От х:

Днес в x:

12 °C

"Забранена планета" открита в гореща Нептунова пустиня

Когато се приближите до ярка звезда, различавате регион, в който планети със средна големина – като нашия леден Нептун, са рядкост. Известни като Горещи нептунови пустини, тези пръстени от силна радиация и горещина се срещат из цялата вселена – но се оказва, че не са чак толкова негостоприемни, колкото се предполагаше.

Астрономи открили гореща газова екзопланета, орбитираща твърде близо до звездата си.

Наречена “забранената планета” NGTS-4b е първата екзопланета със средна големина, откривана някога в нептунова пустиня. Дори при 1000 градуса по Целзий, крехката и атмосфера все още не се е изпарила.

Три пъти по-голяма от Земята и с орбита подобна на нашата, забранената планета обикаля около звездата си за по-малко от 1.3 дни, с транзитна дълбочина с 30% по-малка от всичко откривано до момента. Благодарение на дълбочината астрономите изчисляват размера на екзопланетата.

Подобни тесни орбити затрудняват откриването на екзопланетите. Обикновено астрономите търсят спад в осветеността на отдалечена звезда, защото когато планетата орбитира около нея, блокира част от светлината.

При търсене от земята, учените успяват да уловят затъмнение от около 1% и повече, но с помощта на телескопа the Next Generation Transit Survey, който бил използван през 272 последователни нощи, астрономите доловили най-слабото затъмнение до момента: транзитна дълбочина от едва 0.13%.

Откритието накарало астрономите да се запитат дали нептуновите пустини не са по-населени, отколкото сме предполагали. Сега учените претърсват пустинята, опитвайки се разберат как тези оазиси успяват да оцелеят.

Горещите юпитери и Супер земите, които орбитират много близо до звездите си, обикновено се характиризират с липсващ горен слой на атмосферата.

Дори за Топлите нептуни, които обикновено се намират в периферията на пустинята, се предполага че са били Горещи нептуни, преди да изгубят твърде много водород.

Забранената планета руши всички тези правила. С 4/5 от радиуса на Нептун и с 1 200 градуса по Целзий по-висока температура, този странен извънземен свят някак е успял да запази газовата си обвивка. Астрономите все още не знаят защо, но вече имат няколко идеи.

Възможно е NGTS-4b да е оцелял в Нептуновата пустиня заради необичайно високата маса на ядрото си, а може да е мигрирал до сегашната си орбита след период на засилена звездна активност.

Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Направете така днес, че от всяко нещо, което научавате да извличате нещо полезно за личното си усъвършенстване. Денят ви ще е наситен с емоции, повечето приятни и повод за това ще е работата ви и свързаните с нея хора. Успявате с всеки да намерите общ език и това значително улеснява общуването ви. Контактите, които ще осъществите днес ще са ви от голяма полза за в бъдеще.
27 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Отговорността на работното място днес ще е голяма, тъй като вие ще трябва да взимате решенията по определен въпрос. Естествено можете да разчитате на способността си разумно да преценявате ситуацията, но не подценявайте и съветите на хората около вас. Постигате впечатляващи резултати в нова област, за която дори не сте и предполагали.
27 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не пестете труда си, усърдието ви ще се възнагради с професионални успехи и приятни емоции. В обкръжението ви има някой, който е с добри намерения и таи надежди към вас. Дайте воля на желанието си да разпуснете и да наситите душата си с приятни изживявания. Пазете се от настинка, не стойте на течение.
27 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Професионалните ви изяви днес ще повишат популярността ви и направят възможно по-бързото ви издигане в йерархията. Ще се съобразяват с решенията ви, което означава и по-големи отговорности. Вие от своя страна ще положите усилия, за да се приспособите към новите условия. Приятна изненада от скъп на сърцето ви човек.
27 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Новите идеи, които господстват на работното ви място напоследък няма да подминат и вас. Наистина има с какво да допринесете в тази област, но ще трябва да изложите по-обосновано вижданията си. Не се надявайте че първоначалните отзиви ще бъдат блестящи. Ще трябва да си извоювате нови позиции. Получавате пълна подкрепа от близките си.
27 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Въоръжете се с търпение при работата си днес, само така ще успеете да изпълните плановете си за деня. В личен план няма за какво да се притеснявате. Вашият партньор се отнася с разбиране и подкрепа към нещата, които ви вълнуват. Намерете повече време за него. Вечерта ще имате възможност да проведете отдавна отлаган разговор.
27 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Делови причини могат да променят плановете ви за деня. Решаване на финансов въпрос ще ви направи активни, но случаят не е за изпускане. Амбицирани сте да дадете всичко от себе си, осигурявайки си по-добра печалба. Близките ви ще поемат от грижите по дома, предвид заетостта ви.
27 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Околните ще ви изненадат приятно и по елегантен начин. Ще погледнете от друг ъгъл на проблемите на близките си и може би ще намерите добро решение за тях или поне ще ги накарате да се замислят. Дайте шанс на човек, към когото сте резервирани. Моментът е подходящ да се сдобрите.
27 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нетърпеливи сте да споделите идеите си с хората, с които можете да ги осъществите. Денят ще ви предложи изненади, от вас зависи те да са приятни. Не бързайте да давате оценка на нечии труд, запазете мнението си за по-късно, когато резултатите ще са вече известни.
27 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Вълнувате се прекалено много от предстоящо събитие, и се задоволявате да правите само незначителни неща. Чувствате се объркани и неспособни да вземете сами важно решение. Спасението е не да отбягвате околните, а да споделите с тях тревогите си. Ще се изненадате колко много ще ви помогнат.
27 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Можете да получите доста добра оферта за работа днес или пък очаквайте благоприятно развитие на професионалните си дела. Всичко свързано с работата ви днес ще бъде положително. Материалното изражение на благоприятното стечение на обстоятелствата също е внушително. Може би днес ще успеете да покриете дълговете си(доколкото ги имате) и да си позволите позабравени удоволствия.
27 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Консултирайте се по делови въпроси, ако информираността ви не е достатъчна, за да не допуснете грешки. Не режете мостовете с онези, с които пътищата ви се разделят. Някога отново пак ще се срещнете и ще продължите заедно напред, такава е съдбата ви. Тенденция към стабилизиране на финансовото ви положение ще се задълбочи.
27 май 2020
Последни новини