От х:

Днес в x:

Мечът и пръстенът на хан Кубрат пристигнаха у нас

Изображение 1 от 3

    Два от най-емблематичните предмети за хан Кубрат - мечът и пръстенът с монограм, пристигнаха в България. Те се съхраняват в Ермитажа в Санкт Петербург, но сега са временно експонирани в Националната художествена галерия. Изложбата е отворена за посетители .

    Пръстенът и мечът на хан Кубрат са част от съкровище, открито през 1912 край с. Малая Перешчепина, на брега на р. Ворскла в околностите на днешния град Полтава, Украйна.  Цялата находка се състои от около 800 предмета, от които голяма част са златни, а други - от сребро. През 1984 германският археолог проф. Йоахим Вернер предизвиква истинска революция в науката, определяйки ги като собственост на българския владетел хан Кубрат. Артефактите от времето преди създаването на българската държава, са от изключително значение за историческата наука, но и за историята на изкуството.

    Реликвата идва в България, след като премиерът Борисов възложи на министъра на културата и говори с президента Путин при посещението си, българите да имат възможност да видят пръстена и меча на хан Кубрат. Борисов изрази надежда, че ще бъде възможно да се направи официална отливка на меча за България. 

    Източник: http://nova.bg

    Видеа по темата

    Коментари в сайта

    Последни новини