От х:

Днес в x:

10 °C

Започнаха изборите за Европейски парламент

В 07 часа започнаха изборите за Европейски парламент в България. Броят на избирателните секции в цялата страна е 11 897, а на тези в чужбина - 191 в 64 държави.

Според окончателните избирателни списъци, които има Централната избирателна комисия, могат да гласуват 6 355 633 наши сънародници.

В област Велико Търново изборният ден започна с отварянето на 417 избирателни секции, съобщи БНР. Машините за гласуване създадоха проблеми. Машинно гласуване в област Велико Търново се провежда в 104 секции. Комисиите имат проблеми при пускането на машините и привеждането им в готовност за вота на избирателите. В 47-а секция във великотърновското основно училище "Бачо Киро" също срещнаха трудности. "Получихме неокомплектована машина", посочи председателят на секцията Аничка Ангелова: "При приемане на секцията и машината, специалистът, който трябваше да я инсталира, установи, че липсва рутер на машината и сигнализирахме в София". Изчаква се да дойде техник с липсващата част, гласува се само с хартиени бюлетини. Един час е срокът, в който РИК трябва да се произнесе за изборни нарушения. "Ще се опитаме да го спазим", посочи председателят на комисията Десислава Йонкова: "Зависи от сигнала, зависи от това дали ще се ходи на място, дали ще има писмени доказателства". 213 945 избиратели имат право на глас в областта.

В Сливенска област избирателите ще гласуват в 298 избирателни секции, съобщават от Районната избирателна комисия. Всички изборни книжа и бюлетини са раздадени, машините за гласуване са монтирани, съобщи говорителят на РИК Стели Стефанова. Най-възрастният избирател в областта е 100-годишна жена от сливенското село Жельо войвода. В деня за размисъл не са констатирани нарушения и не са подавани жалби. 170 732 избиратели днес ще имат право на глас в Сливенска област. Това съобщи говорителят на РИК Стели Стефанова и изнесе броят им по общини. В Твърдица - 11 604, в Нова Загора - 32 753 души, в община Сливен са 109 676 и в община Котел - 16 699 души. Секциите с машинно гласуване в областта са 81, като най-много те са в Сливен - 52, Нова Загора - 16,6 в Котел и 7 в Твърдица. В община Сливен изборните секции от 181 са увеличени с още шест. Новообразуваните нови секции са в Старчекия дом, в болница "Хаджи Димитър", в болница "Д-р Иван Селимински", Военна болница, Следствения арест и в Женския затвор. В СИК са раздадени общо 197 хиляди бюлетини, а в изборния ден в тях ще работят над 2500 души.

В Пазарджишка област секциите за гласуване са 365, като три от тях са подвижни и ще обслужват Батак, Сърница и Пазарджик. В 105 секционни избирателни комисии ще има машинно гласуване. В Пазарджик-град, навършилите пълнолетие от началото на годината са 464, те ще гласуват за пръв път.

Право да гласуват на изборите за Европейски парламент в Стара Загора имат близо 144 400 души. Избирателните секции в общината са 203, а в Старозагорска област общо са 488.

Част от младите българи смятат, че могат да гласуват не при навършване на 18, а още когато станат на 16 години. Виктория Христова на 14 години, Виктория Кабаева - на 15 и Елис Рифатова на 17, от град Аксаково, Варненска област вече искат да гласуват на всички видове избори, защото, според тях, младите хора вече са много по-информирани и след като ги вземат на работа, могат и да гласуват с цялата отговорност на избора си.

До края на изборния ден в 20 часа остава забраната в медии да се оповестяват данни от социологически проучвания, политическата агитация също е забранена.

Българските граждани в чужбина ще могат да гласуват в 191 секции в 64 държави. Изборният ден извън страната започва в 7 ч. местно време и завършва в 20 ч. местно време.

Над 2500 наблюдатели от 14 неправителствени организации са регистрирани за изборите днес, по данни на Централната избирателна комисия. В над 20 локации в страната и в чужбина ще работят по време на изборния ден от сдружение "Институт за развитие на публичната среда".

