От х:

Днес в x:

Соцелитът: Корнелия загуби за втори път спечелени избори. Преглед на печата

24 часа

Соцелитът: Корнелия загуби за втори път спечелени избори

Къде е Сергей Станишев? И колко гласа успя да вземе? Това бяха двата въпроса, които най-често в неделя си задаваха един на друг социалистите.

При 57% преференции президентът на ПЕС най-вероятно е приближил плътно своята бивша приятелка и водач на евролистата на БСП Елена Йончева. В понеделник ще е ясно точно колко гласа е привлякъл бившият председател на БСП, когото настоящата лидерка изобщо не желаеше в листата.

57% процента преференции обаче за много от известните лица в партията означават официално разделяне на БСП на две.

Труд

Нинова копа́ гроб на ГЕРБ и накрая сама падна в него

След като два месеца председателят на БСП Корнелия Нинова говореше от сутрин до вечер за оставката на правителството и на премиера Бойко Борисов, след загубата на евроизборите от червените, сама се принуди да обяви, че подава такава. На пресконференцията на "Позитано" 20 обаче соцлидерката не обяви, че напуска поста. А ще председателства БСП, докато Националният съвет на партията започне процедура за изготвянето на правилата за избор на нов председател. След като пленумът бъде готов с правилата, тя ще освободи поста, но ще участва в състезанието за лидер на БСП.

Нинова свиква Националния съвет днес и обяви, че ще внесе няколко предложения за обсъждане. Освен избор на нов председател, сред тях ще бъде и връщане на БСП в Народното събрание, придружено от внасяне на промени в закона за КПКОНПИ, за избор на нов европейски прокурор и правомощията за избор на главен прокурор.

Монитор

Цацаров предлага съкращаване на всяка трета прокуратура

Решението на прокурорската колегия е от 22 май т.г. и реално означава, че ще бъде съкратена всяка трета районна прокуратура. В него се предвижда процесът за оптимизиране на структурата на районните прокуратури да продължи със закриване на 29 районни прокуратури, като на тяхно място бъдат разкрити териториални отделения към 15 районни прокуратури със седалище в областните градове.

Идеята е, след като бяха закрити 11 районни прокуратури от 1 януари 2019 г., процесът да продължи с окрупняването на държавните обвинения в Малко Търново, Несебър, Поморие, Средец, Царево, Котел, Нова Загора, Велики Преслав, Нови пазар, Исперих, Кубрат, Омуртаг, Попово, Радомир, Елена, Кнежа, Левски, Никопол, Провадия, Девня, Бяла, Дулово, Тутракан, Първомай, Гълъбово, Раднево, Берковица, Лом и Елхово.

Стандарт

Заведения цакат абитуриенти с 13 бона

Школски директори спретнаха фейсбук опълчение срещу уж елитните столични заведения, които прибират скъпи куверти от абитуриентите. За първи път пост във фейсбук написа директорът на 119 СУ Диян Стаматов, който сподели, че заведението, в което са били учениците и са заплатили 120 лева за кетъринг, на практика е спестило 13 000 лева от недоставени напитки - както алкохолни, така и безалкохолни. Сервитьорите пък изнасяли храната, още преди абитуриентите да са я изконсумирали. "Пет часа бал година храни", бе заглавието на поста на Стаматов. Той отказа да спомене името на заведението, защото така щял да си създаде допълнителни проблеми.

Сега

Токът ще поскъпне с над 3% от юли

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) предлага цената на тока за бита да се увеличи с 3.48% от 1 юли, предаде БГНЕС.

Докладът на комисията е приет, след като разгледаха постъпилите искания на трите електроразпределителни компании - ЧЕЗ, ЕВН, Енерго Про. Tокът за клиентите на ЧЕЗ ще поскъпне с 3,46%, за ЕВН - 3,59%, Енерго Про - 3,38%.

По-рано председателят на КЕВР обяви, че поскъпване ще има, но то ще е само в рамките на годишната инфлация - около 3%.

Капитал дейли

Накъде завива Брюксел

Очакванията в ЕС да се случи някаква революция са точно толкова оправдани, колкото супер танкер да направи завой на място. Националистите получиха своя момент на слава, но не и реална власт; исканията за радикални трансформация на ЕС на френския президент Еманюел Макрон се сблъскаха с недоверието на останалите страни членки, което му коства загуба на гласове у дома; Brexit, вместо да внесе хаос в ЕС, по-скоро го консолидира.

Изходът от изборите за Европейски парламент все пак ще разклати установеното статукво в европейските институции. Християндемократите и социалдемократите - двете основни политически фамилии в Европа, за първи път от 1979 г. няма да имат мнозинство. "Тази вечер е историческа, тъй като в Европа вече има нов баланс на силите", каза след приключването на изборния ден Ги Верхофстад, лидерът на либералите в Европейския парламент, партийната група, която най-много подобри резултата си.

Дума

Нинова стартира процедура за избор на председател на БСП

Корнелия Нинова предлага процедура за избор на председател на БСП. На утрешното заседание на Националния съвет лидерът на партията ще предложи и свикване на всички общински и областни конференция, които да направят оценка и анализ на изборните резултати. И там, където има нужда, ще има избор на нови членове е председатели. От конференциите ще започне и процедурата за избор на председател на БСП. По новия устав на левицата лидерът вече се избира от всички членове на партията.

Нинова аргементира предложението си с това, че отговорност за резултатите от изборите трябва да понесе цялата партия - от всяка общинска организация до ръководството на партията и нейния председател. Тя добави, че ще участва в изборите за нов лидер.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини