От х:

Днес в x:

Приемните родители минават през все по-голямо сито на одобрение

Кандидатите за приемна грижа на деца в Хасковска област минават през все по-солидно сито, преди да бъдат одобрени. Заради завишените критерии се отчита и тенденция за повишаване на качеството на приемната грижа в региона, коментира по време на месечния брифинг главният експерт в „Закрила на детето“ към Областната социална служба в Хасково -Емилия Стефанова. 

Най-малко време при приемните си родители прекарват изоставените от биологичните си майки бебета. Ако от майката има разписана декларация за отказ, то бебето, настанено в „приемна грижа“ престоява в семейството около 3-4 месец-толкова, колкото е необходимо за оформянето на документите му за осиновяване.

Много по-сложно стоят нещата с изоставените тийнейджъри между 12 и 18-годишна възраст. Те трудно намират родители-осиновители и тези, които са настанени в приемни семейства, остават за дълъг период под тяхна грижа.

В крайна сметка обаче социалните служители работят изключително за реинтерграция на децата в биологичните им семейства, освен когато не става въпрос за пряка заплаха за здравето и живота им, категорична е Емилия Стефанова. Заради това, според нея, острата обществена реакция срещу Стратегията за детето е била по-скоро израз на насъбралите се впечатления от държавния апарат, действащ по закрила на децата в Скандинавските държави.

Според статистиката, в Хасковска област през месец април са действали 127 професионални приемни семейства, като при някои от тях има настанени по няколко деца. Това е основно заради тенденцията братче и сестриче да не се разделят при изпращането им в приемно семейство, за да не се прекъсва емоционалната връзка помежду им, обясни Емилия Стефанова.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Аг
    Агата
    13 -7
    13:09, 29 май 2019
    Как ги гледат гледат и накрая ги връщат без сърдечни приемници това са хора само гладни за пари приемните семейства.Българи гледат ц***** по къщите си това е положението и после се чудят имало много ц***** как да няма като има гладни за пари да ги отглеждат
  • 2
    Не
    нешастие
    13 -3
    15:22, 29 май 2019
    Виждали ли сте лицата на тези деца при приемните "родители" ... празни ! Питам се защо не им чувам смеха .. странно ! По честичко да се проверяват на место и да работят с психолог, защото те растат и ше разказват след време . .. кКакво ли ше чуем и кой, кой е виновен за невежеството..
    • Ща
      щастие
      12 -4
      15:55, 29 май 2019
      Ами нещастие вземи едно увас да го гледаш да му чуеш смеха. То много лесно тука да пишеш тъпотии. Що не вземеш да направиш нещо с празния си мозък . А преди като бяха в домовете и там по съветски издевателстваха над тях по всякакъв начин , по-често ли им чуваше смеха, нешастие просто.
  • 3
    Пе
    Пепа
    0 0
    11:02, 13 окт 2019
    Тези приемни семейства гледат само парите а децата дори не могат да говорят на 4 годинки нито на цигански нито на български. Като ги видях жалко за децата циганската каза че има 20 внука. От там си направете сметката.
  • 4
    Ди
    Дидо
    0 0
    11:07, 13 окт 2019
    Има деца в приемните семейства гледат ги по 3 години и децата стават на 8 години. После казват че никои не ги иска и то деца от български произход.

Още новини

Последни новини