13 партии, 8 коалиции и 6 независими кандидати се борят за европарламента в България

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 31.03.2020

Хороскоп за Овен

Овен
В добро настроение ще преминете през днешния ден, вслушвайки се във всичко, което има отношение към вас. Енергично ще се включите в задачите си, в стремежа си да ги приключите навреме и с желаните резултати. Среща с приятели, някои от които ще превърнете в свои бизнес-партньори.
31 мар 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Подтиквани от смели решения ще пристъпите към изпълнение на плановете, без да търсите нечие мнение. Пазете се от преумора, в желанието си да свършите повече работа може да навредите на здравето си. Част от вас ще потърсят ново поприще, с което ще трябва да доказват уменията си отново.
31 мар 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Проявете толерантност към колегите за да си осигурите подходяща работна атмосфера. Много е важно да сте съзидателни, дарявайки топлина и разбиране. Вечерта някои от вас ги очаква приятна изненада свързана с близък човек. Позитивните ви очаквания напълно ще се оправдаят.
31 мар 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Творчески порив събужда у вас желание да работите по осъществяване на скритите си желания. Старанието ви да сте полезни на околните е впечатляващо. Чест ви прави факта, че не изтъквате направеното и продължавате да се грижите според възможностите си. Денят ви ще е ползотворен и интересен от към лични контакти.
31 мар 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Отстоявайте твърдо позициите си и не допускайте вмешателство в личните ви планове. Възможно е да получите новина, която ще ви подейства като стимулатор да работите още по-усърдно. Въздържайте се от семейни спорове, дори да мислите, че сте прави. Силно се нуждаете от оздравителни процедури свързани с изчистване на организма ви. Направете нещо в тази посока.
31 мар 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Въпроси от делови характер ще изместят посоката на притесненията ви днес. Запазете спокойствие, така ще работите по-пълноценно и ще свършите повече. Не си позволявайте да давате мнение по въпроси, които не ви засягат, но засягат други хора. В желанието си да сте полезни ще нараните някой, за което няма да ви прости.
31 мар 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се включите във времето и навреме ще приключите започната задача, още повече, че имате финансова изгода от това. Загрижеността ви за здравето на близък човек ще ви накара да потърсите и друго компетентно мнение, с което бихте добили реална представа за нещата. Мислете позитивно.
31 мар 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Занимават ви професионалните ви дела и не мислите за почивка, но е важно да отделите време и за отпускане. Никой не ви притеснява, по-скоро вие сами стимулирате работоспособността си. Запазете я за следващите дни, когато действително трябва да действате безотказно.
31 мар 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нова възможност за професионална реализация или пък началото на интимна връзка, ще вълнуват повечето от представителните на зодията. Денят е начало на промени в живота ви и ако днес може да не са така осезаеми, то в близките дни ще чувствате все по-силно ефекта им. Налага се да вземете конкретно решение по отдавна вълнуващ ви въпрос.
31 мар 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Пониженията тонус се отразява на здравето и общителността ви. Работете за укрепване на духа и имунитета си. Вземайте допълнително витамини, хранете се здравословно и мислете позитивно. Благодарете за всичко, което имате и ще се почувствате по-добре. За някои от вас денят е свързан с пътувания и срещи.
31 мар 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се опитате да наваксате изоставането си от предишните дни. Отнася се за работата ви. Това ще ви донесе спокойствие и увереност, така че, ако все още не сте започнали – действайте. Интимните връзки ще се задълбочават. Интересът към вас е по-засилен от всякога и не бива да го проигравате.
31 мар 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имате добри намерения, но е нужно да потърсите съдействието на хора, които биха ви помогнали. Давате си сметка, че не всички са на нивото, което сте достигнали и ще срещнете трудности в разбирането на идеите ви. Някои ще посрещат гости и ще са ангажирани със семейни задължения.
31 мар 2020
Последни новини