От х:

Днес в x:

7 °C

Търсят схема за облекчаване на на потребителските спорове и решаването им извън съда

Изображение 1 от 3

  Бърз, прост и евтин извънсъдебен модел, който да бъде приложен за решаването на потребителските спорове. Каква е формулата за създаването му? С намирането на този отговор са се захванали от „Сдружение за правна помощ на потребителите“ в партньорство с Районен съд- Хасково. Съвместната им работа е подпомогната от Оперативна програма „Добро управление“.

  Идеята е да се насърчат алтернативните решения на гражданските спорове, която практика не е добре разпространена не само в България, но не е добре развита и в Европа като цяло. Въпреки, че този механизъм се насърчава от Европейския съюз ,  като един от основните за повишаване на доверието във вътрешния пазар на Съюза, още повече когато става въпрос за трансгранични спорове и такива при сделки по електронен път. Има и  Директива за разрешаване на потребителските спорове.

  За разлика от погледа върху темата на Стария континент, в САЩ подобни механизми се прилагат още от 50-те 60-те години на миналия век. Нещо повече, там е разработена съдебна доктрина, даваща възможност на съда да присъжда при нарушен потребителски интерес наказателни обезщетения. Това са обезщетения, които са по-високи от реално претърпените вреди и това е със санкциониращ ефект, коментира в Хасково ръководителят на проекта Димитър Ханев, който е доктор по право и преподавател в Юридическия факултет на Пловдивски университет.

  Изработването на модела, който впоследствие да  се използва от частни организации, които да участват в решаването на споровете между потребителите и търговците, е в основата на работата по проекта. Тези организации ще са съставени от юристи, тъй като Директивата посочва, че това трябва да са лица-експерти с познания по право. Тези органи за алтернативно решаване на потребителските спорове ще са трайно установени и ще извършват дейността като приоритетна. За изработването на модела у нас се изследват различни практики.

  „Целта е да се стимулира създаването на такива органи у нас, и да се популяризира прилагането на схемата за извънсъдебно решаване на потребителските спорове. Но, за да има икономическа логика за съществуването на тези органи, то ,според нас, трябва да се предвиди и държавно финансиране за дейността им“, коментира Димитър Ханев.

  "Темата е изключително важна не само в ЕС, но и в световен мащаб, защото на практика обществото, в което живеем, е консуматорско или потребителско общество, казано по-точно. Тоест ролята на потребителя в икономиката е изключително съществена. Въпреки това  много голяма част от правните системи са консервативни в това отношение и не предлагат иновативни подходи за защита на правата на потребителите.", обясни още Димитър Ханев. Очакваните в крайна сметка резултати са за намаляване на натовареността на съдебната система и повишаване на доверието у потребителите в извънсъдебните способи за решаване на спорове, като им се предостави бърз, ефективен и прозрачен начин за решаване на спорове с търговци, коментира председателят на Хасковския районен съд Пламен Георгиев.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   ??
   ??????
   4 -2
   18:52, 17 май 2019
   Първо си оправете съдебната система, след това мислете за това.

  Хороскоп за 04.04.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Временните финансови затруднения могат да се отразят понижаващо на настроението и самочувствието ви, но не губете кураж. Имате потенциал да се справите с предизвикателствата и да излезете по-силни, можещи и побеждаващи. В откровен разговор с близките си ще решавате семейни проблеми и ще планирате заедно бъдещето си.
  04 апр 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Изгледите ви за успех са много добри. Продължавайте в същия дух. Не изневерявайте на принципите си и непременно ще успеете. Възможно е днес недоброжелатели да ви създават дребни пречки, но това едва ли ще ви представлява сериозно затруднение. Просто не ги взимайте присърце. Напълно осъзнавате с какво сте се заели.
  04 апр 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Късметът ви днес е много добър и шансовете ви за успех в професионалните ви начинания са значителни. Предизвикателствата в бизнеса няма да изискват от вас големи усилия и ще се справите с лекота. Пренебрегвате критиките на близките си.
  04 апр 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес успявате да направите така, че нещо, което отдавна ви принадлежи да попадне отново у вас. Трудно се отклонявате от веднъж избрания път и правите всичко възможно да постигнете намеренията си. Следвате твърдо избрания курс и не си позволявате да се отклонявате заради факти, споменати ви от околните. Ще се чувствате най-добре сред семейството си вечерта.
  04 апр 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Добрите ви постижения ви задължават да продължите отговорно и качествено работата си. Започващият силен период за вас налага да подобрите (дори и да считате това за излишно) уменията си. Някои от вас ще получат възможност за квалификация на достатъчно престижно място, възползвайте се.
  04 апр 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Развитията в последно време ще ви подтикнат да направите промени в живота си, за да стане той по-привлекателен и спокоен. Не е нужно да поемате и още отговорности, прагматично ги разпределете с околните. Приемете готовността им да ви помогнат. Това ще ви облекчи и освободи време за развлечения.
  04 апр 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Приятели ще ви помогнат да стигнете по-бързо до решаването на проблем, който ви притеснява. Бъдете по-доверчиви към онези, които безкористно ви обичат и помагат, и не ги винете за неудачите си. Мислите ще ви отвеждат и при някого, с когото ви свързват нежни чувства, но поради обстоятелствата сте разделени.
  04 апр 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Всичко се нарежда във ваша полза и денят "заплашва" да бъде един от най-успешните ви през последния месец. Финансовото състояние на семейството ви е отлично и можете да си позволите малко разточителство. Възползвайте се максимално от късмета си.
  04 апр 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Предстои ви напредък в личен план. Той ще се отрази добре на самочувствието ви и ще ви превърне в желани събеседници. Не допускайте хора от обкръжение ви да се намесват в личното ви пространство. Сами можете да вземате решенията си, нямате нужда от подобни съветници.
  04 апр 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Ще изненадате околните с промененото си отношение към конкретен проблем или събитие. С позитивното си мислене ще направите възможно и невъзможното, само от вас зависи. Пречистващата сила на природата ще ви освежи и даде сили, а вниманието на любим човек ще ви направи щастливи.
  04 апр 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Разпределете добре времето си и не се увличайте по дреболии. Предстои ви доста работа и само с добър подход ще успеете да се справите. Не е фатално, ако отложите някой от ангажиментите си. Повярвайте, заслужава си да положите повече усилия днес.
  04 апр 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Наред с трудностите ще имате и провокации, които могат да внесат разколебаване в намеренията ви. Но интуицията и убедеността ви, че сте на прав път не са измамни. Остава и да го извървите. Възможността да работите с професионалисти ще ви научи на полезни неща, за това повече гледайте и слушайте и по-малко говорете.
  04 апр 2020
  Последни новини