация „Алма“ се грижат за доброто настроение на всички.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Го
      Гост
      0 -3
      14:31, 9 юни 2019
      Къде може човек да си купи в Хасково?
    • 2
      Яб
      Ябълковец
      0 0
      15:16, 29 яну 2021
      Дори и в с.Ябълково няма от къде да купиш пуска. Можеш да ги гледаш само на снимки в интернет. Затова правят празник на пуската, щото вече няма кой да отглежда прасета и да прави деликатеса!
    Последни новини