От х:

Днес в x:

Над две трети не отидоха до урните. Преглед на печата

Вот. 

"Дума":

Над две трети не отидоха до урните

При изключително ниска избирателна активност протече вчерашният изборен ден за членове на Европейския парламент. До редакционното приключване на броя се очакваше само около милион и половина избиратели да са отишли до урните, за да упражнят правото си на глас - до 17 ч. по данни на ЦИК активността бе 26,22%.

Общият брой на избирателните секции в страната по предварителен списък бе 11 661, а общият брой избиратели - 6 355 633.

Шест социологически агенции правеха проучвания "на изхода" на секциите. По предварителни данни на социолозите час преди приключване на гласуването (19 ч.). представители в Европейския парламент ще имат ГЕРБ, "БСП за България", ДПС и ВМРО. На ръба да има свой евродепутат бе и традиционната десница от коалиция "Демократична България".

"Монитор":

30 лева миза за купен глас, нарушенията - 2 пъти по-малко

Рекордно ниската активност докара цената на гласа за евроизборите у нас средно до около 30 лева в неделя. В същото време сигналите за нарушения до прокуратурата са близо 2 пъти по-малко от тези, регистрирани на последния евровот през 2014 година. Това показват данните на разследващите за изборния ден.

По работещите към неделя 18 производства няма привлечени обвиняеми лица. Те са образувани в районните прокуратури в Бургас, Сливен, Елена, Павликени, Провадия, Търговище, Велинград, Казанлък, Козлодуй, Перник, Айтос и Плевен, Монтана, Тетевен, Кюстендил и Берковица.

Образувани са и 2 досъдебни производства с предмет чл. 216 от Наказателния кодекс в Стара Загора и Добрич, които касаят повреждане на чуждо имущество.

Трагедия. 

"24 часа":

Разбилият се самолет край Ихтиман бил разработка на НАСА

Двама души загинаха при самолетна катастрофа с малък двуместен самолет край Ихтиман. Машината е изгубила височина и се е разбила, малко след като е излетяла. Загиналите Иван Костадинов и Вяра Лозанова са били опитни пилоти, според техни приятели.

Регистрираната в Италия машина е имала летателен план от РВД. Самолетът излетял от Черньово и е трябвало да стигне до летищната площадка в село Драганово, но - за съжаление - се е разбил няколко минути, след като е потеглил. Изгубил е рязко височина, пада близо до точката на излитане и при сблъсъка се самозапалва. В този момент Бисер е с животните на паша.

Според експертите най-вероятната причина за инцидента е пилотска грешка, посочва bTV.

Иванчева. 

"Сега":

Десислава Иванчева даде заявка за участие и на местните избори

Десислава Иванчева даде заявка, че ще участва и на местните избори през есента. Тя обяви това пред Bulgaria ON AIR вечерта в неделя вечер след като излязоха първите прогнозни резултати за евроизборите. Бившият кмет на столичния район "Младост" събра около 2% от гласовете като независим кандидат и по този начин изпревари в прогнозите партии като "Атака" и НФСБ.

Иванчева каза, че резултатът от евровота е голяма победа за нея, тъй като кампанията ѝ е водена от ареста и собствения ѝ дом.

"За мен събраните 2% на евроизборите са победа. Все пак две големи партии останаха зад нас. Считам резултата за голяма победа, тъй като водихме кампанията от ареста и дома ми. Това също така е добра възможност да се опитаме да станем по-силни на следващите избори през есента. С кандидатурата си на тези избори исках да покажа, че хората можем да участваме в управлението. Резултатите го показаха - щом толкова хора гласуваха за нас, значи ни подкрепят и вярват, че сме невинни. Стимулиращо, че изпреварихме "Атака" и НФСБ", заяви тя.

Иванчева допълни, че е готова на местните избори да се обедини с различни граждански сдружения, които да участват във властта, но бе категорична, че няма да се коалира с нито една политическа партия.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини