От х:

Днес в x:

Тома Белев: Природата е най-голямото богатство на България, трябва да я опазим

Тома Белев е лесовъд по образование и професия, известен защитник на горите Рила, Витоша и особено Пирин. Преподавал е в Лесотехническия университет (ЛТУ), а сега преподава в Нов български университет (НБУ). Бивш директор на Природен парк „Витоша“. Смята, че основната опасност за горския фонд е презастрояването и „узаконеното“ бракониерство – когато се сече повече от записаното в разрешителното. Води кампания срещу скандалните заменки на горски фонд в периода 2005 – 2011 год. , започнали при Тройната коалиция. Пръв поставя въпроса за унищожаването на дюните по българското Черноморие.

Тома Белев се гордее като най-хуленият и оклеветяван български общественик, особено ненавиждан от медиите на ДПС, собственост на депутата от ДПС Делян Пеевски. За него злостните клевети са признание за добрата работа, че е успял да настъпи горската мафия.

Ето какво казва за себе си:

Все не ми остава време да споделя, че се кандидатирам на изборите за Европейски парламент през 2019 година, но е време да го направя. Ще бъда част от листата на Демократична България (листа N 13) под номер 9, което е продължение на помощта ми за коалицията на Зелено движение, Демократи за силна България и Да, България, в чиято управленска алтернатива отговарям за горите и защитените територии. Мисля, че следващите редове ще отговорят защо го правя, но ако имате въпроси питайте.
Информация за мен, за тези, които не ме познават
Аз съм лесовъд и специалист по опазване на дивата природа. Мисля, че съм късметлия – от седми клас знаех, че ще работя за опазване на природата и това правя вече повече от 30 години. Нито един ден не съм отивал на работа с нежелание, а това е голям късмет.
Роден съм в Кърджали в семейство на бежанци – дядо и баба първо са прогонени от Беломорска Тракия след войната, а после и от дома си в Тополовград, след 1944 г. Другата част от рода ми е от Плевенско, където край река Вит изкарвах летата си. Женен съм и имам син. Искам той да живее в нормална държава. Днес в рода ми има повече живеещи в чужбина, отколкото в България и това ме амбицира в действията ми – не искам да оставам последният, живеещ в родината.
Обичам българската природата – и горите, и планините, и Черноморското крайбрежие и считам, че след хората, природата е най-голямото богатство на България. И за това знам, че трябва да опазим всичко, което сме получили от дедите си и да го умножим, за да оставим на децата си една просперираща България.
Богат съм, но не по традиционния начин – с жена ми нямаме значимо имущество. Богат съм със семейството си, с приятелите си, с книгите си и с колекцията си от автентични български тъкани от миналите векове, които колекционирам вече двайсет години. Дядо казваше, че след ковчега ходят хора, а не имоти и считам, че е прав. Чувствам се богат и с доверието, което получавам – всяка седмица няколко души идват с молба за помощ или съвет, независимо, че нямам повече власт или права от всеки друг гражданин. Организацията, в която работя, въпреки писанията на свинските медии, не е получила нито един лев до 2019 година от оперативните програми в България или от държавния бюджет и това лесно може да се провери в списъците на бенефициентите.
Не определям никого за враг, но имам много приятели и съмишленици. Имам предизвикателства, имам работа, имам неща, които знам, че трябва да свърша, защото иначе няма да се чувствам добре сутрин, когато се гледам в огледалото. Изповядвам принципа, че човек трябва да прави каквото може, даже да няма надежда за успех. Имам успехи, имам и загуби, но като ходя из страната, навсякъде виждам резултатите от усилията на гражданите и природозащитните организации и това ми действа много вдъхновяващо. Успехите, които постигнахме като Коалиция „За да остане природа в България“ и гражданска общност, действително променят България и съм доволен, че съм допринесъл за тях.
Вярвам, че днес най-смислената инвестиция у нас е инвестицията в хората и тяхната среда. Затова се занимавам с обучение на хора и с опазване на средата на живот. Преподавал съм в Лесотехническия, Пловдивския и Нов български университети, а сега инвестирам в обучение на специалисти и доброволци. Обнадеждава ме, че хората взимат отпуска или отделят от свободното си време, за да участват в обученията, които организираме от Асоциация на парковете в България.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Още новини

Последни новини