От х:

Днес в x:

Наплив за безплатно измерване на кръвното налягане в Хасково

    Опашка се изви от желаещи да си измерят кръвното налягане в Хасково. За акцията бе позиционирана шатра на пешеходната зона до сградата на общинската администрация в областния град.

    Инициативата е по повод днешния Световен ден за борба с хипертонията. Мотото на кампанията е "Качеството на фокус при оптимален контрол на кръвното налягане". Основен организатор е Българска лига по хипертония, а партньори са и други организации.

    В рамките на около 30 минути шатрата бе посетена от десетина души, предимно възрастни хора, но имаше и още десетки чакащи на опашка. Всеки от посетителите попълваше въпросник, чиито отговори даваха яснота за общото здравословно състояние на всеки от тях. По-късно им измерваха телесното тегло и обиколка на талията. След това се пристъпваше към измерване на кръвното налягане с апарат с АФИБ технология, улавящ предсърдно мъждене, което е рисков фактор за инсулт и инфаркт. Замерването на кръвното е почти аналогично на кардиограмата. Превенцията на това предсърдно мъждене и консултацията в домашни условия е много важна, обясни Стайко Христов от сдружение "Сърце за сърце".

    Сърдечносъдовите заболявания остават водеща причина за смърт в света. Заболяваемостта от артериална хипертония за страните от Европейския съюз е между 30 и 45%. В България сърдечносъдовите заболявания заемат първо място като причина за смърт и инвалидизация.

    С цел предотвратяване на високо кръвно налягане специалистите препоръчват повече двигателна активност, избягване употребата на сол алкохол, цигари.

    Безплатното измерване на кръвното налягане продължава до 18 часа днес.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Ра
      Рачко пръдлето
      1 -1
      18:42, 17 май 2019
      Нние Българите най лесно и бързо сътворяваме глупости Еша ни няма за това
    • 2
      Ни
      Никодимчо
      1 0
      20:13, 18 май 2019
      Че то къде е платено!? Отиваш на лекар и ти го мерят, и при нужда изследвания, консултации, терапия...

    Още новини

    Случаен виц

    Последни новини