От х:

Днес в x:

74 групи и 60 индивидуални изпълнители на събора "Китна Тракия пее и танцува"

Изображение 1 от 2

    74 фолклорни групи и 60 индивидуални изпълнители ще участват на тазгодишното издание на Националния събор на народното творчество "Китна Тракия пее и танцува".

    Съборът ще се проведе в местността "Кенана" в Хасково, в събота /18 май 2019 година/. Участниците ще се изявят на две сцени като при лоши метеорологични условия изпълнителите ще пеят и танцуват в залите на читалище "Заря" и в Младежкия център, съобщи главният експерт "Култура" в община Хасково Венета Въжарска.

    На първа сцена фолклорните групи ще бъдат оценявани от жури с председател акад. Крум Георгиев - председател на сдружение "Общество за фолклор". На втора сцена участниците ще бъдат оценявани от жури с председател доц. Георги Хинов - хореограф на Северняшки ансамбъл за народни песни и танци.

    Вече 54 години, община Хасково продължава традицията, наречена "Китна Тракия пее и танцува". Хората не само от нашия регион, но и от цялата страна очакват с нетърпение събитието, възприето като празник на народното автентично творчество, за да разкрият своите певчески и танцови умения.

    Община Хасково присъжда златен, сребърен и бронзов медал във всяка категория, както и грамоти за първо, второ и трето място. Всички фолклористи ще получат грамоти за участие.

    Съборът ще започне в 10 часа, а официалното откриване ще е в 12 часа със специалното участие на Представителния ансамбъл за изворен фолклор "Гайдуница". Участниците са от 16 общини на страната, сред които Хасково, Димитровград, Маджарово, Минерални бани и Харманли,

    В рамките на събора "Китна Тракия" ще се проведе и Базар на занаятите, организиран от Сдружение с нестопанска цел "Българско е" и община Хасково. Занаятчиите ще изложат своите произведения от 16 до 18 май на площад "Атлантически" в Хасково.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      14
      14/88
      7 -1
      13:47, 16 май 2019
      Е, те за т'ва не съм и нкога няма да емигрирам..

    Още новини

    Последни новини