От х:

Днес в x:

Как социалните мрежи се опитват да манипулират мнението ни

Всичко, което прочетете по-долу може да ви се стори като теория на конспирацията, но реален факт е, че социалните медии имат пълен контрол над нас. Това обаче не е непременно преднамерено или зло.

Всички социални медийни платформи представляват смесица от свободно предаваща се информация и силата на социалното доказателство, и този микс може да ви заблуди, без да го осъзнавате.

Тук са различните начини, по които социалните медии манипулират вас и вашите мнения, според Make Use Of.

Ботовете определят какво е популярно и тенденциите
По-вероятно ли е да следвате Instagram профил, който има 30 000 последователи от такъв с  300? По-вероятно ли е да кликнете върху линк в Twitter, който има 58 000 харесвания от такъв със само 58 харесвания? Социалното доказателство е фактор, влияещ върху вашите решения, а в социалните медии той може лесно да бъде манипулиран.

Според неотдавнашно проучване на Pew Research Center, до две трети от споделените в Twitter линкове се споделят от ботове. С други думи, ботовете споделят двойно повече линкове, отколкото действителните хора. Дори след многократните чистки, Instagramът все още има 95 милиона фалшиви акаунта, което е 10% от общата му потребителска база.

С толкова много ботове, които се представят като хора в интернет, такива показатели за популярност като последователи, харесвания, коментари и споделяния едва ли означават нещо. И все пак ние сме твърдо свързани с тях и им се доверяваме.

Вашият фийд има за цел да ви угоди, а не да ви информира за тенденциите
Помните ли колко хора сте заглушили или блокирали във Facebook, защото се дразните от мненията им? Вашият фийд е оформен не само от хората, които следвате, но и от вида на публикациите, които харесвате, споделяте и коментирате. Алгоритъмът анализира активността ви и след това ви показва публикациите, с които е вероятно да се ангажирате, а това обикновено са съобщенията, с които вече сте съгласни. Затова когато превъртите емисията си, едва ли ще видите нещо, което се отклонява от вашите виждания за живота и нещата. Вашият фийд се превръща в ехо, което ви дава изкривена представа за общественото мнение.

Instagram изкривява вашата представа за красота
Instagram дава право на обикновените мъже и жени да споделят онова, което смятат за красиво. На теория това би трябвало да доведе до по-колоритен, по-реалистичен образ на красотата, давайки на хората от различни раси и с различни форми и размери еднакъв дял от светлината на прожекторите. И за да бъдем честни, много хора използват платформата, за да променят нашето възприемане за нещата.

За повечето жени, Instagram е източник на безпокойство и натиск, точно както бляскавите списания. През 2015 година Dove направи проучване сред 1000 жени, което разкри, че за 25% от тях социалните медии влияят върху тяхната представа за красотата, а 78% смятат, че социалните медии не представят жените реалистично.

Независимо дали ви харесва или не, тези вечно съвършени хора ще влияят на начина, по който се чувствате и възприемате.

Снимките от различни места по света създават нереалистични очаквания
Instagram е мястото, където хората отиват за да получат вдъхновение и за да направят планове за следващото си пътуване. В проучване от 2018 година на Allianz Global Assistance, 36% от запитаните признават, че са се опитали да заблудят последователите си, като публикуват нереалистични снимки от пътуванията си. Независимо дали става дума за ревниви приятели или за конкуриране с други туристи, хората в социалните медии се опитват да представят пътуванията си по-добри, отколкото са.

По ирония на съдбата, над половината от анкетираните заявяват, че постовете в социалните медии влияят върху избора им на място за пътуване, а 86% от всички запитани, независимо от възрастта им, все още имат доверие на снимките на техните приятели и семейство.

Така че, ако изберете следващата си дестинация за пътуване въз основа на това колко добре изглежда тя на снимки в Instagram, може да се разочаровате.

Източник: digital.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини