От х:

Днес в x:

30 °C

Домашен тормоз за ниви и къщи по селата

Изображение 1 от 2

  Все повече възрастни хора от селата в хасковски регион търсят помощ, като жертви на домашно насилие. Основните причини за тормоза над тях е заради имотни спорове между роднините.

  И ако доскоро, основната тенденция насилниците-деца и внуци да малтретират възрастните си роднини е била заради пенсиите им, то напоследък избуява другият вид насилие-психическото.

  Много често, потърсилите помощ възрастни имат нужда от лечение или да излязат от дома си с помощ от свой близък, която помощ обаче не им се оказва и посредством това насилникът ги държи в ситуация, в която трябва да изпълняват желанието му. Обикновено при случаите, по които сме работили, става въпрос за делби на ниви, или придобиване на къщи и имоти, коментира адвокатът във Фондация "Х&Д Джендър перспективи" Милена Славова.

  Като цяло се наблюдава упадък на моралните ценности, казват от фондацията и обясняват, че регистрират непрекъснато случаи на проява на тотално неуважение от младите  към по-възрачстните, незачитане на нуждите им.

  „Ако преди внукът биеше баба си, за да й вземе парите от пенсията, то сега внукът е насилник, защото нехае за нея, не иска да се занимава с нея. А без негова помощ тя не може и вода да си налее. Така бабата е принуждавана дори и без да има физически тормоз да се подчинавя с условията, които й се поставят“, коментират експертите.

  Друга огромна причина за насилието у дома  по селата е алкохолизмът. Много от младите нямат работа и прекарват деня си в кръчмата с пенсиите на беловласите, след това обезверени от безпаричие и скука си изкарват комплексите за малоценност върху семейството.

  Наличието на психически проблеми е друг момента, който все по-сериозно се проявява при домашните насилници. „Това е сериозен проблем, за него обаче държавата няма реакция засега. Прибират хората с такива заболявания за кратко за лечение, след изписването им те отново отиват при близките си, и ако те са и възрастни хора става много сложно. Защото няма никакво последващо наблюдение и контрол върху поведението им, а често болестта им избуява в агресия именно към най-близките, коментира управителят на Фондация "Х&Д Джендър перспективи" психологът Петя Петкова.

  Сериозен проблем по селата има и с доказване на случаите на домашно насилие и изобщо възможността за реакция срещу извършителите на тормоза. Трудно се намират хора, които са станали свидетели на ситуация и се съгласяват да свидетелстват в съда.

  175 са случаите на домашно насилие през изминалата година в хасковска област, по които са работили от фондацията. От началото на 2019 година са регистрирани 80 пострадали.

  Тенденцията е 60-70 % от жените, станали жертви на домашно насилие, да се връщат при насилника си отново. Такава е статистиката не само у нас, но и в световен мащаб, посочи Петя Петкова и обясни, че типичните жертви на домашно насилие са точно такива-дълго търпят и им е много трудно да се откъснат всъщност от насилника си, затова и често се стига до фатален край за тях.

  На тези тревожни статистики е посветен и последният проект, по който Фондацията работи: „Домашното насилие не е доброволен избор!“,  с финансиране от Министерството на правосъдието.

  По него в трите консултационни центрове на Фондацията: в Хасково, Димитровград и Свиленград, в продължение на 6 месеца юристи, психолози, социални експерти и трудови посредници, ще консултират и насочват жертви на домашно насилие.

  В рамките на проекта продължава и груповата програма за извършители на домашно насилие. През нея ще преминат 4- ма насилници, посочи ръководителят на проекта Адриана Иванова. Тя заедно с юристите от фондацията Милена Славова и Мариан Войкова ще извършат като граждански наблюдатели мониторинг на приложението на Закона за защита от домашно насилие в Хасковски съдебен окръг, като наблюдават 5-те Районни съдилища-в Димитровград, Хасково, Харманли, Ивайловград и Свиленград за периода от 2015 да 2018 година.


  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (25)

  • 1
   Сл
   Сланинко
   8 -9
   13:50, 28 май 2019
   Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
  • 2
   Гр
   Гражданка
   7 -5
   14:39, 28 май 2019
   Джендърка е ,но не е лъжица за твоята уста,Сланинко !
   • 70
    709809
    11 -1
    01:47, 29 май 2019
    В Българското Народно Творчество няма нито една песен за гей ,
    обаче има песни за Жени-Хайдутки
    ....
    А на Запад няма нито една песен за жена хайдутка ... Демек - Равенството на половете в Българските земи е имало още когато Западняците са живеели по дърветата :))
  • 3
   По
   Порчо
   34 -9
   14:58, 28 май 2019
   И като си помислиш всичко е за това да има банани по магазините, да можем да пътуваме като трета ръка хора по света и да си купуваме 10-15 годишни таралясници! На маймуни ни направиха!
   • Jh
    JHB
    13 -26
    16:43, 28 май 2019
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
   • 90
    909890
    4 0
    01:49, 29 май 2019
    Ферма за роби :))
   • Ба
    Бат Кольо
    8 -1
    09:19, 29 май 2019
    Не знам защо никът ти е JHB- но явно си обикновен трол.В статията става дума, за откровена подмяна на ценностната ни система, а ти говориш за "руска агресия".Малоумните си трели ги запази за тези, които ти плащат - трол не е вече професия, това е заболяване- лекувай се.
    А авторката иска да ни покаже, че ако сме членове на джендър-переспективи, няма внуците да искат нивите на баба си.
    Ами , защо докарахте България до това дередже бе ,джендър-атлантици?
    Или първо разрушавате всичко, и после -ами ние да помогнем!
  • 4
   Ан
   Ана
   24 -8
   15:26, 28 май 2019
   Само като прочетох как се казва фондацията им,и от там нататък ми е ясно! Да има тормозени възрастни хора,но не мисля,че точно тази фондация ще им помогне! Айде ако обичате спрете вече да ни занимавате с джендари в последно време,малко вповече ми идва!
   • Jh
    JHB
    9 -24
    16:39, 28 май 2019
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
  • 5
   Ан
   Ана
   24 -3
   15:28, 28 май 2019
   И сега има закони,с които може да се помогне на тези хора,стига да се спазват!
   • Ол
    Олег
    0 -4
    11:32, 29 май 2019
    Ама наистина ли?! Я ракажи пример как ще помогнат... Виж коментара
  • 6
   Ан
   Ана
   17 -2
   17:46, 28 май 2019
   До JHB. Личи си ти колко си интелигентен.Аман от евроджендъри като теб!
  • 7
   Сл
   Сланинко
   7 -5
   18:00, 28 май 2019
   ДО ГРАЖДАНКАТА ---Ало гражданке всички СЛИВИ са еднакви и твойта и на Петкова и на Айшето и т н всички миризливи
  • 8
   Жи
   Живко
   10 -3
   19:05, 28 май 2019
   И вие ли се продадохте на джендърите???
   БЕЗСРАМИЦИ!!!
  • 9
   Дд
   ДД
   9 -3
   21:07, 28 май 2019
   Именно работодателитена тия ДЖЕНДЪР ЕНИЧАРИ докараха България до морален,икономически и социален упадък.Как една фондация замества конституция,закони,държава? Не на нас тия? Нали лично техен служител се похвали как сам е спрял закона за задължителното ходене в детски градини.
   Избрахте пак ГЕРБ,БСП, т.нар. патриоти.Ще търпите и подобни фондацийки,чийто работодатели точат милиарди от нас.
   Така е и в Германия например,много депутати там са във НПОта за подпомагане на бежанци.НПОтата се издържат от държавата т.е. депутатите гласуват парите за тях. Айде сега прибавете две и две.
  • 10
   Ол
   Олег
   1 -6
   23:43, 28 май 2019
   Много е забавно как думата джендър автоматично бло... Виж коментара
   • 75
    759098
    5 -2
    01:44, 29 май 2019
    Оказа се че Мартър Лутър Кинг Джуниър бил и той подлагал на сексуален тормоз жени
    ...... Така че първо си оправете Джендърските неравенства в Америка и тогава се занимавайте с Българите
    ......
    И още нещо , когато жените на Запад са били третирани като парцали , Българския Народ е съчинявал Народни песни за Жени - Хайдутки .....
    ..
   • Им
    Име
    0 0
    04:30, 1 юни 2019
    Едно че България а като отидеш в Хасково вече съвсем стават първосигнални хората. Да промити са от медийните битки и не ги интересува да мислят. Първо удрят после питат.
  • 11
   86
   860989
   5 -1
   01:40, 29 май 2019
   Баба ми родена в Хасково , 50+ години наричаше Дядо ми , който дошъл в Хасково на 10 години от КуруЧешме "Селянин" :))
   ....
   А в Родопите , си има Ахряни , Агупти , Гявури и Юруци :))
   ....
   Така че Джендърите могат да се впишат в Народната система след 300-400 години :))
  • 12
   Ба
   Бай Димо
   7 -1
   08:48, 29 май 2019
   Интересно как всички джендъри скочиха да се борят с насилието и особено с домашното? Това е начинът да се набъркат в семейните отношения, да разбият семействата и да преследват хората и да ги тормозят под предлог борба с насилието. Внушават на хората, че са малоумни диваци които си тормозят родителите. Българите са народ, които си обичат родителите и се грижат за тях с цената на много лишения и жертви. Държавата си има закони, има полиция има съд, какви са тези джендъри та ще се явяват репресивна система срещу семейството, ще съдят и обвиняват хората? България е най-старата цивилизация в Европа, това са повече от 7000 години, ние сме наследници на траките, а не сме измислени славяни, за 70 века не сме имали джендъри да ни се месят и сме оцеляли и сега въпреки продажните душици ще оцелеем, но джендърите ще си получат заслуженото един ден ако не на този то на другия свят.
   • 80
    809809-
    2 0
    09:08, 29 май 2019
    Те семейните отношения Капитализма вече ги разби - вече проститутка не е срамна професия ( само мъжките като Боци Маймуата не можеш да ги преброиш )
    ....
    А иначе плашеха че при Комунизма жените са онщи :))
   • Ол
    Олег
    0 0
    11:30, 29 май 2019
    Бай Димо, дето викаш, че държавата си имала законо, да те питам според тебе ако някой да улицата ти прасне един в лицето какво мислиш, че ще последва от законите? Би ли ми разказал как си представяш след това какво ще се случи, ако непознат те удари навън?
  • 13
   Ол
   Олег
   1 -2
   09:51, 29 май 2019
   Горския английски език! Каква дума за пол да използва дето да ви приляга?
  • 14
   Аз
   Аз
   2 -1
   18:16, 29 май 2019
   Само да попитам какво общо имат групата "Джендър перспективи" със случая? Само сериозни отговори моля 🤣🤣🤣. А да и имат ли джендарите перспективи, ако да какви?
   • Ха
    Ханко Брат
    0 0
    11:46, 1 юни 2019
    Общото са едни пари ,които трябва да бъдат усвоени за да ни кажат, че "небето е синьо а водата е мокра".Всички знаем за съществуването на домашното насилие и не е нужно някои да напълни джобовете си с нашите пари за да се имитира борба срещу него.Когато полицията и съдебната система започнат да работят за това което им се плаща и не игнорират и неглижират сигналите за домашно насилие, хората ще започнат да им вярват и да сигнализират при всяка проява на домашно насилие.Мисля че фондацията "Джендър перспективи" и някаква фондация с името,- "роми медникари"???!!! са фондациите в Хасковска област, най яростно защитаващи" Истамбулската конвенция" и се финансират от държавата , тоест от нашия джоб.Но след отпускането на пари на фондация за преброяването на комарите в Русе вече всичко е възможно.

