От х:

Днес в x:

Санкциите за милиони по селската програма падат заради пропуск на Порожанов

Санкциите за милиони за нарушенията с къщите за гости, както и с други нарушения по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), ще бъдат покрити от данъкоплатците. Това става факт, след като петчленен състав на Върховния административен съд окончателно обяви за нищожна Методиката за определяне на санкциите след плащане по проекти по Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013 г., утвърдена от Изпълнителния директор на ДФ „Земеделие", съобщиха от пресцентъра на съда.

Решението засяга стотици санкционирани, изпълнявали проекти по ПРСР. Методиката се прилага при неспазване на критерии за допустимост, различни от размера на площите или броя на животните, както и на други ангажименти и задължения.

Делото е образувано по искане на сдружение "Венетица" и няколко еднолични търговци, които оспорват методиката, приета от изпълнителния директор на ДФ "Земеделие" през 2011 г. Тогава тази длъжност се заемаше от Румен Порожанов, който миналия месец подаде оставка по настояване на премиера Бойко Борисов заради множеството установени злоупотреби с къщи за гости и откритите нарушения по програмата "Млад фермер".

През декември м.г. тричленен състав на ВАС също обяви за нищожна методиката за налагане на финансови корекции по проекти по ПРСР. Касационната съдебна инстанция потвърждава изводите на тричленния състав, че са допуснати нарушения при издаването на методиката и поради това тя е нищожна.

"Съгласно чл. 76, ал. 1 и 2 от АПК нормативните административни актове се издават от изрично овластени от Конституцията или от закони органи и компетентността не може да бъде прехвърлена. Изпълнителният директор на фонд „Земеделие“ не е овластен нито то Конституцията, нито от друг орган да издава нормативни административни актове. Липсата на компетентност винаги води до нищожност на издадения акт. Установено е също, че нормативният акт не е публикуван в Държавен вестник, което само по себе си е тежко нарушение и води до неговата нищожност", пишат в решението си върховните административни магистрати.

С отмяната на методиката отговорността за възстановяването на средствата в бюджета на Европейския съюз ще падне върху държавния бюджет, а не върху изпълнителите на проекта. 

От публично известната информация към момента Европейският съюз е наложил санкции на България за 11 милиона евро заради къщите за гости, а Фонд "Земеделие" е санкционирал нарушителите с други 10 милиона лева.

Освен това ще бъде дадена възможност всички установени нарушители да си поискат парите от държавата в срок от една година след отмяната на методиката. Дори нарушителите, чиито глоби са потвърдени окончателно от съда, ще получат възможност за преразглеждане на делата си поради настъпилите нови обстоятелства.

Пред БНР бившият зам.директор на ДФ "Земеделие" Виолета Александрова каза, че неспазването на закона в Министерство на земеделието се е превърнало в практика. След съдебната решение от днес всички санкционирани могат да потърсят падане на глобите срещу тях, като става въпрос за много пари.

"Държавата не може да си позволи да пилее с лека ръка такива суми. Премиерът Борисов трябва да потърси административна и съдебна отговорност отдлъжностните лица", смята Александрова.

Сега земеделското министерство трябва да изработи нова методика, която да действа в бъдеще.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ян
    Янков
    4 0
    11:21, 30 май 2019
    "Всички установени нарушители,да си поискат парите от държавата"
    Нямам думи!!!
    Къде си бе Бойко- повелителю да корупцията?
  • 2
    As
    asko
    3 0
    13:21, 30 май 2019
    Абе всички ние запушихме дупка от над 4 МИЛИАРДА лева (за сега осъден няма), та какво са за нас 11 милиона евро? Обвинени ще има, но осъден дали ще има?
  • 3
    Ей
    ЕЙ така
    1 0
    18:48, 30 май 2019
    Като крадем ние всичко е точно, законите са направени така че да пада в съда

Случаен виц

Последни новини