От х:

Днес в x:

15 °C

"Забранена планета" открита в гореща Нептунова пустиня

Когато се приближите до ярка звезда, различавате регион, в който планети със средна големина – като нашия леден Нептун, са рядкост. Известни като Горещи нептунови пустини, тези пръстени от силна радиация и горещина се срещат из цялата вселена – но се оказва, че не са чак толкова негостоприемни, колкото се предполагаше.

Астрономи открили гореща газова екзопланета, орбитираща твърде близо до звездата си.

Наречена “забранената планета” NGTS-4b е първата екзопланета със средна големина, откривана някога в нептунова пустиня. Дори при 1000 градуса по Целзий, крехката и атмосфера все още не се е изпарила.

Три пъти по-голяма от Земята и с орбита подобна на нашата, забранената планета обикаля около звездата си за по-малко от 1.3 дни, с транзитна дълбочина с 30% по-малка от всичко откривано до момента. Благодарение на дълбочината астрономите изчисляват размера на екзопланетата.

Подобни тесни орбити затрудняват откриването на екзопланетите. Обикновено астрономите търсят спад в осветеността на отдалечена звезда, защото когато планетата орбитира около нея, блокира част от светлината.

При търсене от земята, учените успяват да уловят затъмнение от около 1% и повече, но с помощта на телескопа the Next Generation Transit Survey, който бил използван през 272 последователни нощи, астрономите доловили най-слабото затъмнение до момента: транзитна дълбочина от едва 0.13%.

Откритието накарало астрономите да се запитат дали нептуновите пустини не са по-населени, отколкото сме предполагали. Сега учените претърсват пустинята, опитвайки се разберат как тези оазиси успяват да оцелеят.

Горещите юпитери и Супер земите, които орбитират много близо до звездите си, обикновено се характиризират с липсващ горен слой на атмосферата.

Дори за Топлите нептуни, които обикновено се намират в периферията на пустинята, се предполага че са били Горещи нептуни, преди да изгубят твърде много водород.

Забранената планета руши всички тези правила. С 4/5 от радиуса на Нептун и с 1 200 градуса по Целзий по-висока температура, този странен извънземен свят някак е успял да запази газовата си обвивка. Астрономите все още не знаят защо, но вече имат няколко идеи.

Възможно е NGTS-4b да е оцелял в Нептуновата пустиня заради необичайно високата маса на ядрото си, а може да е мигрирал до сегашната си орбита след период на засилена звездна активност.

Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Във връзка с определена задача или ангажимент ще ви се наложи да се потрудите повече, но ще си заслужава. Интересно предложение, в професионален или в личен план ще разнообрази деня ви, като ви накара да се замислите. Подарете си нещо, заслужавате и повече, но го оставете за края на седмицата.
22 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Романтичен флирт или друго нежно чувство ще ви направи по-внимателни към интимните ви партньори. Развитията ще са във ваша полза и бързо ще получите онова, към което се стремите. Други ще са погълнати от делови задачи, но не за дълго. С прагматичен подход ще пристъпите към работа, която ще приключите в рамките на деня.
22 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Случайността ще ви срещне с ценен за вас човек, от когото може да възприемете перспективни идеи. Вероятно ще се наложи да почерпите по щастлив и неочакван повод. Имате конкретни планове за бъдещата си работа, но не избързвайте. Предстои ви развитие в нова за вас посока.
22 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Късметът ви днес е много добър и шансовете ви за успех в професионалните ви търсения са значителни. Предизвикателствата в бизнеса няма да изискват от вас големи усилия и ще се справите с лекота. Пренебрегвате критиките на близките си, но не забравяйте, че те са градивни и целят само вашето добро представяне.
22 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Проявената ви инициатива в сферата, която ви интересува ще ви донесе предимства и задоволи очакванията ви. Имате потенциал да се справите с всичко, което пожелаете, стига да не се отказвате. Търсете сътрудничеството на хората, които цените. Съвместните ви изяви ще са успешни.
22 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Има в живота ви нещо или някой, чието въздействие е особено позитивно. Тази нова тръпка ще ви донесе вълнуващи изживявания, а с постигнато ще поставите основите на бъдещо начинание. С финансовата и морална подкрепа, която имате ще бъдете мотивирани да се трудите и да успявате.
22 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
За работата ви денят ще бъде успешен. Лесно печелите симпатии, очаровайки другите с естественото си присъствие. Денят е подходящ както за финансови операции, така и за пътувания. Нуждаете се и от повече лично време. Момента е подходящ да си го позволите. Не бъдете прекалено критични към себе си.
22 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изпълнени сте с добри намерения да приключите делова задача и това допълнително ще ви мотивира да й се посветите и днес. Ще си осигурите нужните ви средства и ще планирате почивката си. Харесвани неща ще станат ваши и ще повишат настроението ви, давайки простор и на щедростта ви към други хора.
22 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес социалните ви контакти са повече от задоволителни. Чувствате се добре сред хора, а и получавате уверения за симпатиите, които те изпитват към вас. Работата ви като цяло е спокойна, но може да се наложи да проявите повече инициативност по определен въпрос, за да го тласнете във вярната посока. Денят не е подходящ за рисковани операции.
22 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Имащи добри намерения, ще потърсите близостта на хората, с които да ги осъществите. С някои от тях ще се наложи да поработите повече, привеждайки в желаната посока личните си взаимоотношения, но в името на бизнеса, ще го направите. Любовта ви кара да се чувствате желани и това ви дава допълнително сили.
22 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Рутинни занимания или стартиране на нова работа са сред възможностите на деня. Цените свободното си време и в тази връзка ще се подготвите за предстоящите почивни дни. Други ще хвърлят усилия в една сделка, но резултатът няма да ги разочарова. Новите придобивки ще направят живота ви по-приятен.
22 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Терзанията ви по отношение на някого могат да продължат, за това потърсете контакт с него и се изяснете. На работното място ще се възползвате от толерантното поведение на колега към вас. Сами ще намерите прекият път към човека, който ви вълнува, ако сте искрени и естествени.
22 окт 2019
Последни новини