  Хороскоп за 02.07.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Обградени с внимание и нежни чувства, ще бъдете провокирани към творчески и лични изяви. Развитията ще са благоприятни за бизнеса, кариерата и партньорствата. Ще ви зареждат с добри очаквания, което ще неутрализира тревогите ви.
  02 юли 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Работата ви по спешна задача ще продължи и днес, независимо, че може да имате и други планове. Ще бъдете изкушени от възможността да получите повече и това ще ви направи по-активни. Финансите ви ще нараснат и това ще се отрази добре на семейния ви бюджет. Духовни практики ще ви заредят с енергия и направи денят ви приятен.
  02 юли 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Изпълнението на задачите ви изисква да положите повече усилия днес, но ще се справите. Ще имате подкрепата на сътрудниците си и на хората, на които не сте безразлични. Проблеми от здравословен характер може да притеснят някои от вас. На първо време ще прибегнете до само лечение, но консултацията със специалист е задължителна.
  02 юли 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес сте от галениците на съдбата. Ще получите оферта за нова дейност, която ще съвпада с вашите възможности и нагласа. Само ще трябва да пренебрегнете някои от домашните си задължения, за да си набавите достатъчно средства. Възможен е здравословен проблем при някои от вас, свързан с очите. Не позволявайте от преумора да стигнете до разбалансиране и неадекватност. В движение отстранявайте плявата. Иначе препятствията само ви амбицират и укрепват волята ви.
  02 юли 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Днес ви очаква среща със стар познат, която изключително много ще ви разведри. Отидете на кино, театър или концерт, за да се забавлявате пълноценно. Не говорете за проблеми и неприятности, споделяйте единствено хубави страни от живота си.
  02 юли 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ще получите предложение, за чието осъществяване имате ярки възможности. Доходите на повечето ще се определят като добри. Към тях може да се прибави късмета, който ви очаква днес. За някои се очертава делово пътуване. Възможни са трудности в интимните взаимоотношения. Необходимо е да проявите повече настойчивост в контактите. Като цяло съдбовни шансове за реализация.
  02 юли 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще спечелите уважението на околните, ако ги насърчите да работят за собствения си просперитет, така, както го правите за себе си. Обединените ви усилия ще ускорят благоприятно развитието на събитията в посоката, която всички желаете. За други решаване на имотен въпрос.
  02 юли 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Започвате седмицата с добри перспективи за професионалната ви кариера. С помощта на влиятелно лице ще успеете да постигнете напредък и да заемете по-горна позиция в йерархията. Романтично влечение ще ви помогне да понесете по-леко натовареността и да наситите душата си с хубави емоции.
  02 юли 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Информация, която очаквате ще ви направи по-раздразнителни, събуждайки у вас съмнения и нездрави мисли. Не избързвайте с решенията си, проверката е начина да разберете истината. От друга страна е добре да помислите върху приоритетите си, пренареждането им ще даде старт на нещо градивно и полезно за бъдещето ви.
  02 юли 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Получавате интересна оферта за работа и се колебаете как да постъпите. Съветът е да не действате прибързано, а да помислите спокойно и да изберете нещото, което на вас най-много ви допада. Перспективите са добри, но не очаквайте нещо необикновено. Освен това ще трябва да се разделите и с чувството си за превъзходство, което така силно ви владее.
  02 юли 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Залавяте се с различни задачи и повечето от тях ще завършите успешно. В службата са възможни забележки по ваш адрес, но ако си премълчите ще бъде по-добре. Вечерта ви ще мине спокойно, отдадени на семеен уют. Вълнувате се от въпросите касаещи ваши близки и сте склонни да им помагате по всякакъв начин.
  02 юли 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Успешен делови ден очаква Рибите. Интуицията ви до голяма степен ви помага при професионалните ви ангажименти. Коректното ви отношение към вашите делови партньори ще бъде възнаградено под формата на голяма услуга.
  02 юли 2020
  Последни новини