От х:

Днес в x:

Болен, изоставен без документи на спирката мъж, намира покрив в Старческия дом в Хасково

    Болен мъж, без лична карта, и изоставен преди дни на спирката пред Многопрофилната-болница в Хасково, ще бъде настанен в Старческия дом на Кенана, съобщи Емилия Стефанова от Областната социална служба.

    „Той е в пенсионна възраст и в момента социалните работници му подготвят документите за пенсия, вероятно ще получи социална. От полицията се заеха с ваденето на личните му документи. Мъжът е идентифициран. Последната му адресна регистрация е във Варна. Нама близки, които да се погрижат за него“, обясни Емилия Стефанова. 

    68-годишният Митко Костов е открит с катетър, лежащ на пейка на спирката на тролея пред болницата преди 6 дни. Извиканите на място социални работници веднага са задействали процедурите. Мъжът, който по това време е без лични документи, е настанен във Второ вътрешно отделение заради урологичното заболяване, което има.

    Социалният работник на МБАЛ -Спас Тилев, който му помага през цялото време, разказа, че след разговорите станало ясно, че преди да се отзове в незавидното положение на улицата, пациентът е работил в земеделието в Гърция.

    Митко обяснява, че преди пет години заминал за южната ни съседка с едната от дъщерите си и зет си.  Младите обаче го зарязали още в началото. Започнал работа на  полето в Гърция на черно, като берач на маслини, портокали и мандарини. Така през последните години изкарал в Патра. „Отиваш на полето, работиш, изкарваш 25- 30 евро на ден, когато има работа. Но едни ден има, два-три -не“, обяснява мъжът. Той е с бъбречна недостатъчност. Болестта му била констатирана в гръцка болница. Лекували го три месеца в няколко клиники. Когато състоянието малко му се подобрило, го изписали.

    Без лични документи е, защото се загубили  някъде в Гърция. „Някой все му е плащал лечението, защото той категорично е нямал осигуровки-вероятно това е бил работодателят му. Но е възможно да са го лекували и през социалната система“, предполага Спас Тилев.

    Когато е изписан от болницата Митко Костов остава на улицата, без да има на кого да разчита в Гърция. Роднините му с, които заминал преди години, изобщо не знае къде са и до днес.

    В незавидната ситуация -болен и изоставен, берачът решава да се върне отново в родината си. На мястото, на което живее имало и други българи, и когато няколко от тях тръгват за България, ги моли да го вземат в буса. Така Костов се отзовава на практика до най-близката областна болница от гранцата ,през която е влязал у нас.

    “Минах границата на късмет, защото съм заспал, а останалите в буса предвидливо не са ме събудили, така не са ме видели на граничния пункт и не са ми поискали лична карта, която аз нямам. Но и да беше друга ситуацията- щяха да ме проверят и да ме свалят от буса, но пак щях да съм по-близо до България, до родината ми", разказва мъжът днес, който все още е в болничната стая в клиниката в Хасково, но вече в много по-добро състояние.

    Митко Костов казва, че е родом от Хасково.  Родителите му продали всичко, което имали тук. От години вече те са покойници. На младини работел в бръснаро-фризьорския бранш. Оженил се и заминал за Варна. Последната му адресна регистрация е във Варна. Костов разказва, че от дълги години е разведен със съпругата си, едната му дъщеря е в чужбина, но не знае къде е точно, а с другата не поддържа никакъв контакт отдавна. Въпреки че ги е отгледал и двете сам, никоя от тях не се интересува от баща си. "Имам две дъщери, а не ги знам къде са. Те изобщо не се интересуват от мен. Бяха малки, когато с майка им се разделихме, израснаха при мен, а сега не ме считат за човек“, тъгува Митко.

    „На практика няма кой да се грижи за него в момента. И предвид състоянието му, за него е най-добре да бъде настанен в Старческия дом, където ще получава адекватни грижи“, е мнението на Спас Тилев. Социалният работник коментира, че за съжаление случаите, по които е работил в клиниката, подобни на този на Митко, не са един и два. " Мога роман да напиша. А историите са от тежки по-тежки-болни и изоставени хора, зарязани от децата си, понякога наследниците им и не искат да чуят за тях,  камо ли да съдействат или да дойдат да си ги приберат."

    Най-вероятно Митко Костов ще бъде изписан от болницата утре и директно ще бъде настанен в Дома за възрастни. Самият той смята, че това ще е най-подходящото място за него. „Къде да отида другаде, само улицата ми остава? В Дома ще е по-добре. Ще имам поне подслон и парче хляб. Това е.“

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (7)

    • 1
      Ан
      Ана
      39 0
      16:31, 29 май 2019
      Боже,колко мъка има на този свят ,Боже!А дъщерите му,там ще замъча,че ще ми блокират коментара за нецензурни думи!
    • 2
      Пе
      Петър
      22 0
      18:49, 29 май 2019
      Къде са дъщерите, къде са... Как не ги е срам сам самичък човека да ги отгледа, а сега дори и капка внимание да му обръщат. Дано състоянието на човечеца се подобри. Много тъжна история, съжалявам че има много такива случай....
    • 3
      Nq
      NQKAV SI OT HASKOVO
      9 0
      23:26, 29 май 2019
      Жалко за човечеца
    • 4
      Аз
      аз
      8 -1
      08:59, 30 май 2019
      Да,жалко,че е болен и няма близки но никой незнае защо се е стигнало до там.
      Има хора които цял живот гледат само себе си, когато остареят се сещат и за деца и за роднини.
      В статията пише,че е отгледал дъщерите си, дали той или родителите му?!
      • Ah
        aha
        3 -1
        09:22, 30 май 2019
        и аз съм на същото мнение, никой не знае какви са всъщност нещата между него и дъщерите му, и кой какво е направил. Има много хора дето, правят разни работи и после с недоумение се чудят защо хората около тях се държат по даден начини...а като ги питаш, все те са онеправданите...
      • Чи
        читател
        4 -1
        09:47, 30 май 2019
        Няма по-нормално нещо от това социалните да помогнат на човек в нужда и не е нужно да се тръби.Време е да станат от бюрата си и да обикалят града,до помагат на хората.Относно безотговорните дъщери,няма как да се накарат насила да бъдат отговорни.А Емилия Стефанова пак се е уредила на службичка,да и е честита!
    • 5
      Тт
      ТТ
      2 -2
      10:53, 30 май 2019
      Не можеш да си сигурен на 100%,че това ,което казва е самата истина.Трябва да се провери,но защо ли?
    Последни новини