От х:

Днес в x:

"Спасете пчелите": нужни са 1 милион подписа

Грандиозният успех на една подписка в Бавария сега може да се повтори и в цяла Европа: инициативата "Спасете пчелите" тръгва из цяла Европа от края на май. А Еврокомисията ще е длъжна да се съобрази с нея.

Европейската комисия прие гражданската инициатива „Спасете пчелите". От края на месец май европейските граждани ще могат да сложат в интернет подписа си под петицията на инициативата за защита на пчелите в Европа.

Освен за защита на пчелите, инициативата настоява за това опазването на биологичното разнообразие да стане приоритетна цел на европейската аграрна политика. По такъв начин ще може драстично да се намали използването на средства за растителна защита и изцяло да се забранят особено опасните пестициди.

Събирането на подписи започва на 27 май. За успеха на инициативата са нужни подписите на хора от най-малко седем европейски страни, като изискваният минимален брой подписи за всяка страна е съответно различен. От Германия -  страната с най-многочислено население в ЕС - се очаква да събере най-малко 72 000 подписа.

Под петицията трябва общо да са се подписали най-малко един милион европейци. Ако тези условия бъдат изпълнени в рамките на една година, инициаторите могат да представят исканията си на публично изслушване в Европейския парламент. Освен това Европейската комисия трябва детайлно да разгледа исканията и да обясни кои мерки, според нея, са нужни или желателни.

Невероятен успех в Бавария

Инициативата „Спасете пчелите" стартира първоначално от Бавария. С над 1,7 милиона подписи тя наложи на регионалното правителство неотложното си искане за защита на пчелите. След първоначално масивната критика от Съюза на фермерите управляващата в Бавария коалиция на ХДС и Свободните избиратели е готова да приеме законопроекта почти без промени и да го допълни и с други закони за защита на околната среда.

Над 18 на сто от баварските гласоподаватели са сложили подписа си под инициативата. Този успех изненада цяла Германия. Междувременно в провинциите Бранденбург, Хесен и Северен Рейн-Вестфалия са създадени сходни инициативи.

Според последни данни на Съвета за световно биологично разнообразие (IPBES), на които се позовават и инициаторите на „Спасете пчелите", близо 1 милион животински и растителни видове в света за застрашени от изчезване. Крайно време е в Бавария и в цяла Европа да настъпят по-добри времена за растенията, пчелите и други животински видове. 

Източник: http://www.dw.com/bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини