От х:

Днес в x:

Джебел отприщи народното недоволство срещу тоталитаризма, отвори вратата към свободата

ПЛАТЕНА ПУБЛИКАЦИЯ

Джебел е градът, който  преди тридесет години отприщи народното недоволство срещу тоталитаризма и отвори широко врата към свободата. Названието Джебел идва от арабски и означава планина. По традиция планинците винаги са се славили с непокорния си дух. На 19 май 1989 г. нашите герои – милите ни майки , съпруги и сестри разбуниха морето на тоталитаризма и „потопиха” символа на световния комунизъм-крайцерът „Аврора”. Днес от дистанцията на времето виждаме много символика в тези думи. Жените родопчанки,  дарени от Всевишния да дават живот, поставиха началото на края на тоталитарния режим в България, направиха пробив в Желязната завеса, провокираха срутването на Берлинската стена. И всичко това в името на живота на нашите деца. Зад тези жени застана обществеността на цялата община Джебел. Това беше нашият отговор на тоталното следене,  на асимилацията, на прокуждането ни. Само,човек,който насила е изпъден от Отечеството си и е обявен за невъзвращенец, като мен, знае как се обича бащиното огнище.

 Демокрацията, която така силно желаехме днес е факт. Имаме свобода на словото, на вероизповеданията, на изразяването. Българи,турци,помаци сме равнопоставени.

  За съжаление през последните години партийната партизанщина противопостави джебелчани на джебелчани, граждани на жители на селата.

   Време е да сложим край на враждата , която хора в името на властта прокараха между нас. Нашето знаме е Джебел. Само единни можем да възстановим авторитетът на нашата община като първопроходец на демокрацията в страната.

  Какво ще ни донесе това знаем всички: инвестиции, иновации в селското стопанство,развитие на туризма, задържане на младите. Да спрем обезкървавяването на Джебел и общината е наша първа задача и мисия.

   Днес когато сред нас са десетки наши земляци, прокудени от родния край искаме да им кажем: Не сте забравени, борбата ви няма да остане напразна.

  Честити тридесет години свобода драги джебелчани!

 Сабахаттин Гьокче, джебелчанин от душа и сърце

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини